Félix Péter: Bácsfi Diána és a szólásszabadság (Ki tüntethet?)

  • Félix Péter
  • 2004. október 21.

Publicisztika

Az SZDSZ Új Generáció (ÚG) - a Népszavával és az MSZP-vel közösen - október 15-én tüntetést szervezett a Terror Háza elé. A nyilas rémuralom elleni fellépésre nagy szükség volt; kár, hogy törvényen kívüli eszközök igénybevételével, a szólásszabadság alkotmányos jogának megcsúfolásával történt.

Ki tüntethet?

Az SZDSZ Új Generáció (ÚG) - a Népszavával és az MSZP-vel közösen - október 15-én tüntetést szervezett a Terror Háza elé. A nyilas rémuralom elleni fellépésre nagy szükség volt; kár, hogy törvényen kívüli eszközök igénybevételével, a szólásszabadság alkotmányos jogának megcsúfolásával történt.

Egy jogállamban a politikai nézetek szabadon ütközhetnek, és a polgárok szabadon választhatnak közülük. Csak az az eset lehet kivétel, ha egy nézet nyílt hangoztatását alkotmányjogilag korrekt törvény tiltja. A demokráciának olykor komoly ára van, s ha a hatályos jogszabályok a nyilas eszmék közterületen történõ dicsõítését megengedik, akkor ezt az árat meg kell fizetni. Az SZDSZ a náci ideológiák terjesztésének jogi korlátozására vonatkozó ötleteket azért kritizálja, mert álláspontja szerint minden ilyen kísérlet a szólásszabadság általános korlátozásához vezetne. Megoldás helyett plagizálta az Orbán-kormány egyik ötletét, amely így szól: nem kell neonáci eszmék terjesztését tiltó törvény, de aki nem tetszik nekünk, azt a rendõrség politikai befolyásolásával, illetve a véleménynyilvánítási szabadság alkotmányos garanciáinak kijátszásával eltüntetjük a közterekrõl. A Magyar Jövõ Csoport (MJCS) nevû, nyíltan hungarista szervezet július végén jelentette be, hogy 2004. október 15-én ünnepi megemlékezést kíván celebrálni a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulója tiszteletére a Terror Háza elõtt. Könnyen tehette, hiszen a fennálló jogszabályok alapján ezt semmi sem tiltja. A Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) tehát kiadta az igazolást arról, hogy a bejelentés hiánytalanul tartalmazza a gyülekezési törvényben meghatározott tartalmi elemeket. Ekkor lépett a színre az Új Generáció, amely ellendemonstráció megtartásáról határozott. Sehogy sem volt ínyére azonban a konfrontáció a hungaristákkal, ezért olyan megoldást próbált keresni, ami a saját politikai érdekének megfelel, ugyanakkor kizárja a szópárbaj lehetõségét Bácsfi Diánával, a MJCS vezetõjével. Az "anyacég", az SZDSZ is beszállt a projekt kidolgozásába, s végül elkészült a nagy terv. Ennek lényege az, hogy az ÚG közterület-használati szerzõdést köt Budapest Fõváros Önkormányzatának várostervezési és városképvédelmi bizott-ságával 2004. október 15-re, az Andrássy út Terror Háza elõtti szakaszára. Így az már nem számít közterületnek, ezért a gyülekezési törvény alapján senki nem demonstrálhat ott. Csak az, akinek a használó megengedi.

H

'szintén szólva nem volt túl eredeti az ötlet, hiszen 2003. január 20-án a hadügyminisztérium utasítására a Hadtörténeti Intézet és Múzeum azért kötött 39 napra szóló közterület-használati szerzõdést az I. kerületi önkormányzattal, hogy a szintén nyíltan hungarista Vér és Becsület Kulturális Egyesület ne tudjon Becsület Napja megemlékezést rendezni 2003. február 11-én és az azt következõ idõszakban, a várból kitörõ német SS-ek, nyilas és reguláris magyar katonák tiszteletére. Rossz lóra tettek azonban a hadügyminisztérium vezetõi, amikor e mellett, a rendkívül nagy publicitással járó megoldás mellett döntöttek, hiszen válaszul a Vér és Becsület Egyesület 2004. február 15-én a korábbi 15 helyett immár 200-300 bajtársuk elõtt tarthatott emlékezést a Kossuth téren, a Néprajzi Múzeum elõtt.

Az ÚG tehát ugyanazt a törvényen kívüli technikát alkalmazta, mint korábban a hadügyi tárca. E furmány azért nevezhetõ törvényen kívülinek, mert nyilvánvalóan színlelt szerzõdésrõl van szó. Az ÚG-nak ugyanis semmi szüksége nem volt közterület-használati szerzõdés megkötésére ahhoz, hogy antifasiszta demonstrációját megtarthassa. Erre a gyülekezési jogról szóló, 1989. évi III. törvény alapján is lehetõsége lett volna. Ha viszont ezt a megoldást választja, akkor egyeztetõ tárgyalást kellett volna folytatnia Bácsfi Diánával arról, hogy a két gyülekezet hol helyezkedjen el a Terror Háza elõtt. A szerzõdés színlelt voltát igazolja az is, hogy az ÚG-nak egyetlen fillért sem kellett fizetnie a fõvárosi önkormányzat számára, amire egyébként minden jogi lehetõség adott. Nyilván ugyanilyen nagylelkûséggel járt volna el a várostervezési és városképvédelmi bizottság, ha Bácsfi Diána kért volna hasonló paraméterekkel közterület-foglalási engedélyt tõle október 15-re. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy ha ez a technika jogszerûnek minõsül, akkor a várostervezési és városképvédelmi bizottság rendkívüli politikai hatalom birtokosa. Hiszen egy tetszõleges szervezetnek kiadott közterület-foglalási engedély segítségével bármikor bármely szervezet vagy magánszemély szólásszabadsághoz fûzõdõ alkotmányos jogát annullálhatja, beleértve a nemkívánatos politikai pártokét is.

H

A rendõrség sokkal eredetibbnek bizonyult az SZDSZ-nél a gyülekezési törvény kijátszásában. A Budapesti Rendõr-fõkapitányság jó egy héttel az október 15-i demonstráció elõtt biztonsági-mûveleti területté minõsítette a Terror Házával közvetlenül kapcsolódó járdaszakaszt. A döntést azzal indokolta, hogy így akarja biztosítani a Népszava által kezdeményezett "Virágokkal az újnyilasok ellen" demonstráció biztonságát. Valójában semmilyen veszély nem fenyegette a Népszava rendezõit, hiszen a demonstráció túlnyomó részében egyetlen képviselõjük sem volt jelen a helyszínen. De vajon mivel magyarázható, hogy a Terror Házával közvetlenül kapcsolódó járdaszakasz azon részét is biztonsági-mûveleti területté minõsítették, amely a Népszava rendezvénnyel nem kapcsolódó mellékutcába esett, miközben nem vált biztonsági-mûveleti területté a Terror Házával szomszédos Andrássy út 62. számú házzal közvetlenül kapcsolódó járdaszakasz, noha a Népszava rendezvénye jócskán áthúzódott az utóbbi épület elé is? Ha pedig mégis atrocitásra került volna sor, akkor lett volna igazán baj, hiszen a rendezvény környékén a közel egyhetes demonstráció túlnyomó részében elvétve tartózkodott rendõr. Akkor meg mitõl féltette a BRFK a Terror Háza járdáját? Miért kellett azt kordonnal körülvenni? Véleményem szerint kizárólag azért, hogy oda újfasiszta demonstráló be ne tehesse a lábát. Érvényes jogszabály híján erre csak ez a gyaníthatóan jogtalan technika kínálkozott. Furcsa módon a szigorúan õrzött járdára 2004. október 15-én valaki vagy valakik több száz szál virágot helyeztek Mindszenty József emléktáblája alá, "durván kijátszva a BRFK éberségét".

Történetesen magam is antifasiszta demonstrációt kívántam tartani október 14-én és október 15-én a Terror Háza elõtt. Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a magyar parlament 2003. április 7-én a Sztójay-kormány deportálásért felelõs Belügyminisztériumának egyik államtitkáráról, Johan Béláról nevezte el a népegészségügyi programját. Hiába foglalt állást úgy szeptember 15-én a Magyar Tudományos Akadémia, hogy a névadó nem alkalmas személy erre, a magyar kormány foggal-körömmel ragaszkodik a névadóhoz, aki 14 rendeletet adott ki arról, hogyan kell megfosztani zsidó származású orvosokat, bábákat, ápolónõket az állásuktól. A parlamenti pártokat sem érdekelte az eset, köztük a nyilasgyûlölõ SZDSZ-t sem: Fodor Gábornak például legalább háromszor beszéltem az anomáliáról, de nem izgatta fel magát.

Mindenesetre idõben bejelentettem demonstrálási szándékomat, s a BRFK a jogszabályban elõírt 48 órán belül nem jelezte, hogy gond lenne. Lapíd Lajos fõkapitány-helyettes szépen kivárta az utolsó pillanatot, s október 13-án délután mégis megtiltotta a két demonstrációt, azzal, hogy egy, a terület használatára jogosult szervezet nem járult hozzá azokhoz, valamint biztonsági-mûveleti területet is kialakítottak ott. Ötször jeleztem egyeztetési szándékomat a BRFK-nak, mielõtt a tiltó döntés megszületett, mindegyik alkalommal elmondtam, hogy a Terror Háza elõtti négy párhuzamos járdaszakasz bármelyike megfelel a számomra, jelöljük ki a pontos helyet. Erre nem került sor, így a tiltást úgy értelmeztem, hogy az csak a biztonsági-mûveleti területre, illetve az ÚG által lefoglalt területre vonatkozik. Utánanéztem: az ÚG október 14-én nem is volt használó, a szerzõdése csak 15-re vonatkozott. Ezért úgy döntöttem, hogy a Terror Házától számított harmadik járdaszakaszon protestálok. Fél órával késõbb már a VI-VII. kerületi rendõrkapitányság vendégszeretetét élveztem, ahová Lapíd Lajos tiltó döntésére hivatkozva vittek be. Gyorsított szabálysértési eljárást követõen 7 óra múlva távoztam egy 40 ezer forintos bírsággal a zsebemben. Lapíd ezredes tiltása ellen fellebbeztem, s a Fõvárosi Bíróság október 15-én, 17 órakor értesített, hogy hatályon kívül helyezték a BRFK döntését.

H

Elvben akár vissza is mehettem volna a Terror Háza elé a hangfalaimmal, de valami azt súgta, ne tegyem. A Fõvárosi Bíróság ítélete mindenesetre kimondta: mostantól kezdve a BRFK-nak nem lehet egy sajtpapíron megtiltania egy demonstrációt, arról szabályos határozatot kell hoznia, ráadásul döntését nem húzhatja addig, amíg a protestáló már nem élhet jogorvoslattal, hanem tartania kell magát a gyülekezési törvényben elõírt 48 órán belüli kerethez. Ezért már érdemes volt demonstrálni, s van rá esélyem, hogy a bírságot sem kell kifizetnem. Ha mégsem úszom meg, és úgy döntök, nem fizetek, 40 napra elzárnak majd. Négyszer annyit kell ülnöm tiltott antifasiszta demonstráció címén, mint Bácsfi Diánának fasiszta karlendítésért, s akkor ez a fennálló magyar törvények szerint így van rendjén.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?