Körkörös félelem – Egy kisvárosi lap interjúkérelmének története

Publicisztika

Mindenki fél mindentől és mindenkitől.

A dél-alföldi kisváros – az önkormányzati újság mellett működő – független lapjának vezetője interjút kért a 2014-es őszi helyhatósági választások után a település újonnan kinevezett főállású alpolgármesterétől. (Jegyezzük meg: vidéken a sajtószabadság szinte halott, az önkormányzatok által kiadott propagandakiadványok mellett fehér hollónak számítanak a független vagy legalábbis félfüggetlen lapok.)

Egy perifériás, sok gonddal és hátránnyal, komoly pénzügyi problémával küzdő településről van szó, amelynek népességfogyása drámai. A fiatalok után a középgeneráció is pakol és megy. Ebben a helyzetben nem szakmai, hanem politikai kérdés volt, hogy a helyben a függetlenekkel és lokálpatriótákkal szemben leszerepelt Fidesz mégiscsak kapjon valamilyen magasabb önkormányzati pozíciót a képviselő-testületen belül. Így lett egy fideszes képviselőjelölt – nem a választási logika alapján, hanem hatalmi akaratból és lobbikényszerből – főállású alpolgármester. Korábban erre nem futotta az önkormányzatnak.

A felelős szerkesztő – aki lapjában nagyjából mindenes is: próbál hirdetéseket szervezni, tudósít apróbb és nagyobb eseményekről, és korrektúrázik is – az új alpolgármestert szerette volna megkérdezni a munkájáról, elképzeléseiről, terveiről, a település esélyeiről, a pályázati lehetőségekről, az európai uniós forrásokról, az elvándorlás mértékének remélt mérsékléséről és egyebekről. Iskolás lesz, amit most rögzítek: egy helyi vezetőt, egy közszereplőt akart megkérdezni a közvéleményt informáló lap és újságíró. Bár tudta, hogy 2010 óta milyen országban él, de eszébe sem jutott, hogy ez bármilyen nehézséget jelenthet. Ráadásul itt mindenki ismer mindenkit. A személyes ismeretség közte és az új, főállású alpolgármester között is fennáll.

Bod Tamás

Bod Tamás

 

Az első telefonok után még nem gyanakodott. „Nincs bent az alpolgármester úr, de vettük az üzenetét, keresni fogjuk!” – hangzott gépiesen mindannyiszor a válasz. Ám az ígért visszahívás elmaradt, amit nem tartott elegánsnak. A sokadik ilyen próbálkozás után az egyik délelőtt arra az elhatározásra jutott, hogy lehet ezt egy kicsit erőszakosabban is. Hívta a már jól ismert számot, ott felvette ugyanaz a titkárnő, aki eddig, és búgó hangon ismét azt közölte vele, hogy „alpolgármester úr nincs bent”, ám a kis vidéki, független lap felelős szerkesztője nem tágított. „Addig nem teszem le a telefont, amíg nem kapcsolod nekem!” – mondta. A hosszú és mély csend után elnézéssel felérő hangon közölte a titkárnő, aki korábban a szerkesztő tanítványa volt a helyi iskolában, hogy akkor kapcsolja az alpolgármester urat.

A kormánypárti városvezető, mintha az elmúlt hetekben semmi nem történt volna megkeresésügyben, széles jókedvvel üdvözölte az újságírót, érdeklődött a családról és a gyerekekről, szót sem vesztegetve arra, hogy ő az ígéret ellenére nem jelentkezett. Amikor a tollforgató rátért arra, hogy egy interjút szeretne kérni az alpolgármestertől, kínos zavar állt be. Hebegett-habogott az addig barátságosan beszélő, a másiknak szót sem hagyó fideszes politikus. Majd hosszú percek múltán kibökte, neki ehhez felsőbb engedélyt kell kérnie. Ehhez időt kért.

Kissé furcsállotta mindezt a felelős szerkesztő, de igazán már semmin nem csodálkozott. Utólag azt bánta, hogy nem kérdezte meg, pontosan kitől vagy kiktől kell engedélyt kérnie, hogy a saját munkájáról, az alpolgármesteri tisztség feladatairól beszéljen. De abban egyeztek meg, amint az engedély megjön, keresi a szerkesztőt a kisváros második számú vezetője. Hosszú csend, többhetes hallgatás következett. Az előzmények fényében nem váratlanul.

E csöndet ismét a felelős szerkesztő törte meg. Az ellenkezéssel felérő, nem is annyira szelíd elodázás végére szeretett volna pontot tenni. Szerette volna egy interjúban megszólaltatni az alpolgármestert. (Ami normál körülmények között remek alkalom a politikusnak, hogy terveiről, munkájáról, feladatairól beszéljen, ezáltal közelebb kerüljön a település lakóihoz.) Az ismételt telefonhívások után vagy fél tucatszor ugyanaz hangzott el, mint korábban: „Az alpolgármester úr nincs bent, majd visszahívja önt.” Nem hívta, természetesen.

Ekkor a felelős szerkesztő a korábban bevált technikát választotta. Azt mondta a titkárnőnek, addig nem teszi le a telefont stb. A kínosan hosszú csönd és egy furcsa kattanás után létrejött a kapcsolat. Az alpolgármester nehézkesen, elnyújtottan, gondterhesen és meglehetősen nyakatekerten közölte, de pontosabb, ha azt mondjuk, nyögdécselte: nem kapta meg az engedélyt a feletteseitől, hogy városvezetői terveiről, munkájáról, feladatairól, a pályázatokról, a település jövőjéről, lehetséges fejlődéséről beszéljen egy helyi újság felelős szerkesztőjének. Az újságíró viszont ezúttal megkérdezte, amit a múltkor elszalasztott: „Alpolgármester úr, mégis, ki vagy kik nem engedélyezték?” „Ezt most hagyjuk, biztosan tudja ön is” – hangzott a magabiztos válasz, amely mögött, érezni lehetett, a félelem bújt meg.

Az újságíró, aki a több évtizedes pályafutása alatt látott már egy s mást, bevallotta magának: biztos tudása nincs arról, hogy ki mondhatta azt, hogy nem. A választókerületi elnök, aki egyben országgyűlési képviselő, a megyei elnök, a regionális igazgató? Vagy ez egy országosan kiadott irányelv a Fidesznél? Vagy ki? A lényeg: egy helybéli közszereplő a köz mindennapjait érintő alapvető ügyekről sem ad interjút a helyi lap érdeklődésére.

Ezt a történetet eredetileg riportszerűen írtam volna meg. De a tapintható körkörös félelem miatt – mindenki fél mindentől és mindenkitől – senki nem vállalta a nevét.

(A szerző volt újságíró kollégánk, jelenleg az Együtt önkormányzati képviselője Gyulán.)

Figyelmébe ajánljuk