Mocskos csalók

Publicisztika

Égbekiáltó botránytól hangos az olasz és az európai labdarúgás: a közelmúlt belga, német, osztrák, francia bundái után most az olaszokon a sor.
Manipulált bíróküldés, csalárdul elnyert bajnoki cím, egymással egyezkedő sportvezetők, saját maguk ellen fogadó focisták - úgy tűnik, minden generáció legalább egyszer beleesik a pizzaszószba, s nem is bír kimászni belőle.

Lapzártánkkor az idei és a tavalyi bajnok Juventus labdarúgócsapatának hét mérkőzése "gyanús", de jócskán sáros a Milan, a Fiorentina és a Lazio is - az előbbire kettős trónfosztás és alighanem kizárás, az utóbbiakra minimum pontlevonás vár, a sok világklasszis meg küszködhet az alsóbb ligákban, amíg csak ki nem vásárolják őket.

Az ember meg azon tűnődik, vajon a hazai kollégák ilyenkor térdüket csapkodják-e a kárörömtől - nemde eddig folyton csak az európai élvonallal példálóztak nekik, azután tessék, kiderül, hogy ezek sem járnak előttünk egy szemernyivel sem! A lehetséges különbség csak annyi, hogy a jó fociban jóval több pénz van, a rossz futballban meg kevés. Mielőtt még boldog nosztalgiába merülnénk a közel- és régmúlt legendás bundameccseibe, a három-hármak, a hat-hat és társaikat felemlegetvén, lássuk be: szeretett focink lassan komplett egészként válik az EU egyik legkorruptabb iparágává, s az ember el is kezd gyanakodni: ahol eddig nem borult a bili, ott szimplán mulyák a bírók/sportvezetők, vagy csak ördögi ügyességgel késleltetik a lebukást.

A professzionális futball hiába a kereskedelmi média legfőbb liblingje, hiába az egyre erősödő hype így néhány héttel a futball-vb előtt, a hisztériát alaposan csillapíthatják a mostani fejlemények, és sokak szájíze lehet majd keserű, amint meglátják az érintett klubok focistáit a gyepen - hisz csak a fent említett négy sztárcsapatból kitelne vagy két világválogatott. Ám a legrosszabb (a tanulság teljes hiánya) még hátravan: a legutóbbi, tömeges kizárással végződő olasz bundabotrány után (1982-ben) bizony az olaszok nyerték a vb-t, s az egyik fő bundázó, bizonyos Paolo Rossi lett a gólkirály.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.