Ha ilyen lesz a vita a köztévében, abban nincs köszönet

  • - CsM -
  • 2024. május 22.

Narancsblog

A „régi ellenzék” pártjai feltételek nélkül beülnek vitázni a kézivezérléssel működő M1-be, de Magyar Péter joggal követelt garanciákat, ha csak neki van fegyverténye a propagandával szemben.

Sokáig senki nem fogadott volna nagy tételben arra, hogy valóban megtartják az EP-listavezetők vitáját az idén 142 milliárd adóforintból működő közmédiában, de szomorú sorsú kis hazánkban már az is előrelépésnek számított, hogy a „hírhamisító Papp Dániel” által vezetett intézmény valamiféle nyitottságot jelez a dologban.

Végül hosszas időhúzás után tegnap délután derült ki, hogy a vitát valóban megtartják a Várkert Bazárban.

Mégpedig a következő feltételek mellett: a vitát nézők nélkül rendezik meg, a tervezett időtartama mintegy 100 perc, 11 vitázó fél vesz részt rajta. A két vitavezető Németh Balázs és Volf-Nagy Tünde lesznek. Előbbit nem kell bemutatni, eredetileg sportriporter, aki aztán havi kétmillióért olvasott híreket az M1 Híradóban, olykor saját reflexiókkal fűszerezve a híreket (ezért a Médiatanács el is marasztalta, de ez nem jelentett problémát, amikor kitüntették a közmédia házidíjával), nem mellesleg hírolvasóként sem hisz abban, hogy léteznének tények. A másik, Volf-Nagy hivatalosan is erősen kötődik a Fideszhez, Novák Katalin bukott köztársasági elnök kommunikációs igazgatója volt, korábban 2009-től az M1 és M2 csatornák műsorigazgató-helyettese volt, majd tartalomfejlesztési szakértő lett belőle, 2015 és 2020 között az M1-nek tudósított Berlinből.

A közmédiát természetesen nem a BBC-sztenderdek és a köztájékoztatás szent feladata vezette arra, hogy megtartsa az EP-listavezetők vitáját, hanem Magyar Péter „fenyegetése”, aki május 9-én ultimátumot adott az MTVA-nak: amennyiben tíz napon belül nem jelentkezik, tüntetést szervez a Kunigunda útján a közmédia épületei előtt.

A Tisza Párt listavezetője nem a levegőbe beszélt: a fővárosi és vidéki szereplései iránt az elmúlt hetekben mutatott érdeklődés alapján lazán összegyűjthetne több tízezer embert Óbuda távoli részére is.

Arról nem is beszélve, hogy a közmédia pártossága az ellenzéki szavazók többségét ki tudja hozni a sodrából a Kutya-szavazótól a Mi Hazánk-hívőig, s bár Kunhalmi Ágnes emlékezetes összecsapásának a lengőajtóval lassan már hat (!) éve, volt itt tüntetés 2020-ban, s még az orosz-ukrán háború kirobbanása után is – épp az orosz propaganda elleni tiltakozásul. Nem kérdés hát, hogy Magyar Péter ultimátuma nem volt üres fenyegetés.

Egy híján annyian, mint az apostolok

Nem meglepetés, hogy a közmédia vitájára 11 résztvevő kapott meghívást: korábbi közleményében is erre utalt az intézmény. Megszólalási sorrendjük megegyezik majd a szavazólapon található sorrenddel. A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk.

Szemben a Partizán gyakorlatával, amely a 3,5 százalék felett mért pártokat hívta a saját vitájára, a közmédia mindenkit egy platformra helyez: a senki által nem ismert memós Huszár Viktor (kiguglizni sem volt egyszerű, végülis ki lett az elsőhelyes Gattyán „pártjában”), a csekély támogatóval rendelkező, szebb napokat látott Jobbik vagy a zuhanásban lévő Momentum és DK listavezető ugyanúgy 8 percet beszélhet majd az este folyamán, mint Deutsch Tamás és az egyes felmérések szerint 25 százalékra mért Tisza párti Magyar Péter.

Magyar előzetes feltételei közül több nem teljesül: mondhatja, hogy a vitát a Fidesz „egyik kipróbált propagandistája”, Németh Balázs vezeti, de leginkább arra hivatkozhat, hogy – miként május 12-i posztjában fogalmazott – „az sem elfogadható, ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító pár listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét.”

A nyolc percbe, amit a 100 perces műsoridő a 11 résztvevőnek biztosít, nem is fér bele sokkal több, mint az egykori Legyen Ön is milliomos! telefonhívásába. Ez leginkább Deutsch Tamásnak kedvez, aki alighanem kap majd megjegyzéseket és kérdéseket a Fidesz kínai és orosz befolyásoltságáról, háborúpártizó, brüsszelező propagandájáról, az orosz hackerbotrányról, a kínai akkumulátorgyárakról és miegyébről, de szerencsére nem kell majd hosszan magyarázkodnia – és a Fidesz nemlétező programját sem sokáig kell majd ragozni.

Azoknak a pártoknak is jól jön majd a főműsoridős köztévés szereplés, amelyeknek a létezéséről az egyszeri választó talán nem is tud – ember legyen a talpán, aki az egykori Jobbik iterációin kiigazodik, de a Mindenki Magyarországa szándékainak komolyságát is jól mutatja, hogy Márki-Zay Péter milyen szívesen fogadta Hódmezővásárhelyen az országjáró Magyart.

A sokrésztvevős vita Magyar Péter számára a legkedvezőtlenebb, aki amúgy mindent elkövet, hogy Orbán Viktor egyedüli kihívójaként pozícionálja magát. Ezért nem fogadta el a Partizán meghívását, ahol olyan pártokkal kellett volna vitáznia, akiknél egyértelműen népszerűbb, miközben a Fidesz távolmaradt. Magyar olyan vitapozícióra alkudott, ami minél inkább a 2006-os Gyurcsány-Orbán-vitára hajaz, de jól jött volna egy hármas disputa Dobrevvel és Deutschcsal is, a két párt listavezetőjével, amiktől a leginkább el akar különbözni.

Что делать?

Magyar Péternek több választása is van a közmédia vitameghívása után.

1) Megszervezheti a tüntetést, amelyre így is összegyűjthet pár (tíz)ezer szimpatizánst, de kevéssé lesz egyszerű majd megmagyarázni, mi a baja a már felkínált meghívással. Ezzel erőt demonstrálna, és mozgósítaná a táborát még a választás előtt. De arra ne számítson, hogy a közmédia engedni fog neki.

2) Egyszerűen visszautasíthatja a meghívást, bízva abban, hogy az ellenzéki tábor a közmédia hiteltelen renoméja miatt neki ad majd igazat. Nem csodálkoznánk, ha így tenne. Noha a vitát az értelmiségiek, az újságírók és nem mellesleg Gulyás Márton is fontosnak tartja, az átlagos választó valószínűleg nem: ha már a Fidesz négyszer kapott úgy kétharmados többséget, hogy mereven elzárkózott volna. Magyar Péter a parlamenti ellenzéket érintő üzenete pedig az, hogy „egy brancs” a Fidesszel. Így harmadik utasként elkülönülhetne a Fidesztől és kudarcos oppozíciójától is.

 3) Elmehet vitázni, de így óhatatlanul is csak újabb „baloldali” próbálkozásnak, Orbán-rendszer tíz kihívója egyikének látszik majd. Talán az utóbbi esetben járna a legrosszabbul, de felívelését tekintve erre sem vennénk mérget. Amennyiben a szerencsecsillaga továbbra is magasan jár, még nyerhet is azzal, hogy a régi ellenzéknél markásan különböző rendszerkritikát fogalmaz meg.

Egyelőre köztes utat választott: szerda reggeli posztjában szóvá tette, hogy mind a 11 párt azonos feltételekkel szólalhat meg, kevesellte a 8 perces beszédidőt, és kifogásolta a köztévé által a vita témájának megjelölt négy területet is (az EU biztonsága, migráció, mezőgazdaság, demokrácia), mondván az Eurobarometer kutatása szerint a magyarokat nem ezek érdeklik a leginkább. Magyar ezért azt követelte, hogy a köztévé kezdjen egyeztetést a pártok képviselőivel egy valódi politikai vita feltételeiről, a pártok pedig csatlakozzanak a kezdeményezéséhez.  

Tanulságos, hogy azok az ellenzéki pártok, amelyek feltételek nélkül, sípszóra szaladnak a köztévébe vitázni – miután a tévé csak Magyar Péter „zsarolása” után rendezte meg a vitát –, rá sem kérdeznek arra, milyen körülmények között, milyen feltételekkel ülhetnek be az orbáni bábszínházba. Pedig nagyon nem mindegy, hogyan jelenünk meg abban a tévében, ahol elhangzott már, hogy Merkel többet ártott Németországnak, mint Hitler, és káros a magyarokra a családon belüli erőszak elleni egyezmény ratifikációja, ahol külön szegmenst kapott az az ügyeletes sorosozó, aki amúgy Soros-ösztöndíjas volt, és ahol a főpolgármestert azzal a kérdéssel fogadták, hogy biciklivel érkezett-e, amely a szlovák kampánycsendet megsértve agitált Fico mellett, és egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát is lazán meghamisították. Nem mellesleg hangfelvétel van róla, hogy a munkatársak vagy a Fideszt támogatják, vagy leléphetnek.

Dobrev Klára a Fidesz-kommunikációval összhangban Magyar férfiasságát megkérdőjelező szólamokkal támadta a Tisza politikusát, és a DK nem tartotta előrébbvalónak a köztévé „bevételét” a Partizánon, az ATV-n és az RTL-en megrendezett vitáknál.

Magyar Péterrel kapcsolatban viszont óvatosságra int az a mozzanat, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan politikai számítás mentén dönt egy vitában való részvételről.

Igaz, egy demokratikus vitához demokratikus környezetre is van szükség. Nem lepődünk majd meg, ha az észak-koreai szintre süllyesztett közmédia exsztárjai által moderált vita szürreális pillanatokat okoz majd, de az is benne van a pakliban, hogy unalmas lesz, és a nézők fele átkapcsol a Viasaton futó Harry Potterre.

Elvégre nem könnyű elképzelni, hogy a NER-elit kedvenc törzshelye, a Felix Kitchen mellett a kézivezérlésű köztévén, egy az ellenzéket szapuló hírolvasó vezetésével olyan vita kerekedjen, amitől egy méltóbb köztársaságban érezzük magunkat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk