Politikák

Publicisztika

Hétfőn az Országgyűlés a szocialisták (+ négy független MDF-tag és egy szabad demokrata) szavazataival nem függesztette föl Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Jól tette!

Hétfőn az Országgyűlés a szocialisták (+ négy független MDF-tag és egy szabad demokrata) szavazataival nem függesztette föl Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Jól tette!

A két képviselőt tehát nem hallgathatja ki az ügyészség gyanúsítottként. A vádhatóság ugyan nem közölte, hogy miért kérte Dávidék kiadását, de az MTI máig cáfolatlan nyári értesülései szerint személyes adattal visszaélés és kényszerítés bűntettének gyanúja miatt. Vagyis közvádas ügyben - márpedig az eddigi gyakorlat szerint ilyenkor az Országgyűlés nem tartja fönt a képviselői védettséget. Most mégis: vajon miért?

A mentelmi jog intézménye mindenekelőtt azt biztosítja a képviselőnek, hogy zavartalanul dolgozhasson a közért, és például kijelentései, véleménye miatt ne rángathassák feszt bíróságra. Az egyik kérdés tehát az, hogy Dávid Ibolya (és Herényi Károly) tette az immunitási körön kívül esett-e?

Az MDF tavalyi elnökválasztása előtt robbant ki az adatgyűjtési-lehallgatási botrány, ami - mint utóbb kiderült - csupán epizódja volt az UD Zrt.-ügynek. A következők történtek. Miután a kormányzat gyanút fogott, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyes tagjai nemcsak törvényes feletteseiknek, hanem "külsősöknek" is jelentenek, a számára megbízható Laborc Sándort állította a hivatal élére. Laborcék a múlt nyáron elküldték néhány olyan dolgozójukat, akikről azt gyanították, hogy informálják azt a biztonsági céget, amelyet az Orbán-kormány idején helyzetbe hozott volt szakszolgálatosok (az egykori III/III-as ügyosztály hivatali alkalmazottai) működtettek, és jó viszonyt ápolt fideszes politikusokkal. Az UD Zrt. elleni akció része volt a cégvezetők (szabályos) lehallgatása. Az egyik telefonbeszélgetés során egyikük a cég kiemelt partnerét, Csányi Sándor OTP-vezért arról tájékoztatta, hogy azzal keresték meg őket, "dolgozzanak rá" Dávid Ibolyára, szerezzenek róla "terhelőket", így segítve pártbéli riválisát, Almássy Kornélt a pártelnök-választási harcban.

Ez a hangfelvétel hogy, hogy nem, eljutott Dávidhoz, aki azt előbb lejátszotta az elnökségnek és a parlamenti frakciónak, majd fölkereste Csányit, illetve tanácsadójának, Somogyi Zoltánnak a jelenlétében találkozott az Almássyt képviselő Giró-Szász Andrással, a Századvég Alapítvány vezetőjével. Almássyval Herényi beszélt. Dávid ezt követően sajtótájékoztatón ismertette a CD tartalmát, de neveket nem említett. A elnökjelölő választmányi ülés napján Almássy nemcsak visszalépett, de híveit Dávid politikájának a támogatására szólította föl. Dávid Ibolya a politikai manőverek és a nyilvánosság riadóztatása mellett jogi megoldást is keresett: bejelentést tett a legfőbb ügyésznek.

Ezek után vajon a parlamenti többség indokolhatná-e azzal a mentelmi jog fenntartását, hogy Dávid Ibolya nem lépett túl azon lehetőségeken, amiket a vonatkozó jogszabály biztosít neki? Vajon Almássy feltételezett visszaléptetése beleérthető-e a képviselői tevékenységbe?

Nemigen.

De a történet itt nem ért véget.

Az ügyészség ugyanis nem talált vizsgálnivalót a mellékelt hanganyagban; amikor Dávid ezt megpanaszolta, a panaszt is elutasították. (A főügyészség épp három nappal az után hajtotta el a pártelnököt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság följelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben.) Azt tehát, hogy volt-e bármiféle "rádolgozás" Dávidra, egyetlen nyomozó szerv sem vizsgálta. Meggyanúsította viszont az ügyészség Dávidot és Herényit (Almássy és Csányi följelentése után), mégpedig kényszerítéssel (ha Almássy nem lép vissza, nyilvánosságra hozzák a felvételeket); és ráadásul úgy, hogy az ő verziójukra egyből gyanúsítotti meghallgatás keretében volt - lett volna - kíváncsi.

Hárítás a CD-felvétel tisztázásában, sietség a két pártvezető elleni vizsgálat elindításában. Eközben a történtek fideszes és Almássy-féle interpretációja odáig jutott, hogy az UD-ügy voltaképpen provokáció. Így nyilván az a beszélgetés is az, aminek a valódiságát a két érintett (az UD-vezér és a bankelnök) is elismerte.

Valóban, a két képviselő mentelmi jogának fenntartását politikai szempontok indokolták: a jog szerint másként kellett volna tenni. És valóban, mélységesen helytelenítjük, ha a kialakult joggyakorlatot - közvádas ügyekben a parlament mindig kiadja a meggyanúsított képviselőt - politikai szempontok felülírják. De ebben látni Dávidék mentelmi ügyének lényegét csak féligazság lenne. A joguralom akkor is sérült, amikor az ügyészség semmitmondó indokokkal zárt pillanatok alatt le egy politikailag kényes ügyet, majd figyelmét e sebtiben lezárt, ám felette gyanús ügy kárvallottjai felé fordította. Ebben a történetben a vádhatóság lépett először a lejtőre, s keverte magát a politikai elfogultság látszatába. Aligha tudunk ennél nyugtalanítóbb dolgot elképzelni.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.