Ügynökök ne kíméljenek

  • 1996. október 24.

Publicisztika

Csoóri Sándor megint jó felé tapogatózik, csak az idősíkokat keverte kicsinyt össze. Ha mi lennénk a Moszad és/vagy a Securitate, ezek után nem haboznánk gyakorlott klinikai pszichiátereket beépíteni a Magyarok Világszövetségének soraiba. Ha ugyanis egy legalábbis sajátos külpolitikai elveket valló félállami szervezet, ami az "összmagyarság" "érdekképviseletére" specializálódott, szóval ha egy ilyen szervezet elnöke az üldözési mánia akut stádiumába jut, akkor talán tényleg érdemes utánanézni a dolgoknak. Evvel Csoóri is jól járna, az ügyből, ha nem is mint James Dean jönne ki, aki leleplezi a kémeket, de mint próféta, aki előre megmondja, és hát tudjuk, hogy ez a prófétadolog milyen régi vágya neki. Lehet persze, hogy nem így lesz, és nem jönnek az ügynökök még ezután sem. És akkor baj van. Csoóri úgy gondolja - legalábbis a Maros megyei Hírlap szerint ezt mondta az MVSZ erdélyi szervezete előtt -, hogy az MVSZ tele van román és izraeli (zsidó, bazeg, zsidó) ügynökökkel. Az ellenség belülről támad, úgy, hogy magyarnak álcázza magát (különben nem tudna belülről támadni). Ez a felvetés Erdélyben különösen jól hangzik, messzire lehet jutni vele például a magyarságversenyben meg az általános gyanakvás és félelem légkörének a megteremtésében. Abból meg aztán már bármi is lehet.
Csoóri Sándor megint jó felé tapogatózik, csak az idősíkokat keverte kicsinyt össze. Ha mi lennénk a Moszad és/vagy a Securitate, ezek után nem haboznánk gyakorlott klinikai pszichiátereket beépíteni a Magyarok Világszövetségének soraiba. Ha ugyanis egy legalábbis sajátos külpolitikai elveket valló félállami szervezet, ami az "összmagyarság" "érdekképviseletére" specializálódott, szóval ha egy ilyen szervezet elnöke az üldözési mánia akut stádiumába jut, akkor talán tényleg érdemes utánanézni a dolgoknak. Evvel Csoóri is jól járna, az ügyből, ha nem is mint James Dean jönne ki, aki leleplezi a kémeket, de mint próféta, aki előre megmondja, és hát tudjuk, hogy ez a prófétadolog milyen régi vágya neki. Lehet persze, hogy nem így lesz, és nem jönnek az ügynökök még ezután sem. És akkor baj van. Csoóri úgy gondolja - legalábbis a Maros megyei Hírlap szerint ezt mondta az MVSZ erdélyi szervezete előtt -, hogy az MVSZ tele van román és izraeli (zsidó, bazeg, zsidó) ügynökökkel. Az ellenség belülről támad, úgy, hogy magyarnak álcázza magát (különben nem tudna belülről támadni). Ez a felvetés Erdélyben különösen jól hangzik, messzire lehet jutni vele például a magyarságversenyben meg az általános gyanakvás és félelem légkörének a megteremtésében. Abból meg aztán már bármi is lehet.Ügynökök ne kíméljenek

A másik az, hogy hát ki is az ellenség, ki munkálkodik a magyarság elpusztításán. Ez lett kimondva, még csak nem is túl finoman. Csoóri megint azt hitte, hogy talált egy meghitt kis szemantikai zugot, ahol lehet zsidózni meg románozni, úgyse veszi észre senki, és amúgy is, ő csak kémügyi megfigyeléseket eszközöl. Mindazonáltal ez, meg a gyűlöletkeltés, meg a paranoid skizofréniára emlékeztető tünetegyüttes még csak nem is a legszőrösebb lóláb, ami kilóg Csoóri kijelentése alól, és főként nem olyan, amin a költői pályakép utolsó szakaszának ismeretében csodálkoznunk kéne. Új, különlegesen nehéz "C" elemként az akut sztálinizmust emelnénk most ki: annak ugyanis, hogy politikai ellenfeleinket ellenséges államok ügynökeként próbáljuk lejáratni, és evvel igazoljuk a demokrácia hiányát (a diktatúrát), a szovjet blokkban volt egy időben nagy divatja. Mármost ez a miénk nem az a kor és nem az a hely. És a valósággal nem lehet büntetlenül kukoricázni. Ezért lesz bajban az MVSZ október végi tisztújító közgyűlésére készülő Csoóri akkor, ha mégsem, ezután sem jönnek az ügynökök.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.