Varsói retúr

  • Mikecz Dániel
  • 2015. október 22.

Liberális szemmel – Republikon

Figyeljük a lengyel választásokat, mert magunkat, illetve a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilátásait is figyeljük.

A „befutott a varsói gyors” kedvelt szófordulat volt a 80-as évek vége óta, ami azt kívánta szemléltetni, hogy a Lengyelországban folyó események egy idő után előidézik a politikai változást Magyarországon is. Ilyenek volt a ’89-es lengyel kerekasztal-tárgyalások, az első választások, de 2006 után is gyakran lehetett hallani ezt az utalást a lengyel és a magyar baloldal mélyrepülése kapcsán. Gyakran fogalmazódott meg az is, hogy nálunk is az a helyzet állhat elő, hogy egy mérsékeltebb és egy radikálisabb jobboldali párt vetélkedik a politikai hatalomért, amennyiben a Jobbik lesz a Fidesz egyértelmű kihívója 2018-ban. Bár a lengyel közbeszédben kevésbé rögzült ez a szókép, jelenleg inkább az a kérdés, hogy az a modell, amit propagálói Nemzeti Együttműködés Rendszerének hívnak, míg ellenzői illiberális demokráciának, megjelenik-e Lengyelországban is.

A legutóbbi közvélemény-kutatások a Jog és Igazságosság (PiS) sikerét vetítik előre, ahogy Andrzej Duda győzelme a májusi elnökválasztáson is ezt sugallja. Duda személyisége, népszerűsége önmagában is a PiS esélyeit növeli, de az elnök tevékenyen is hozzá kíván járulni pártja sikeréhez. Hivatalba lépése után a nyugdíjkorhatár csökkentését célzó népszavazási kezdeményezéssel állt elő, amit a parlamenti választásokkal egy időben tartottak volna, majd végül a Szejm felsőháza szavazta le a kezdeményezést. Az elnök személyisége egyébként arra is szolgál, hogy rácáfoljon azokra a vélekedésekre, amelyek szerint a PiS és maga Jaroslaw Kaczinsky hatalomra jutásával egy antidemokratikus, illiberális fordulat venné kezdetét. Ezeknek a támadásoknak a kivédésére szolgál az is, hogy nem Kaczinsky, hanem Beata Szedlo a PiS miniszterelnök-jelöltje.

A jelenlegi kampányt egyébként sem a kommunista múltról, a katolikus értékrendszerről szóló viták uralják, inkább gazdasági, szociális ügyekről szól. A PiS fő kampányüzenete a kormányzó Polgári Platform népszerűtlen intézkedéseinek revíziója, így a nyugdíjkorhatár visszaállítása a 67 éves korról a férfiaknál 65, a nők esetében 60 évre. További jóléti programpont még a családi pótlék növelése, az ÁFA csökkentése.

A kormányzó Polgári Platform az elnökválasztás kudarcából azt tanulta, hogy nem vezet sikerre a vérszegény kampány. A jelenlegi miniszterelnök, Ewa Kopacz aktívan járja az országot, és a kormánypárt is arról kezdett el beszélni, hogy a gazdasági növekedésből most már az átlag lengyelnek is részesülnie kell, amelynek érdekében a Polgári Platform adó- és társadalombiztosítási reformot tervez. Van is még mit behoznia a kormányzóknak, ugyanis hat nappal a választás előtt 22%-on áll, míg a PiS 36%-ot kapott az összes megkérdezett körében. Az egykor még kormányzó szociáldemokraták választási szövetsége 6%-on áll, akárcsak az agrár-jobboldali Lengyel Néppárt, a liberális Modern Párt és az elnökválasztáson harmadik helyen végzett Pawel Kukiz punk-rockzenész pártja. A kisebb pártok ideológiai profilja és népszerűsége alapján ugyanakkor elképzelhető, hogy a Polgári Platform kormányon maradhasson, azonban ez sokkal instabilabb koalíció lehet, mint a jelenlegi a Lengyel Néppárttal.

„Ők védik meg Európát”

 

A varsói gyors analógiája szerint a Fidesz lenne a Polgári Platform, míg a PiS a Jobbik megfelelője, az MSZP-t is magában foglaló baloldali blokk pedig 6% körül agonizálna. A kép azonban ennél bonyolultabb, a jelenlegi Fidesz ugyanis közelebb áll a PiS-hez kulturális kérdésekben, valamint Európa-politikáját tekintve is. Ismert, hogy Orbán Viktor mennyire népszerű a PiS szavazói körében, valamint az is, hogy a lelkes lengyel aktivisták több Békemeneten is kifejezték támogatásukat a Fidesz és Orbán Viktor politikája iránt. Az ukrán válság során némileg elhidegült ez a viszony, hiszen Lengyelországban a jobboldal egyöntetűen kiállt az orosz agresszió ellen. A menekültválság azonban újra összerántotta a visegrádi országokat. A PiS győzelme igazolná Orbán Viktor vízióját az átalakuló Európáról, a liberális demokrácia végéről. Kevesebb kritika jutna továbbá a magyar kormánynak, hiszen a Kaczinsky ikrek ultrakonzervatív családpolitikája miatt már korábban sem voltak a német lapok kedvencei.

Orbán azonban sok lengyelnek nem egy kedves brátánki, számukra a budapesti gyors nem kívánt változásokat hozna magával, a PiS pedig egyelőre kerülte a rendszerszintű változtatásokat kampányában. A külpolitika tekintetében sem egyértelmű, hogy a Fidesz egyértelműen jól jár a lengyel kormányváltással. Ahogy arra Mitrovits Miklós történész hívta fel a figyelmet, az elnökválasztás után előtérbe került a lengyel külpolitikai spektrum bővítése, a tengerköz koncepció, ami a visegrádi együttműködés leértékelődésével jár.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?