rés a présen

„Az életigenlést, az örömöt szeretnénk bemutatni” - Karinthy Márton színházigazgató

  • rés a présen
  • 2016. március 4.

Snoblesse

Március 21–27. között zajlik a Purim Fesztivál.

rés a présen: Nagyszabású tavaszi fesztiválra készül a Karinthy Színház. Honnan jött az ihlet?

Karinthy Márton: Az ötletet az élet adta: az év minden szakában rendeztek már zsidó fesztivált, nyáron, ősszel, télen. De tavasszal tudomásom szerint még nem volt ilyen Budapesten. A purim a tavasz, a vidámság, az újjászületés ünnepe. Elsősorban nem a drámát, a tragikus zsidó sorsot, hanem az életigenlést, az örömöt szeretnénk bemutatni. Persze ettől még lesznek megrázó történetek is.

rap: Volt-e már tematikus fesztivál nálatok, és tervbe van-e véve a következő?

KM: Eddig nem volt, bár a tavalyi Színházak Éjszakája mint egész napos program nagyon bejött nálunk. Ez is megerősít bennünket abban, hogy érdemes bizonyos témák köré programokat szervezni. Lehet ez majd később akár meleg, roma vagy más kisebbséget érintő tematikus program. A Karinthy Színház megalakulása óta többször körbejárta a melegtémát. Az elmúlt évtizedek alatt hat ilyen darabot játszottunk, mindig nagy érdeklődés mellett (Fiúk a csapatból, Kakukktojás, Lassú felmelegedés, Korai fagy, Őrült nők ketrece, Őrült nász).

false

rap: A színház speciális földrajzi helyzete mennyiben határozza meg a célközönséget?

KM: A közönség bővítése a legfontosabb feladata egy színháznak. Különösen, ha az nem a „pesti Broadwayn”, hanem a „kelenföldi pampákon” található. A színháztalanság átkát ezen a tájon épp a Karinthy Színház törte meg, most már 34 éve. Először természetesen a környező lakótelep lakóira számítottunk, akik örömmel vették birtokba a saját színházukat. Mára egész Budapest színházba járó népe a magáénak érzi a Karinthyt, és erős törzsközönségünk van.

rap: Mikor lesz a fesztivál, és mik a kiemelt előadásai?

KM: A Purim Fesztivál március 21–27. között zajlik. A színház minden helyiségében, naponta több alkalommal összesen 21 produkciót mutatunk be, köztük olyan híres budapesti előadásokat is, mint a Rose, a Herzl, az Elsötétítés, a ZS-kategória vagy A Dohány utcai seriff. De több vidéki színház is megjelenik majd, a Shylock Kaposvárról és az Olivetti Zalaegerszegről. Lesz Asszony a fronton és Sóvirág, lesz one-man show, kabaré és stand-up, lesz klezmer, Z’mirim és Besh o droM. És természetesen mi is eljátsszuk egyik sikerdarabunkat, a Második nekifutás című komédiát. A fiatalok felolvasószínházzal, a gyerekek pedig rajzpályázattal vehetnek részt az össznépi mulatságban. Lesznek ízletes kóstolók a Szakácskönyv a túlélésért bemutatója kapcsán. Azt szeretnénk, ha egy hétig egymásnak adná itt a kilincset az egész város. Ilyen ugyanis még nem volt Újbudán!

rap: Milyen bemutatóitok lesznek még az évadban?

KM: Idén túlteljesítettük a normát, hiszen a minap bemutatott Gőzben volt az évad ötödik bemutatója. Minden darabunk nagy sikerrel megy, különben nem lehetne folyamatosan műsoron tartani őket. Őszre előkészületben van a Rozsda lovag és Frida, a boszorkány című mesedarab Bozsik Yvette rendezésében és a Szajré című angol krimiparódia, amit Böhm György állít színpadra.

rap: Szoktál átjárni Pestre?

KM: Csak ha feltétlenül szükséges. Ebben követem a családi hagyományt. Talán ezért is van Budán a színházam. Ötpercnyire lakom, és a napjaim felét általában ott töltöm. Ezt Pestre bumlizva nem nagyon tehetném meg. Azt szoktam mondani: aki engem látni akar, a Karinthy Színházban mindig megtalál. Nem harapok, a simogatást és a szeretetet is jól viselem. Az etetésem éppen ezért szintén nem tilos.

Figyelmébe ajánljuk