IV. Budapesti Zsidó Filmfesztivál

  • 2015. november 11.

Snoblesse

Saul fiától a zsidó bíborosig.
false

Michael Verhoeven filmjében, az Elmaradt ölelésben, Laura apja halála után visszatekint azokra az időkre, amikor a második világháború után családjuk úgy döntött, hogy Németországban kezd új életet.

A 24 nap (rendezte Alexandre Arcady) egy megtörtént túszdráma története: Ilan Halimit elrabolják a gazdagnak gondolt zsidó családtól remélt váltságdíj fejében. Szülei és a rendőrség idegölő versenybe száll elrablóival és az idővel, hogy megmenthessék.

Brooklyn legmérgesebb embere nem más, mint Robin Williams. Az egyik utolsó filmszerepében látható színész az elviselhetetlen emberként számon tartott Henryt alakítja, akit váratlanul arról tájékoztat az orvosa, hogy mindössze 90 perc maradt az életéből.

Egy ortodox zsidó nő szerelembe esik és egy teljesen új világ nyílik meg előtte (Félix és Meira); a második világháború elől Uruguayba menekült Jacob Kaplan összefut egy másik német menekülttel, akivel kapcsolatban azt súgják az ösztönei, hogy a náciknak dolgozott (Mr. Kaplan); Jean-Marie Lustiger, egy lengyel holokauszt-túlélő fia Franciaországban élve a papi hivatást választja – pályája csúcsán II. János Pál párizsi érsekké nevezi ki (A zsidó bíboros).

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza a Saul fiában

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza a Saul fiában

 

A programban szerepel Nemes Jeles László filmje, a Saul fia is – kritikánk a filmről itt és itt, a rendezővel készített interjúnk itt, a főszereplővel készült beszélgetésünk pedig itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk