Az állam semlegessége - Újratöltve!

  • 2015. november 16.

Snoblesse

Kis János kötetének bővített kiadása - könyvbemutató a szerzővel, alkotmányjogásszal, parlamenti képviselővel.

A liberális demokráciát fenyegető kihívásokról Szabó Tímea (országgyűlési képviselő) és Tóth Gábor Attila (alkotmányjogász) beszélget Kis Jánossal az OSA Archívumban. Mi épp egy éve folytattunk kimerítő beszélgetést vele, akkor a Mi a liberalizmus? című kötete adta a diskurzus apropóját. Többek között arról kérdeztük a szerzőt, hogy mi válthatja fel Orbán illiberalizmusát, milyen esélyei vannak a közeljövő Magyarországán a liberális demokráciának és milyen örökséget hagyott hátra a harmadik köztársaság.

false

Kis János: Érzésem szerint az, hogy a magyar társadalom hogyan fog viszonyulni a harmadik köztársasághoz, döntően nem azon múlik, hogy mit gondolnak az emberek a 2010 előtti húsz évről jelenleg, hanem azon, hogy mit fognak gondolni a jövőről a következő években. Ha elég sokan egyetértésre jutnak abban, hogy az illiberális államot liberális demokráciával kell felváltani, akkor a harmadik köztársaság hagyatéka is átértékelődik. A köztársaság története két nagy kérdést vet föl. Az egyik: helyeselhetők-e a liberális demokrácia alapelvei és alapvető intézményi megoldásai, melyek mellett a rendszerváltás letette a garast? A másik: mi vezetett Magyarországon a liberális demokrácia bukásához? A két kérdés elkülöníthető egymástól. A liberális demokrácia akkor is méltó lehet a helyeslésünkre és a támogatásunkra, ha belátjuk, hogy vereségéhez a híveinek a hibái és vétkei is hozzájárultak.

A teljes interjú itt, a Mi a liberalizmus című kötet új, bővített kiadása pedig a jobb  könyvesboltokban található. A beszélgetés moderátora Ónody-Molnár Dóra.

Figyelmébe ajánljuk