Muzsikás hanuka

  • 2012. november 21.

Snoblesse

Gyertyagyújtás, zsidó népzene, fánk és bor.


A legenda szerint a Szól a kakas már című dal a nagykállói rabbi, Taub Eizik Izsák találmánya – hogy a bölcs rabbi csak gyűjtötte-e a dallamot és a szöveget vagy saját kútfőből származik-e a mű, azt talán még a Muzsikás együttes sem tudja, de ezt leszámítva mindent tudnak a hazai zsidó népzenei gyűjtésekről. És nem csak tudják, játsszák is: a közös hanukai gyertyagyújtást követően a világhírű együttes rövid előadást tart és ünnepi koncertet is. Az estét nem csak a zsidó és magyar dallamok fűszerezik, de a borral kísért ünnepi fánk is.

 



Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.