NØ – Skandináv Női Fesztivál

  • 2015. november 2.

Snoblesse

Genderkérdések, gasztrotémák, divatdilemmák és 99 rózsaszín elefánt.

Idén 100 éve, hogy a dán nők szavazati jogot kaptak, és ez, akárhogy is nézzük, fesztiválért kiált! A Skandináv Ház négynapos rendezvénysorozata  azonban nemcsak a női egyenjogúság és a választójog, hanem szélesebb értelemben véve is a nők körül forog. Jöjjenek hát a nők, főleg a 21. századi nők! Nők filmen, nők az irodalomban, nők a színházban, nők a konyhában, nők a dj-pult mögött, nők a divatvilágban, nők ecsettel és fényképezőgéppel. És jöjjön Lars von Trier is, mert nélküle a nők ügye is megkerülhetetlen Skandinávia-szerte!

Programok:

November 6. (péntek) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró

false

17.00    A fesztivált megnyitja Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövete

17.10    Anette Borchorst – az Aalborgi Egyetem Politológia Tanszékének professzora, a nemek közötti egyenjogúság kutatója tart előadást a dán női egyenjogúság történetéről (angol nyelven)

18.00    Fotókiállítás megnyitója a „21. századi nők” c. fotópályázat legjobb fotóival, a fotópályázat eredményhirdetése és a nyeremények átadása

18.30    A Skandináv minta – Női példaképek esszé- és novellapályázat eredményhirdetése, a nyeremények átadása

19.00    Skandináv kocsmakvíz – híres skandináv nőkről (magyar és angol nyelven)

20.00    Lejárt szavatosságú szenvedélyek – felolvasószínház (magyar nyelven)
Közreműködik: Dollár Papa Gyermekei: Kiss-Végh Emőke, Urbanovits Krisztina és Ördög Tamás

21.00    A „The fighter” című dán filmdráma vetítése eredeti nyelven, angol felirattal

November 7. (szombat) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró

false

16.00    Jytte Hilden írónő, egykori dán szociáldemokrata parlamenti képviselő (1979–1981), (1984–1998), dán kultuszminiszter (1993–1996) és Kate Bluhme, az Ekstra Bladet újságírójának előadása a „99 rózsaszín elefánt” című könyv alapján, a skandináv történelem és kultúrtörténet híres nőalakjairól (angol nyelven)

17.00    Férfiak új szerepben – Jørgen Lorentzen norvég íróval, genderkutatóval Hadas Miklós egyetemi tanár beszélget (angol nyelven)

18.30    Felvezetőt mond Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete

18.40    Gasztroesemény a skandináv ízek kedvelőinek, skandináv vendégszakáccsal

22.00    Nagyszabású buli Helena Engberg (DJ FEMTE) svéd dj közreműködésével, aki skandináv női előadók zenéit hozza el ezen az estén (Könyvtárklub – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

November 7. (szombat) – Helyszín: KÉK – Kortárs Építészeti Központ (1111 Bp., Gellért tér 10–12.)

20.00    Divatbemutató – a HYPERANDHYPER csapata olyan hazai alkotókat hoz el a KÉK kifutójára, akiket az egyszerűségéről, a letisztult formáiról és a gyakorlatiasságáról ismert skandináv dizájn ihletett meg

November 8. (vasárnap) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró

false

16.00    „A nimfomániás” című dán–német–francia–belga filmdráma rendezői változatának vetítése eredeti nyelven, magyar felirattal

22.00    „Lars von Trier és a nők” – Beszélgetés Galambos Attila vezetésével

November 9. (hétfő) – Helyszín: ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke – 1088 Budapest, Rákóczi út 5.

false

11.00    Nők a politikában az elmúlt 100 évben és most – Bente Nielsen dán politikus és Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete beszélgetnek (skandináv nyelveken)

13.00    Birgit Kirkebæk dán írónőtől ismerhetjük meg a dániai Sprogø szigetére száműzött nők rejtélyes történetét (dán nyelven, magyar fordítással)

A programok – A nimfomániás vetítésén kívül – ingyenesen látogathatók. A filmvetítésre és beszélgetésre elővételes jegyek a Skandináv Házban válthatók.

Figyelmébe ajánljuk