Rakosi60@neprajz.hu

  • 2012. március 7.

Snoblesse

Rákosi-merchandise: mivel ajándékozta meg a dolgozó nép a 60 éves Rákosi Mátyást? A Néprajzi Múzeum kiállításán kiderül.


Hatvan évvel ezelőtt, 1952. március 9-én töltötte be hatvanadik életévét Rákosi Mátyás. A jeles alkalomból ünneplőbe öltözött a Néprajzi Múzeum mai épülete, és megtelt a dolgozó nép születésnapi ajándékaival. Hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok, valamint a dolgozó nép különböző gépeinek és szerszámainak kicsinyített másai gyönyörködtették a látogatókat, akik közül alighanem csak kevesen sejthették, hogy a hetvenedik születésnapját Sztálin legjobb magyarországi tanítványa már jóval szerényebb körülmények között, karikás ostorok és népviseletes babák nélkül fogja ünnepelni. A március 25-ig látogatható tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének hajdani „sztárkiállítását”.

Figyelmébe ajánljuk

Iskolai botrány foglalkoztatja a bonyhádiakat, a fideszes polgármester hozzátartozója az érintett

A Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola érettségiző diákjainak a napokban bejelentették, hogy F. tanár úr a szóbeli vizsgákon már nem vesz részt. A kisvárosban az a szóbeszéd járja, hogy F. tanár úr egy 13 éves növendék esetében lépte át a tanári szerephatárt. A történetben van egy helyi fideszes összefonódás is.