Reykjavík–Rotterdam

  • 2014. június 24.

Snoblesse

Így megy ez, ha a legmenőbb izlandiak összefognak.

Izland legfényesebb tehetségei fogtak össze, hogy ezt a thrillert összehozzák. A forgatókönyvíró nem más, mint Arnaldur Indridason, Erlendur felügyelő megalkotója, a kortárs skandináv krimiírók legtehetségesebbike, akit nem sokkal a Reykjavík–Rotterdam bemutatása után csíptünk el egy interjúra (a teljes szöveg itt).

false

Magyar Narancs: Tavaly mutatták be a Reykjavík–Rotterdam című izlandi thrillert, melynek ön írta a forgatókönyvét. Van bármilyen kapcsolat a film és az Erlendur-regények között?

Arnaldur Indridason: Tudtommal semmi. Üdítő érzés néha szabadságra küldeni Erlendurt.

De elcsíptük mi a film főszereplőjét, a filmrendezőként is aktív Baltasar Kormákurt is, aki – immár rendezőként és immár Hollywoodban – Mark Wahlberg főszereplésével és Csempészek címmel forgatta újra a filmet.

Magyar Narancs: Izlandi pályafutásának egyik dicső állomása volt az a kocsma, amit a blurös David Albarnnal együtt üzemeltetett. Nem hiányzik?

Baltasar Kormákur: Nem. A piás napjaimnak rég leáldozott. Évekig próbáltam lejönni az ivásról, de nem könnyű úgy, hogy közben van egy kocsmád. Aztán jöttek a fiatalok, én meg úgy éreztem magam, mint egy itt ragadt őskövület. Ez segített. Albarn és én is kinőttünk a bárkorszakból. 47 éves vagyok, öt gyerekem van, vidéki magányomban élek Izlandon. És így jó.

false

MN: Nagy a tartozása a krimirajongók felé: a Vérvonal megrendezése után azt ígérte, lesz újabb izlandi Erlendur felügyelős krimi. Azóta hét év telt el.

BK: Tudom, ne haragudjon. Mentségemre legyen mondva, hogy a forgatókönyv készen van, nézze (a táskájából egy forgatókönyvnek látszó papírhalmot halász elő), itt van, forgatásra készen. El tudja olvasni a címet? Segítek: Kihantolt bűnök. Mindig magamnál tartom. Csak idő kérdése, mikor lesz film belőle.

A teljes interjú itt olvasható, a Reykjavík–Rotterdam pedig a Mika Tivadarban nézhető meg.

Figyelmébe ajánljuk