Riff Cohen az A38-on

  • 2013. január 15.

Snoblesse

Popdalok héberül és franciául.


Bájos – alig van olyan Riff Cohenről szóló értekezés, melyben ne kerülne elő a B betűs jelző. Aki ismeri az izraeli énekesnő A Paris című számát és látta a számhoz készült klipet (melyet maga a művésznő rendezett), igazolva láthat minden bájosozást, és azokat a megállapításokat is, melyek Ms. Cohen tehetségéről szólnak. A két nyelven – héberül és franciául – is perfektül éneklő hölgynél már fiatalon igen komoly frankofóniát állapítottak meg a szakemberek, és javulás ezen a fronton azóta sem tapasztalható. „Kaptam egy hatalmas szobát, benne egy versenyzongorával, és semmi, de tényleg semmi más dolgom nem volt, mint hogy alkossak, és éljem az életem” – nyilatkozta az énekesnő arról a kétéves időszakról, melyet egy ösztöndíjnak hála töltött Párizsban. A szoba és a zongora, illetve az ezzel járó szabadság megtette a hatását – hogy mennyire, az kiderül a Tel-Avivban élő bájos énekes-zeneszerző budapesti koncertjén.

 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.