Szálinger Balázs: Köztársaság

  • 2013. március 7.

Snoblesse

Beszélgetés az utóbbi évek legjelentősebb verseskötetéről.


Magyar Narancs: Mennyit ér egy vers?

Szálinger Balázs: Attól függ, hol. Mondjuk bruttó nyolcezer forint, és rengeteg papírozás. Ezt én annyira nem bírom, hogy néha azt mondom, inkább előfizető leszek. Van olyan folyóirat, amire már 2013–14-ig elő vagyok fizetve.

Az idézett diskurzus egy 2009-es beszélgetésből való (a teljes Narancs-interjú itt olvasható), s meglehet, Szálinger Balázs előfizetései azóta már 2014–15-ig vagy még tovább is hosszabbodtak, ám erre nézve – vagy éppenséggel arra nézve, hogy mennyit ér ma áfával egy magyar vers – sajnos nincsenek pontos információink. Arról viszont, hogy milyen sokat ér a költő Köztársaság című kötete, egészen pontos információink vannak, hiszen visszatérő szereplője a Narancs irodalmi sikerlistájánák, kritikusunk pedig odáig ment, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb irodalmi teljesítményének kiáltsa ki. A sűrűn méltatott kötetről az ImPulzus soron következő beszélgetése és a beszélgetőtársak (Benedek Anna, Lengyel Imre Zsolt, Pogrányi Péter és Tamás Zsuzsa) adnak bővebb eligazítást.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.