„Volt egy kis fabüfé” – Homola Szabolcs fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2016. augusztus 4.

Snoblesse

Indul a Paloznaki Jazz Piknik.

rés a présen: Hogy született a Paloznaki Jazz Fesztivál?

Homola Szabolcs: Öt évvel ezelőtt, a tájház udvarán volt egy kis fabüfé, amivel az önkormányzat nem igazán tudott mit kezdeni. Felajánlottam, hogy szívesen kibérelem, nyitok benne egy kis vinotékát. Közben elkezdtünk gondolkozni, hogyan tegyük ismertté, a dzsessz meg kézenfekvő volt, hiszen itt van a közelben a Snétberger Tehetséggondozó Központ. Az első évben egynapos ingyenes koncertet szerveztünk a tájház udvarán, a következő évben már kétnaposra bővült a rendezvény, és a környező házak tetején is ültek az emberek, tavaly pedig napi három-négyezer látogatónk volt. Mindez a gondosan megválogatott fellépők névsorán kívül Paloznak fantasztikus bájának is köszönhető. A közvetlen vízparti kitettség hiánya miatt megőrzött érintetlenségnek, amely a környék egyik legrégibb templomával, alatta az öreg iskolával, a tájházzal, a körülötte lévő nádfedeles épületekkel lélegzetelállító szépséggel őrzi a Balaton-felvidék egykori stílusát. Eredetileg nincs közöm sem a borászathoz, sem a fesztiválszervezéshez, a borokat viszont nagyon szeretem és tanulom, a klasszikus zenéhez pedig régi a kötődésem, fiatalabb koromban csellóztam. A Jazz Piknik idén ötéves, most már háromnapos lesz, és több ezer embert várunk. Mára összeállt egy profi szervezőcsapat, de az előadók kiválasztásánál még mindig 100 százalékosan jelen vagyok.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál, és kik a ki­emelt fellépők?

false

 

Fotó: Pintér Árpád

HSZ: Augusztus 4–6-án várjuk a közönséget idén. A nulladik napon egész estés koncertet ad a St Germain, a nu-jazz nagymestere, a következő napokban aztán fellép az Incognito, az acid jazz egyik megalkotója és képviselője, a chicagói Earth, Wind and Fire Experience feat. Al McKay dzsesszalapokra is építkező soul-funk-disco zenekar, a Kéknyúl és a Bin-Jip. Ők egyébként a nagyszínpad fellépői, míg a tájház melletti kisszínpadon inkább a klasszikusabb, akusztikusabb formációkat, például a Juhász Gábor Triót vagy a Váczi Eszter Quartet előadását lehet majd meghallgatni.

rap: Kik a személyes kedvenceid?

HSZ: A St Germain-koncertet nagyon várom, mert azt gondolom, hogy egy igazán különleges, naplementés előadás lesz. Az az intelligens elektronikus zene, ami tükrözi az előadó blues, dzsessz és fekete zene iránti szeretetét, tökéletesen képviseli azt, amit adni szeretnénk a közönségnek.

rap: Van az előző évekhez képest változás a szervezésben?

HSZ: Fontos, hogy két nap helyett idén háromnaposak leszünk, így három nemzetközi szinten is hatalmas sztárt tudtunk elhozni a nagyszínpadra. Második éve adunk otthont kisebb dzsesszformációknak a Sáfránkert vendéglő melletti Jazz teraszon. Bővülünk gasztronómiában is: a környékbeli pincészetek legjobb borai mellett egyre több éttermet – Céltorony BBQ, Pola Pola, Baricska csárda – vonunk be a vendéglátásba.

rap: Mit érdemes a környéken megnézni a kon­certeken kívül?

HSZ: Paloznak önmagában élmény: egy Hild-díjas település rendezett terekkel, utcákkal, fehérre meszelt házakkal. Érdemes felsétálni a hegy felé, és megnézni a stációkkal szegélyezett Tódi utcát és az Árpád-kori templomot, fent, a Homola borteraszon inni egy bort, gyönyörködni a panorámában, megnézni a falu melletti szőlőföldeket. Akár gyalog is útra lehet kelni, és Csopak felé venni az irányt, számos pincészet és jó éttermek várják a látogatókat.

Figyelmébe ajánljuk