Könyv

Eladó, kiadó

Vince Mátyás: Minden megoldás érdekel – A XX. század Magyarországa apróhirdetések tükrében

Sorköz

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.

Így a nevezetes uralkodói cselekedetek, a nagy csaták meg persze az antagonisztikus osztályellentétek regisztrálása mellé, illetve helyére immár jó ideje odakerült a mindennapok története is: a hétköznapi élet a nagy folyamatok, háborúk és radikális társadalomátformáló kísérletek árnyékában. E tárgy beszédes és igénytelenségében oly hálás mikrodokumentuma pedig, ahogyan azt Örkény vagy épp Kolozsvári Grandpierre Emil már jóval a szaktörténészeket megelőzve felismerte: az apróhirdetés.

Hálás és egyszersmind igen szórakoztató, ahogyan azt most Vince Mátyás gyűjtése újfent igazolja, hiszen a múlt századi magyar történelem alakulását valóban nyomon követhetővé teszik az éves egységekbe rendezett hirdetések. Minden esztendőnek jut itt egy-egy oldalpár: pár tucat szöveges és képes hirdetéssel, kettő–öt korabeli sajtóorgánumból szemelgetve. „A magunk mögött hagyott hírhedt évszázad hű lenyomatai” – ahogyan az előszót jegyző Závada Pál nevezi e kisded kordokumentumokat. Állásajánlatok és ajánlkozások, szerelmi üzenetek és lapban közhírré tett férjfogó hozományok, vétel és eladás, szántóbérlet, kiadó kávémérés és a férfiúi impotencia orvoslása – az élet valósággal zsizseg a könyv lapjain. A válogatás egyszerre teszi érzékletessé a szinte örök trendeket és a rövidebb távú, olykor kimondottan idényjellegű változásokat. Legyen szó akár a „keresztény” megjelölés elszaporodásáról, akár a gazdasági világválság vagy a fridzsiderszocializmus kiteljesedéséről, akár a „szolid” jelző lassú kiveszéséről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?