Kulcsár Krisztián: "Senki ne gondolja, hogy a Karmelitában döntik el, mikor legyen egy bajnokság"

  • Simon Andrea
  • 2020. június 5.

Sport

A jövő évre halasztották el a tokiói olimpiát – a kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőt a döntés körülményeiről és következményeiről faggattuk. Megkérdeztük arról is, hogyan vészeli át a válságot a magyar sport, és vajon jót tesz-e, ha a kormány önti rá a pénzt. Ízelítő a friss Magyar Narancsnól.

A friss Magyar Narancsban, amely csütörtöktől kapható az újságárusító helyeken, interjút közlünk a Magyar Olimpia Bizottság elnökével. Részleteket a beszélgetésből, amelyet Simon Andrea készített:

Magyar Narancs: Mi zajlott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kulisszái mögött? Kívülről úgy tűnt, Thomas Bach NOB-elnök elég sokáig totojázott, mire bejelentette, hogy az olimpiát 2021-re halasztják.

Kulcsár Krisztián: Minden a függöny előtt zajlott és zajlik. A NOB több körben, teljeskörűen egyeztetett a sportolói bizottsággal és az olimpiai mozgalom három pillérével: a saját tagságával, a nemzetközi sportszövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal. Esetenként száz résztvevős beszélgetések zajlottak. Március közepén az országok egymás után vezették be a pandémiával kapcsolatos intézkedéseiket. Ekkor még jóval az olimpia előtt voltunk, a kvalifikációk sem voltak még veszélyben, de a NOB elkezdte végiggondolni a lehetőségeket.

false

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Április közepét jelölték ki a döntés időpontjául, de a közvélemény részéről olyan nyomás nehezedett rájuk – és nyilván a japánokra is, ahol akkor még nem is ütötte fel a fejét a járvány –, hogy végül kénytelenek voltak korábbra hozni. Az eljárás végső soron alapos és gondos volt, amiben nincs is semmi meglepő – elég belegondolni abba, hogy micsoda erőforrásokat emésztett föl már eddig is a szervezés, vagy hogy világszinten az olimpikonok 70 százaléka csak egy olimpiára jut ki.

MN: Ön mit képviselt?

KK: A NOB feltétel nélküli támogatását. Nem lett volna helyes azokat a szakembereket az esetleges kételyeimmel vagy aggodalmaimmal gyengíteni, akiknek a napi munkájuk, hogy az olimpiai játékok ügyét vigyék, és naprakészek a részletekkel. Valószínűtlennek tűnt, hogy az olimpiát elhalasztják, erre a történelemben soha nem volt példa. (...)

MN: A hazai finanszírozási rendszert hatékonynak találja?

KK: Biztos, hogy lehet rajta javítani. Közhelyes, de attól még igaz, hogy mi nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az eredmények következetes számonkérésére. Teljesítménykényszer nélkül a források hasznosulása – ami a sportban nagyon is mérhető és eredményességnek hívják – esetlegessé válik.

MN: És azt, hogy a politika ennyire belefolyik?

KK: Senki ne gondolja, hogy a Karmelitában döntik el, mikor legyen a triatlonosok magyar bajnoksága, vagy milyen válogatási elvek alapján dől el a vívók olimpiai utaztatása. (...)

A teljes interjút a Magyar Narancs csütörtökön megjelent friss számában találja, a lapot keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő rá itt.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk