Megvan a kilövési engedély: Gyárfás utódja sem ússza meg, még a nyáron repül

  • narancs.hu
  • 2017. július 6.

Sport

Így lesz hangulatos igazán a vizes-vébé!

Bienerthnek mennie kell, megvan a kilövési engedély, a budapesti vizes-vb után elengedik a kezét – az okokról, s az úszószövetségben folyó politikai játszmázásról, tehetetlenkedésről és marakodásról ma megjelenő nyomtatott kiadásunkban számolunk be egy terjedelmes tényfeltáró írásban. A cikk sok egyéb érdekessége mellett megrajzolja a tipikus, semmire sem jó fideszes pártkáder portréját is, abból ragadtunk ki egy részt kedvcsinálónak:

Bár a múlt év végén

Deutsch Tamás és Simicskó István neve is szóba került

a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöki posztjáról majd’ 24 év után távozó Gyárfás Tamás utódjaként – előbbit az exelnök preferálta, utóbbival pedig Kövér László házelnök támogatásával az egyik elnökségi tag folytatott informális beszélgetést –, a Fidesz végül (hivatalosan az FTC delegáltjaként) Bienerth Gusztávot repítette a MÚSZ élére. És hogy a döntést garantáltan keresztülvigyék, a szokásokkal ellentétben a száz-egynéhány egyesületből 57-et ezúttal nem a szakma, vagyis a szakosztályvezetők és az edzők képviseltek a január 8-i elnökválasztó közgyűlésen, hanem önkormányzati képviselők szavaztak.

A kiváló kommunikátornak és remek pénzügyi szakembernek tartott Bienerth sosem titkolta, hogy politikai ejtőernyősként került ebbe a történetbe.

Az elnökválasztás előtti hetekben a kormány embereként roadshow-zta körbe a vidéki úszóklubokat, arról azonban diszkréten hallgatott, hogy két korábbi, a sport világába tett kitérője közül egyikből sem lett sikersztori. (A kézilabda-szövetségben közgyűlésen hívták őt vissza a nemzetközi ügyekért felelős elnökségi posztjáról, az MLSZ nemzetközi igazgatói székéből pedig Csányi Sándor elnökké választását követően távozott, és Csányi azután a FIFA jogi bizottságából is visszahívta.) De Bienerth turizmusért felelős kormánybiztosként és az olimpiai pályázat előkészítéséért felelős Budapest 2024 Nonprofit Zrt. igazgatósági tagjaként sem alkotott maradandót. „Gusztit a húszhuszonnégynél találták ki, azért, hogy megszabaduljanak tőle. Az utolsó védnöki üléseken már meg sem jelent, annyira elege volt belőle mindenkinek. De mivel

a Fidesz nem szereti 4-5 hónap alatt elégetni a kádereit,

hiszen az azt mutatná, hogy nem vált be, ezért megadták neki a méltó elvonulás lehetőségét. Még a kormánybiztosi lemondását is ő jelenthette be február végén, mondván, hogy a rábízott feladatot teljesítette, ezért elköszön” – ismertette lapunknak Bienerth közelmúltját egy korábbi munkatársa…

A teljes cikk a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő nyomtatott kiadásában érhető el.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.