Van gyomrunk hozzá - Fogyasztószerek, táplálékkiegészítők

  • Linder Bálint
  • 2005. augusztus 4.

Sport

A fogyasztószerként reklámozott termékek általában nem fogyasztanak. Az EU-csatlakozás óta polcokra került étrend-kiegészítők kapcsán csak a gyártó tudja biztosan, mi van a dobozban.

A fogyasztószerként reklámozott termékek általában nem fogyasztanak. Az EU-csatlakozás óta polcokra került étrend-kiegészítők kapcsán csak a gyártó tudja biztosan, mi van a dobozban.

A körúti drogériában egy egész termékcsoporttól remélhetünk karcsúsodást. Tihanyi András dietetikus az egyik legharsányabban reklámozott szer dobozán az összetevőket böngészi, a márka arcai több orgánumban

szenzációs fogyásról

is beszámoltak. "Akinek nincs hiánybetegsége, azon a jód semmit sem segít, a karnitin zsírégető hatását pedig még nem sikerült teljesen megnyugtatóan igazolni." Jobbra magas rosttartalmú anyagok verik el éhünket, mellettük étkezést helyettesítő porok licitálnak rájuk. A következő címkén sincs semmi, ami hathatósan karcsúsítana, a benne lévő béta-karotin viszont hosszú ideig nagy dózisban adagolva a dohányzóknál a tüdőrák kockázatát növelheti. De van itt olyan termék is, ami serkenti a sejtszintű zsíranyagcserét, ám szakértőnk szerint ez sem ereszti le az úszógumit. "Ezen nincs rajta, hogy mennyi növényi hatóanyagot tartalmaz adagonként, ilyet nem tanácsos fogyasztani" - torpan meg a dietetikus egy gyógytea dobozánál. A súlyvesztést hirdető címkén kívül semmi sem magyar nyelvű a dobozon, az Országos Gyógyszerészeti Intézet pecsétje különösen nem. A különféle ananász- és papajakivonatok, rágótabletták is slágertermékek, akik ezekre esküsznek, az emésztési problémák ellen használt enzimektől várják, hogy majd ledobnak róluk pár kilót. Az alsó polcon, zsírégető üdítők és a népszerű algakivonat mellett a zöld tea legalább már a külföldi kísérletekben mutatott valamilyen hatást, bár Tihanyi András szerint mindig figyelembe kell venni, ki, hol, milyen körülmények között végezte a kutatást, és hol publikálták. Előfordulnak szponzorált tesztek és eredmények, egy jó szakember sok mindent kihozhat az adatokból, magyar kutatásokról viszont nem tudunk.

A szomszédos biobolt eladónője szerint fogyásunkat egy alapos gyógyteás méregtelení-téssel alapozzuk meg, és csak utána csapassuk szét a zsírokat. Ha viszont szigorúan a karosszékből akarunk fogyni, mert ízületeink sajognak, "akkor itt nincs mese, magát lúgosítani kell", szélsőségesen elsavasodott szervezetünket tetemes mennyiségű rostkészítménnyel kell táplálnunk. A velünk fogyó női családtag számára is van megoldás: délelőtt még jöhet némi szénhidrát, de utána csak az itteni szójakészítmény, "amitől úgy fogy, hogy a ciciből sem megy le". A csodaszereket leszólja: házilag tizedannyiból kihozhatjuk az egészet.

Ahogy az évi 10-15 milliárd forintot forgató egészségmegőrző készítmények egész piacát, úgy az étrend-kiegészítőket is a korszellem teszi naggyá.

Élsportolók és body builderek

nyomában tömegek szednek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat. Mivel az utóbbi száz évben forradalmian átalakult étrendünk, táplálkozási szokásaink ezt indokolttá tehetik, nem beszélve a lábadozók vagy a hirtelen életmódot váltó túlsúlyosak szükségleteiről. A vásárlók azonban idővel az olyan úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszerekre is rákaptak, mint az izotóniás italok, de a főleg testépítők által használt szálkásító-, zsírégető szereket riadtan, ám irigykedve szemlélték - a legtöbben az egészséges életmódtól akarnak karcsúbbá válni. A piacra átbújó egyes gyártók ezért olyan "polgári célú" fogyasztószerekkel (amelyek lehetnek élelmiszerek, étrend-kiegészítők és gyógyteák) álltak elő, amelyek vagy a body buildingben leggyakrabban használt hatóanyagokat kombinálják valamivel, vagy olyan természetes anyagokra építenek, amelyek "hatása évezredek óta/világszerte ismert". Tihanyi András szerint ugyanazon hatásmechanizmusú szerek dolgoznak az úgynevezett női piac (bioboltok, drogériák, patikák) és a testépítőket, versenysportolókat kiszolgáló üzletek kínálatában. "Ha hat a szer, az étvágycsökkentés közvetett vagy közvetlen módon az agyban történik, vagy a sejtszintű zsíranyagcserét katalizálja, másutt a zsír- és szénhidrát-felszívódást blokkolják." Az amatőrök piacán a dózisok persze jóval szerényebbek, szelídebb a kiszerelés is, és nem mellékesen valamivel kevesebb a gyanús komponens. A testépítőknél bámulatos és brutális zsírégető-paletta, megnyugtatóan érthetetlen leírások fogadnak, ezeken már a szakemberek sem képesek néha eligazodni. A gyártók viszont pontosan tudják, hogy mire várnak a krómért rajongó férfiak, mit akarnak az L-karnitin hívei, és mi kell a nőnek. Havi 12-15 ezer forintért mindenki kedvére égethet, ugyanez a drogériában 5-6 ezerbe kerülhet, de kevésbé ütős tartalommal.

A divatos diéták, életmódprogramok és egyéb zsírtalanító eljárások komoly konkurenciával néznek szembe, ma évente több száz étrend-kiegészítőt, köztük fogyasztószert próbálnak a piacra bevezetni. Nyugaton tetőzik a kínálat, lassan a magyar piac is telítődik, nem csoda, ha

mindenki megpróbál nagyobbat mondani

A címkén viszont nem lehet lódítani, a hatóanyagokkal kapcsolatos szakirodalmat is ismerő hatóság ott legfeljebb csak annyit engedélyez, amennyit a készítmény valóban ér: "Komplex összetételével elősegítheti a testsúlycsökkentő étrend eredményességét." Innentől a reklám-, valamint a médiakampány veszi át a stafétabotot, a meggyőzés patikai szórólapon, tévés beszélgetéseknek álcázott termékbemutatón, napilapokban, pletykalapokban, reklámújságban, életmód- és egészségvédelmi magazinokban folyik, ahol a legendás történetekkel színesített cikkek szponzorált oldalon vagy bújtatott reklámként jelennek meg, egy részüket laikusok, másokat kilóra megvett szakértők, orvosok jegyzik. "Intenzív PR-munkával gyakran elérik, hogy a fogyasztónak sokkal jobb képe alakul ki egy ilyen szerről, mint amit az megérdemelne. A manapság fogyasztószerként hirdetett termékek legfeljebb enyhe vagy elhanyagolható szerepet játszanak a testsúly csökkentésének folyamatában, a hangsúly az átgondolt diétán és a mozgáson van. A csodaváróknak csalódniuk kell" - mondta erről Halmy László, a BM Budai Kórház Hipertónia és Zsíranyagcsere-zavarok Decentrumának osztályvezető főorvosa, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

Főleg persze azok csalatkoznak, akik étrend-kiegészítőként bevezetett márkáktól a reklám alapján gyógyhatást, gyógyulást remélnek. Az Aloe Vera-készítményeket forgalmazó Forever Living Products Kft.-t a fogyasztók megtévesz-tésére alkalmas hirdetései miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa tavaly 60 millió Ft-ra bírságolta, a Walmark Kft. hasonló okból nemrég 3 milliós büntetésről szóló határozatot vehetett kézhez, a Linka és Társa pedig csaknem egy tucat termékkel bukott le. A GVH július 6-án kelt közleményében azt tudatta, hogy az Avalon Team Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Metabol, a Vivax, az Oxytarm és az Életkristály termékekkel kapcsolatos tájékoztatás során a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor nevezett szereket gyógyhatással ruházta fel. (Lásd Rongyos harmincmillió című keretes írásunkat.) Az Avalon borítékolhatóan a Fővárosi Bíróságon támadja majd a határozatot, ahogy ezt egy másik, korábban elkaszált vállalkozás is tette, amely később az ügyről cikkező sajtóorgánumot is beperelte. Sokak szerint a csodaszerüzletben utazó cégek céltudatosságára tökéletesen jellemző, hogy ugyanezen társaság feje a versenytanácsi tárgyalás után a piacfelügyeleti szerv tisztviselőjének minden cinizmus nélkül termékkatalógussal próbált kedveskedni, s mert az illető hivatalnokot már korábban felvette a potenciális ügyfelek listájára, azóta is minden új csodaszerével megkeresi.

Az EU-csatlakozás nemhogy javította, inkább rontotta a fogyasztók kilátásait. "A közösségi jog nem számszerűsíti, hogy mennyi vitamin, ásványi anyag, nyomelem lehet a készítményben, annak napi adagjában. Az egyéb anyagokról pedig csak annyit mond az unió, hogy a kérdés majd 2007-ben kerül az Európai Bizottság elé" - mutatott rá Horacsek Márta, az OÉTI Törzskönyvezett Élelmiszerek Osztályának vezetője. A tavalyi csatlakozást követően az étrend-kiegészítők területén megszűnt az OÉTI által gyakorolt előzetes engedélyezés és vizsgálat, így lényegében

a gyártó és a forgalmazó titka

maradhat, mi kerül a polcokra. A bevizsgálást felváltotta az önbevalláson alapuló bejelentési kötelezettség, ahol elég a piacra kerülés előtt egy nappal kitölteni egy adatlapot és bemutatni a címkét. Csak remélhetjük tehát, hogy a deklarált összetevő egyáltalán benne van a tablettában, és a vállalt mennyiségben, de arra nézve sincs garancia, hogy más anyagot nem viszünk be a szervezetünkbe. Utólagos, nem átfogó ellenőrző vizsgálat persze létezik, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly nyáron félszáz vitaminkészítmény alig egynegyedét találta megfelelőnek: a beígértnél hol nagyobb, hol kisebb dózist kaptak a vásárlók. Természetesen nem minden gyártó és forgalmazó szélhámos. Sokan a piacra szánt termékek kapcsán előzetes konzultációt, szak-véleményt, vizsgálatot kérnek az OÉTI-től, és szeretnék a szakmát lejárató cégeket kiszorítani a piacról. "Az uniós szabályozás ugyanakkor lehetőséget teremtett a nem pontosan dolgozó cégeknek, de azoknak is, akik olyan dolgot gyárthatnak vagy hozhatnak be, amelyek árthatnak az egészségnek" - teszi hozzá Halmy László, aki olyan fogyasztóteát is ismer, amelytől mintegy száz belga asszony halt meg. Az OÉTI jelenleg csak a címkén feltüntetett és nemzetközileg bizonyítottan veszélyes anyagokat tudja kiszűrni, de az olyan robusztus hatóanyag-tartalmú sportcélú táplálékkiegészítőket, mint a testépítők zsírégetői, meg sem kell mutatni nekik. Ezért lehetett két-három éve még legálisan kapni olyan szert, amelyben Tihanyi András szerint az agyvérzés veszélyét növelő ephedrin nevű anyag szerepelt, és így tudott egy neves magyar doppingszakértő olyan fogyasztószert propagálni, amely magas vérnyomású embereknél jelentősen növeli a szélütés veszélyét. A jódtartalmú táplálékkiegészítők Halmy szerint az adott betegnél a pajzsmirigy rendellenes működését idézhetik elő - egy internetes fórumon pedig arról számol be valaki, hogy miközben a kiegészítőt szedte, erősen hullott a haja. Ám mivel Magyarországon hatástani kutatásokat sem végeznek, nem állíthatjuk, hogy a két dolog között közvetlen összefüggés lenne, mint ahogy a szabályozás hiányosságai miatt azt sem lehet pontosan tudni, valójában mit értünk étrend-kiegészítő alatt.

Linder Bálint

A régi iskola

Aki régebben fogyni akart, pajzsmirigyhormonokkal pörgette anyagcseréjét, de a felgyorsult működés esetenként szívkárosodáshoz és cukoranyagcsere-zavarokhoz vezetett, így ma már tilos forgalmazni ezeket. Évtizede-kig amfetaminszármazékok is piacon voltak, amelyek ugyancsak az anyagcserét mobilizálták és radikálisan csökkentették az étvágyat, hosszú ideig tartó szedésük azonban keringési zavarokat okozott, ezért ezek is eltűntek a gyógyszertárakból. 1988-ig lehetett kapni patikában az agyi jóllakottsági és éhségközpontra ható szert, ám a szívbillentyű-károsodás veszélye és egyéb kockázatok miatt ezt is kiseprűzték a boltokból. A természetes alapú csodaszereket lehetetlen felsorolni, a városi folklór a rák páncéljából kivont anyagtól kezdve a káposztalevesen át a narancs belső, fehér részéig mindent boldogan ajánl. A beteges mértékben elhízottak jelenleg orvosi javallatra és ellenőrzés mellett két gyógyszernek minősülő készítményt is szedhetnek, az egyik jóllakottságérzetet okoz, a másik nem engedi a zsírokat felszívódni.

Diéta mindhalálig

Fogyni jószerével bármelyik diétától lehet, amelyik csökkenti az energiabevitelt, a kérdés az, milyen áron és mennyi időre. "A fogyókúra a legjobb módszer az elhízásra: életmódváltás nélkül mindent visszaszedünk. Ez a jojóeffektus" - szögezi le dietetikus szakértőnk. De ennél is nagyobb baj, hogy a legtöbb módszer nem engedi kiegyensúlyozott arányban bevinni a fő tápanyagokat, vagy eltilt valamelyiktől, a hiánybetegségek kockázata így az idővel arányosan emelkedik. Az ún. 90 napos kúra végén például kóros vashiány szokott fellépni, a már letűnt 0 kalóriás diéta életveszélyes volt, de a szakemberek szerint fátylat kellene borí-tani a szénhidráttagadó Atkins életművére is. A magyar kórházakban számos legyengült Atkins-beteg jelentkezik, aki a tortúra után jelentős testsúlynövekedést regisztrált, ám mindig van utánpótlás, hiszen a család a mester halála után is komoly utóvédharcot folytat. Huzamosabb ideig csak orvosi felügyelet mellett szabad éhezni, elhízott emberek ellenőrzött körülmények között a BM Budai Kórház Hipertónia és Zsíranyagcsere-zavarok Decentrumánál vagy az Országos Sportegészségügyi In-tézet Kondicionáló Belosztályán jelentkezve fogyhatnak. Radikális megszorításokba kisebb időre sem érdemes belevágni, az erőszakkal és tartósan fogyókúrázók pedig bizonyítottan hamarabb halnak, mint enyhén túlsúlyos társaik, sőt néhány éve Dunaújvárosban szó szerint halálba diétázta magát egy asszony. Tihanyi András szerint "a nők hormonháztartása erőltetett diétával felborulhat. A tejet szinte mindenhol megvonják, pedig az abban található kalcium nélkül nagyobb az esély a csontritkulásra, az alacsony testtömeg és kibillent hormonháztartás is erre hajlamosít". Az új ötletek jó esetben nem ártanak, csak semmi értelmük. A szerzők leggyakrabban a bulvársajtó vagy az életmódmagazinok laikusai és cinikusai, akik hasukra ütve diétáztatnak, hiszen az eredményességet "a michigani egyetem kutatói" vagy "távol-keleti szakemberek" igazolták. A diéták kipusztíthatatlanok, de az emberek az akció-programok helyett egyre inkább hosszú távú megoldásokban gondolkodnak. Ezt lovagolja meg Schobert Norbert "Update"-re keresztelt életmódprogramja is, amelyet egy életen át kell játszani. Norbi még aerobikedzőként eszmélt rá, hogy kizárólag mozgással nem lehet fogyni, de meggazdagodni sem. Kompetenciáján nagyvonalúan átlépve ekkor összedobta első, diétával is foglalkozó könyvét, amit a szakma azonnal ízekre szedett. A kritikák hatására rugalmasan alakítja rendszerét, legutóbbi köteteit már szakértő fésülte át. Új rendszerében ugyanakkor a dietetikai alapelvekkel szemben mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy mikor, az egyes ételcsoportokat kódrendszer különbözteti meg. A lényeg persze az, hogy Norbi védjegyével ellátott terméket vegyünk magunkhoz, az élelmiszeripar szereplői pedig boldogan fizetnek azért, hogy Norbi rájuk üsse billogját. A módszerrel szemben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége erős kétségeket fogalmazott meg, rámutatva például, hogy dokumentált adatok híján az eredmények csak lelkes sztorik formájában léteznek, sőt maga a könyv lektorának felkért Halmy professzor is tudománytalannak titulálta az "Update"-et. Az egészségügyi tárca reklámarcaként Norbinak viszont sikerült elérnie, hogy kormányzati támogatással, adóforintokból kísérelje meg igazolni szakmailag vitatott programja nagyszerűségét. A szolgáltatás- és termékpalettáját dinamikusan szélesítő vállalkozó közben saját ételkiszállító céget indít.

A helyes táplálkozás alapelvei

Az MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az OÉTI és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság által 1987-ben készült, neves táplálkozástudományi szakemberek által aktualizált étkezési 12 parancsolat szerint minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket, mert a sokszínűség önmagában biztosíték, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájutunk. Együnk kevésbé zsíros ételeket, főzéshez, sütéshez margarint vagy olajat használjunk. Pártoljuk a gőzölést, párolást, a fóliás, teflonedényes, fedett cserépedényes, mikrohullámú sütős elkészítést a zsiradékkal szemben. Hanyagoljuk a rántást, kedvezzünk a kevés liszttel, keményítővel készített habarásnak. Redukáljuk a sóbevitelt, utólag ne sózzunk. Csak étkezési záróakkordként, hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket. Ételeinket csekély mértékben cukrozzuk, használjunk mézet. Igyunk természetes gyümölcs- és zöldséglevet, ne üdítőket, szörpöket. Tegyünk a kávéba, teába mesterséges édesítőszert. Naponta vegyünk magunkhoz fél liter tejet vagy tejterméket, mindig a kisebb zsírtartalmút válasszuk. Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget. Kenyerünk legyen barna, a köretünk krumpli és/vagy párolt zöldség, de ne rizs vagy tészta. Naponta négyszer-ötször táplálkozzunk, egyik se legyen túl bőséges vagy nagyon kevés, nyugodtan, lehetőleg mindig azonos időpontban kosztoljunk, és ügyeljünk a csomagoláson feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra.

Majd a kés

Ha tekintélyt parancsoló izomzatot szeretnénk, nem kell edzőtermekben gályázva vödörből enni a tömegnövelőt - egy jó plasztikai sebész pár nap alatt kikanyarítja álmaink korpuszát. Az izombeültetést eredetileg sérült emberek rehabilitálására használták, ma már azonban bárki vásárolhat néhány kiló bicepszet, tricepszet, domború mellizmot és versenyképes vádlit, egy kreatív orvos egyéb testtájakat is felépíthet. Nagyobb műtétek esetén először szövetexpanderekkel tágítják hetek alatt megfelelő méretűre az "izomzsebet", a női implantátumoknál keményebb mellizmot például a hónaljon ejtett vágáson át tuszkolják be, vigyázat: a gyatra kivitelezés nőies kebleket eredményez! Ha minden jól megy, másnap elhagyhatjuk a kórházat, két-három hét múlva pedig mérsékelt testmozgást is végezhetünk, ha ennek ezek után lenne bármi értelme. A szövődmények veszélye hasonló, mint a női műtéteknél (idegsérülés, gyulladás, tüdő- és zsírembólia). Néhány sebész a zsírleszívásnál alaposabb, szálkásító lepucolásra is képes, és a hagyományos beültetési technikák korlátlan variálásával egy horpadt mellkast is könnyen kikalapáltathat. Az eredmény természetesen magáért beszél, főleg, ha véletlenül egy számmal nagyobb implantátumhoz jutunk. Öt-nyolcszázezer forintért már adnak egy pár mellizmot, de egy "full tuning" legalább 2-3 millióba kerül.

Rongyos harmincmillió

Precedensértékű lehet, hogy a versenytanács az Avalont ezzel kapcsolatban a Blikkben, a Metro újságban és a Budapesti Piacban helyreigazító nyilatkozatok közzétételére, valamint 30 millió forintos bírság befizetésére kötelezte. Nem ez az első alkalom, amikor egy fogyasztószerként (is) reklámozott manna forgalmazóját elkaszálják: a Pharma Nord Kft.-nek két éve többek között a Bio-Slim és a Bio-Króm nevű termék miatt 18 milliós büntetést postáztak. A vaskos tételek csak elsőre riasztóak, információnk szerint az Avalonra kiosztott 30 millió a családi vállalkozás éves forgalmának 2-3 százalékát teszi ki - a maximális bírság a nettó árbevétel 10 százaléka lett volna. A kft. a szankciót csak részben köszönheti a szenzációs súlyveszteségre vonatkozó ígéreteinek. Az eljárásban szakértőként közreműködő Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) álláspontja szerint "A Metabol reklámanyagának szövege azt az illúziót kelti, hogy a termék rendszeres szedésével lefogyunk, megszűnnek a bőr- és hajproblémák, az ízületi fájdalmak, a szívizom károsodása, a vérnyomásproblémák, a menstruációs panaszok és a depresszió. Ezek a hatások nem várhatók el az étrend-kiegészítő készítményektől. A felsorolt problémák betegségek, amelyek megoldása az orvos feladata gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmények segítségével". A GVH figyelembe vette, hogy a cég olyan réteget tévesztett meg, amely a gyógyulás, gyógyító hatás, fogyás reményében helyzetéből adódóan lényegesen érzékenyebben reagál a tájékoztatásra, és anyagi erejét meghaladó kiadásokra is hajlandó. A hivatal szerint az ilyen készítmények úgynevezett bizalmi termékek, ahol a gyógyhatás propagálását nem véletlenül kötik előzetes hatósági ellenőrzéshez. Az Avalon ügyvezetője ráadásul visszaeső, hiszen még a Smart Line Kft. élén a Hairgain hajnövesztő tabletta kapcsán is erős túlzásokba esett. Az eljárásban információink szerint az ügyvezető azzal is védekezett, hogy a Metabolért síkraszálló Gregor Bernadett vagy Győzike ingyen, saját tapasztalatai alapján kampányolt, így ez nem reklám, hanem úgymond tanúságtétel volt. Érvelését megmosolyogták, a versenytanács szerint pedig a cég az égvilágon semmivel sem tudta alátámasztani, amit ígért.

Figyelmébe ajánljuk