rés a présen

"Uralom a terepet"

Katona László színész

  • rés a présen
  • 2011. szeptember 15.

Színház

rés a présen: Második éve turnézol a Fixa Ideával. Kivel és hogyan jött létre ez a produkció?

Katona László: Ez a Természetes Vészek Kollektíva produkciója. Árvai Gyurival és Imre Zolival közösen hoztuk létre. Ezelőtt 2 éve volt a Fixa Idea Energiaital, amit Thuróczy Szabival közösen játszottunk, de a tavaly létrehozott 2. részben, a Fixa Idea Pártban már csak egyedül léptem fel. Idén pedig bemutattuk a Fixa Idea Felekezetet, amit szintén egyedül csinálok. Azért hoztuk létre, mert úgy éreztük, az emberek vágynak arra, hogy valaki vagy valami megoldjon helyettük mindent. Mindenkinek lehetőséget nyújtok ebben.

rap: Milyen helyszíneken adtad elő a nyáron, és mik a tapasztalataid a közönséggel?

KL: Általában fesztiválokon (pl. POSZT, Ördögkatlan), de a legjobb helyszínek a zenei fesztiválok, ahol sok a fiatal, akik nagyon nyitottak, fogékonyak az előadásra. Egy idő után az emberek megérzik, hogy ez nem komoly, hogy szélsőségesen van játszva, hogy az egész csak egy paródia.

rap: Mi a legérdekesebb ennek a szerepnek a megformálásában a számodra?

KL: A megformálásban az tetszik a legjobban, hogy ez egy oneman show vagy stand-up comedy - és én uralom a terepet. A legnehezebb pedig, hogy az agresszívabb nézőt is kell tudni kezelni.

rap: Legközelebb hol lehet látni?

KL: Ősszel a Szkénében, a Nézőművészeti Fesztiválon, október 13-án. Itt a 4 napos fesztivál keretein belül látható lesz még a Nézőművészeti Kft. - aminek én is a tagja vagyok - összes előadása, és a siratópunkot játszó Eugenia zenekar is, amely 2009-ben Fringe-díjat kapott, és ahol én basszusgitáron játszom és énekelek.

rap: Milyen produkciókban leszel még látható ebben az évadban?

KL: Továbbra is műsoron lesz még a két Mundruczó-darab, a Nehéz Istennek lenni és A jég, valamint a már 200 előadást megélt Nézőművészeti Főiskola, a Kupidó, a Fédra Fitness és a KoMával Az utolsó roma. Az évadban az első új bemutatóm - Shakespeare Ahogy tetszik című darabja - novemberben a Trafóban lesz a HOPParttal közösen, majd a Szkénében és a Kolibriben lesznek a Nézőművészeti Kft.-vel bemutatóink.

Figyelmébe ajánljuk