A spanyolok ki akarták utasítani a barcelonai támadás szellemi atyját, de nem sikerült

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 23.

Terror

Az imám így zavartalanul radikalizálhatta a 15 áldozatot szedő támadások elkövetőit.

Büntetett előéletű volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság ezt meghiúsította – írja az MTI az El Mundo című spanyol lapra hivatkozva.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson. Az imám ügyvédei fellebbeztek, és egy bíró érvénytelenítette a kiutasításról szóló döntést, mert nem találta őt közveszélyesnek.

Egy férfi az áldozatok emlékére elhelyezett mécsesek és virágok előtt

Egy férfi az áldozatok emlékére elhelyezett mécsesek és virágok előtt

Fotó: MTI/AP – Emilio Morenatti

A Politico arról ír, hogy esz-Szatti tavaly január és március között a Brüsszel közelében fekvő Vilvoordében tartózkodott. A polgármester nyilatkozata szerint a belga titkosszolgálat ekkor információt kért a spanyol hatóságoktól esz-Szattiról, de nem kaptak tájékoztatást arról, hogy kapcsolatai lennének a terrorizmussal.

Ablelbak esz-Szatti minden valószínűség szerint még a múlt csütörtöki barcelonai támadás előtti napon életét vesztette. Ekkor a katalóniai Alcanarban robbant fel egy épület, amelyben a terrorsejt tagjai pokolgépeket próbáltak előállítani.

Figyelmébe ajánljuk