chili & vanilia - Bihar, Nizza, Palermo

  • .
  • 2008. november 27.

Trafik

A kelet-indiai Bihar államban pirított csicseriborsóliszttel (sattu), hagymával, csilivel, korianderzölddel, római köménnyel, gyömbérrel gyúrt masszával töltik meg az ottani jellegzetes gombócokat, tepsiben megsütik és olvasztott gível (tisztított vaj) megkenve tálalják. Ez a littee.
Indiában a csicseriborsóliszt az egyik legfontosabb alapanyag, besan vagy gram liszt néven fut, lehet sima vagy pirított. Nevezett bihari specialitáson kívül számos más fogás alapja. A laddu pl. népszerű szirupos édesség, csicserilisztből készülő változata (besan laddu) a hindu mitológia szerint Ganesa isten kedvence. Használják továbbá a népszerű bundázott zöldségek (bhaji) tésztájához és az előételként kínált tócsnifélékhez (pakora) vagy a ropogós pappadum kenyérhez. Indián kívül is gyakori, Burmában (kurkumától sárga) tofu készül belőle, Algériában karantita nevű étel (tojással, vízzel kevert tészta, amelyet sütőben sütnek, majd csípőspaprikakrémmel, harisszával tálalnak).

A délfrancia konyhában is fontos szerephez jut, az egyik legkedveltebb nizzai specialitás a socca: vékony, nagy átmérőjű palacsintaféle, amelyet az utcán sütnek. A hasonló olasz ételt farinatának nevezik, és só, bors mellett friss rozmaringgal ízesítik (sütőben sütik). Formázott, olajban ropogósra sütött snackváltozata pedig a franciáknál a panisses, az olaszoknál pedig a panelle. Az alábbi receptben sült céklával ajánlom. Aki szereti a humuszt, annak garantáltan ízleni fog. Kívül ropog, belül krémes.

Sült céklasaláta csicseriborsó-ropogóssal

Hozzávalók (4-6 személyre)

4 közepes méretű cékla

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

marék pirított pisztácia vagy dió

balzsamecet

olívaolaj

só, bors

15 dkg csicseriborsóliszt

fél l húsleves (vagy víz)

2 ek. olívaolaj

csipetnyi őrölt római kömény

só, bors

olaj a sütéshez

A sült céklához a sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A céklagumókat megmossuk, megszárítjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk őket, amit előtte meglocsoltunk kevés olívaolajjal, és megszórtunk egy csipet sóval. Kb. 1 óra alatt megsütjük. Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön. Cikkelyekre szeleteljük. A sült cékla akár előző nap is elkészíthető. A csicseriborsó-ropogóshoz a csicseriborsólisztet csomómentesre keverjük a vízzel, sót, borsot és őrölt római köményt adunk hozzá. Lassú tűzön, állandóan kevergetve, kb. 15 percig főzzük, míg puliszka állagú lesz. Hozzákeverjük az olívaolajat. Fóliával bélelt tepsibe öntjük, néhány óra alatt (vagy egy éjszakán át) kidermesztjük. Tálaláskor szeletekre vagy cikkelyekre vágjuk, majd forró olajban mindkét oldalán ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A sült céklát összeforgatjuk a vékonyra szeletelt lila hagymával és az ecetből és olívaolajból készített vinaigrette öntettel (1:3 arányban). Némi zöldsalátát is adhatunk hozzá. Megszórjuk pirított pisztáciával vagy dióval, a tetejére helyezzük a ropogóst.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk