chili & vanilia - Süsd meg, spárga!

  • .
  • 2008. május 1.

Trafik

Alig várjuk minden évben. Én az utolsó hetekben már visszaszámolok. Pedig manapság szinte az egész évben kapható, de mindenki tudja, hogy az igazi csakis az, ami szezonjában, frissen kerül piacra.
Kapaszkodjanak meg: úgy tűnik, végre elérkezett a mi időnk, a megszállott spárgaimádók idejeÉ

A spárgával nyugodtan lehet kísérletezgetni, valójában elronthatatlan - feltéve, hogy nem főzzük túl. Jöhetnek a vasárnapi petrezselymes spárgalevesek, saláták, göngyölegek, csőben sültek. Egyik legfinomabb - talán kevésbé elterjedt - elkészítési módja, ha megsütjük. A világ legegyszerűbb dolga: a spárgákat (zöldből is, fehérből is lehet készíteni) megtisztítjuk, további felhasználástól függően egészben vagy néhány centis darabokra vágva összeforgatjuk olívaolajjal, lazán szétterítjük egy alufóliával kibélelt tepsin, sózzuk, borsozzuk. Trükk: meglocsoljuk kevés olvasztott vaj és barna cukor keverékével. A sütőben 200 ·C-on, vastagságtól függően 15-20 perc alatt készül el. Ezalatt megpuhul, de roppanós marad, megőrzi finom, friss ízét, kívül pedig szépen megpirul. Önmagában is tökéletes tavaszi vacsora, de variálható: salátával, zöldségekkel keverve, sonkába tekerve, rántottával, lágy tojással, esetleg szójaszószos mézes öntettel összeforgatva; a lehetőségek tára végtelen. Nincs irigylésre méltóbb annál, ha valaki csúcsminőségű, friss tengelici spárgához jut.

Színes, sült spárgaköret burgonyával, fokhagymával

Hozzávalók (4 személyre)

1 csomag zöld spárga (1/2 kg)

1 csomag fehér spárga (1/2 kg)

fél kg apró szemű burgonya (pl. kiflikrumpli)

12 gerezd fokhagyma

25 dkg koktélparadicsom

friss kakukkfű

olívaolaj

só, bors

1 ek. olvasztott vaj, csipet barna cukorral keverve

fél csokor friss petrezselyem

opcionális: reszelt citromhéj, parmezánforgács,

fekete olajbogyó

A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A krumplit megmossuk, megszárítjuk, majd héjastul, mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Összeforgatjuk néhány ek. olívaolajjal, ha van, friss kakukkfűvel, sóval, borssal, és kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Kb. 45 percig sütjük. Közben előkészítjük a fokhagymát és a spárgát. Előbbihez a fokhagymagerezdekre kevés olívaolajat locsolunk, majd 25 perc után a krumpli mellé szórjuk. A zöld spárgát általában könynyebb előkészíteni, a fehérnek gyakrabban fás a szára. Lehetőleg nagyjából azonos vastagságú sípokat próbáljunk beszerezni. Kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, majd tepsire borítjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal. 30 perc után betesszük a krumpli mellé (vagy külön tepsiben alá), így egyszerre sül meg. (Ha nem férne be, akkor rögtön a krumpli után sütjük, nem baj, ha a krumpli kicsit kihűl közben.) A megsült krumplit és spárgát összekeverjük, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, a sült fokhagymagerezdeket, és megszórjuk sok friss petrezselyemmel. Keverhetünk hozzá kevés reszelt citromhéjat, reszelt parmezánt, más friss zöld fűszereket vagy fekete olajbogyót. Langyosan tálaljuk köretként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk