chili&vanília - A szép szín csalóka

  • .
  • 2011. június 2.

Trafik

A sárgabaracktól még messze vagyunk, az alább ajánlott recept azonban van annyira nyárias (és jó), hogy az előfutára lehessen. A mézédes, illatos sárgabarack szezonja még nyáron is olyan rövid, hogy az ember év közben alig győzi kivárni, hogy megjelenjen a piacokon.
Az aszalt változata az igazit biztosan nem helyettesíti ugyan, de annyiféleképpen bevethető, hogy érdemes mindig tartani otthon egy adaggal - akár még nyáron is. Mivel az aszalás során sokat veszít víztartalmából, íze még koncentráltabb, intenzívebb. Leggyakrabban talán az arab konyha használja, nemcsak édességekhez, hanem fűszeres ragukhoz, bárányételekhez, salátákhoz is. Íze nagyon jól illik a markáns húsokhoz. Kísérletezhetünk vele süteményekben, keverhetjük müzlibe, joghurtba, de keserű csokoládéba mártva is nagyon finom. Ideje viszont eloszlatni egy óriási félreértést: az aszalt sárgabarack nem akkor a legjobb, ha rikítóan világos narancssárga. Bár kétségtelenül mutatósabb, a csúnyább, sötétebb igazi, természetes sokkal jobb ízű. A szép szín tehát csalóka: ezeket a gyümölcsöket vegyi úton kezelik annak érdekében, hogy megőrizzék esztétikus külsejüket. A töltött aszalt sárgabarack például jellegzetes török édesség. Gyorsan elkészül, mutatós, és mindenki szereti: az aszalt gyümölcsöt néhány órára hideg vízbe áztatják, majd cukros-citromos szirupban főzik kb. 10 percig. Kihűtik, majd porcukorral és citromlével kikevert mascarponéval töltik meg, tetejét pisztáciával vagy szezámmaggal hintik meg. Előtte főételnek azonban egy nagy sikerre számítható húsételt ajánlok: a csirkemellre (vagy combra) fűszeres, csípős-édes, curryporral, cayenne-i borssal ízesített sárgabarackos máz kerül, amely sülés során enyhén rákaramellizálódik. Köretnek egy kis saláta több mint elegendő.

Fűszeres-sárgabarackos csirkemell rukolával

Hozzávalók (4 adag)

8 dkg aszalt sárgabarack

1 dl víz

1 teáskanál citromlé

1 kávéskanál currypor

fél kávéskanál őrölt szerecsendió

csipet cayenne-i bors

só, bors

4°15 dkg csirkemellfilé

1 evőkanál fehérborecet

1 kávéskanál méz

3 evőkanál olívaolaj

10 dkg rukola

Az aszalt sárgabarackot kis lábasba tesszük, és ráöntjük a vizet. Felforraljuk, majd lassú tűzön, néhány percig főzzük, amíg a barack teljesen megpuhul. Hozzáadjuk a citromlevet. Aprítógépben simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a curryport, a szerecsendiót és a cayenne-i borsot. Sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukon megkenjük a fűszeres sárgabarackpürével. 25 percig sütjük. Közben kikeverjük a rukola öntetét: összekeverjük az ecetet a mézzel és az olívaolajjal. A salátára öntjük. A csirkemell köreteként tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk