chili&vanília - Flammeri

  • .
  • 2011. március 17.

Trafik

A búzadara, közönséges nevén gríz nálunk leginkább a tejbegrízben népszerű, esetleg felmerülhet még a menzák királynője, a grízes tészta, sósan azonban nemigen készítjük. Nem vagyunk ezzel egyedül, tejbegríz formájában számos országban kedvelik.
A búzadara egyébként hasonlóan készül, mint a liszt, csak más finomságúra őrlik a búzát (vagy más gabonát, amelyből szintén származhat), majd átszitálják. Vaníliával, gyümölcsökkel gyakran születnek belőle akár különleges desszertek is, mostanában mintha nálunk is újra felfedeznék. Nem csak Európában része a hétköznapi főzésnek, Indiában és a Közel-Keleten is gyakori hozzávaló, az arab államokban, Görögországban, Törökországban pedig a jellegzetes, szirupos édességek és halvák nélkülözhetetlen alapanyaga. Szíriában knefi (Törökországban künefe) tölteléke, de olyan desszert is akad, melyhez a grízt egyszerűen megpirítják, majd tejben főzik: ez a török irmik helvasi. Németországban nincs háziasszony, aki ne ismerné a grízflammeri, vagyis a grízpuding receptjének valamilyen változatát. Az alábbi annyiban különleges (és különlegesen finom), hogy a tejbe darált mogyoró és narancs is kerül, amelynek az ízét a puding szépen átveszi.

Grízpuding naranccsal és mogyoróval (grízflammeri)

Hozzávalók (4 adag)

fél l tej

10 dkg cukor

7,5 dkg gríz

csipetnyi só

fél narancs reszelt héja

1 vaníliarúd kikapart magjai

5 dkg mogyoró pirítva, durvára vágva

1 tojás, szétválasztva

Fél liter tejet felforralunk 10 dkg cukorral, csipetnyi sóval, fél narancs reszelt héjával és egy vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadunk 7,5 dkg grízt és 5 dkg pirított, durvára darált mogyorót. Néhány percig, állandó kavarás mellett főzzük, hogy besűrűsödjön. Egy tojást szétválasztunk, a sárgáját hozzákeverjük a tejbegrízhez, a fehérjét pedig kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Hideg vízzel kiöblített formákba töltjük, majd min. 6 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kiborítjuk, és csokoládé- vagy gyümölcsmártással (pl. feketeribizli) kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk