tévésmaci - Madárraj tizedeli a süteményes kertet

  • .
  • 2011. március 17.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché a katonai eskütételre készültek, forró szél söpört végig a debreceni laktanya (a Kossuth) udvarán. Sztupa felgyűrte a gyakorlója ujját, s a sapkáját áthúzta a váll-lap alatt.
Nézte egy darabig, ahogy Troché veszkődik a zászlóval, aztán arra lett figyelmes, hogy átvágva az alakuló téren, Horváth százados közeledik feléjük. Amikor hallótávolságba ért, Sztupa rázendített: Én, Sztupa Ferenc, a dolgozó magyar nép fia esküszöm, hogy a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek. Szá's elvtárs, milyen marhaság ez már, hogy a Népköztársaságnak, ez nem van magyarul, miért nem csak Népköztársaság? Ez katonául van, bassza meg - hagyta rá az elöljáró, s odalépett hozzá, hogy a melléig kigombolt felsőjét megigazítsa. Na, mi van, maga rémes alaki toprongy, mégis maga mondja az esküszöveget? Szá's elvtárs, kinek van még ilyen orgánuma? Figyelje csak! A népköztársaság alkotmányához, törvényeihez és törvényes rendeleteihez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem. Esküszöm, hogy hazámat, a Magyar Népköztársaságot minden külső és belső ellenség ellen, életem feláldozásával is megvédem. Az ellenséggel soha a legkisebb egyetértésbe nem bocsátkozom, ellene mindenkor, mindenütt bátran és férfiasan harcolok. Zászlóinkat, szabadságharcos elődeink példáin lelkesülve, győzelemre viszem. Apropó zászló, szólt közbe Troché, szá's elvtárs kivinne minket az UAZ-zal a hemóba? Tévéznénk egy kicsit (ez az ivást jelentette). Mi meg akkor menjünk inni.

Pénteken (18-án) vagy magyar retró és kínai kaja, vagy ezerszer látott hollywoodi marhaságok, mint A bérgyilkosnő Brizsit Fondüvel a Filmmúzeumon, 22.25-kor és a Nagymenők az MGM-en, 22.40-kor. Egyébként a Filmmúzeumon lesz a magyar hetvenes évek sajátságosan kínos emlékműve, A kenguru is: téridőn átszelő hullámokon, basszus (18.20). A tavaszi tekercs marad a végére, 23.25-kor a Dunán: Az utolsó szabadtéri mozielőadás c. kínai film, 2004-ből. Szabadtér alatt biztos nem a Tienanmen teret értik.

Szombaton József-nap, jönnek a haverok, vettem lampionokat és szereztem egy bandát is, Csobánkán szokták esküvőkön nyomni, a szintis tudja a Zsötemet is.

Vasárnap a kedvenc művésznőm jutalomjátéka, a Tapsvihar este nyolckor a Cinemaxon, egy időben az HBO-n adott Avatarral. Éjszakára (23.15) még egy őslelet a Filmmúzeumon, az Apám nevében.

Hétfőn a dicsőséges százharminchárom napra emlékezünk, de azért elég jó lesz a tévéműsor is, Clint Eastwood például este tízkor befut a ViaSat6-ra, illetve Lago városába, és kinevezi magát népbiztosnak. Többször szóltunk már, de most megismételjük: a Fennsíkok csavargója egy remekmű. De én előtte már biztosan megnéztem az Egy kínai bukméker meggyilkolását, nyolckor a Cinemaxon - mert John Cassavetes alighanem az egyetlen filmrendező a planétán, aki nem csinált egy rossz filmet sem. Ez meg kifejezetten jó. Lesz persze olyan is, hogy jó rendező rossz filmje, 22.20-kor az HBO-n az Alice Csodaországban (2010). 1.55-től ugyanitt A tetovált lány - nyilván a mozikban mostanság startoló harmadik rész promója.

Kedden klasszikusok diszkóritmusban: Üvöltő szelek a Dunán este kilenckor, utána 23.30-kor, Egy erkölcsös éjszaka. Macska a forró bádogtetőn a Filmmúzeumon, 22.50-kor. Utána ugyanitt, háromnegyed egykor Tristana - nagy rendező, sok munka. S végül, de nem utolsósorban Kamondi Zoltán filmje, a Kísértések 1.45-kor a tv2-n.

Szerdán lengyel napot tartunk, leginkább azért, mert a parlamentünk ezt a napot nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává. Tehát Katyn az m1-en háromnegyed tízkor, Kábulat a Dunán kilenckor, vagy ugyanekkor az m2-n Három szín: kék. Aki ebből akarja megismerni a lengyeleket, töltsön le inkább egy bigosreceptet a netről.

Csütörtökön a magyar-szerb barátság napja lehet, mert a Dunán 23.30-tól a Hideg napok megy, de az is megeshet, hogy a magyar-náci barátságé, mert a Filmmúzeumon délután (16.10-kor) meg a Két félidő a pokolban. Azt' óvatosan tévézni!

Figyelmébe ajánljuk