chili&vanília - Párizs, Kanlica, joghurt

  • .
  • 2010. augusztus 5.

Trafik

I. Ferenc, a Valois-ház kilencedik királya egyszer állítólag mély depresszióba esett.
Hiába próbálkoztak az orvosok bármilyen gyógyszerrel, az uralkodón semmi nem segített. Egyik nagykövete elmesélte neki, hogy Konstantinápolyban él egy zsidó orvos, aki gyógyító erejű joghurtot készít, amelyről még a szultáni palotában is legendák keringenek. A király a doktorért küldetett, aki gyalog kelt át egész Dél-Európán, és a juhnyáját is magával hozta. Néhány hét joghurtkúra után a királyra rá sem lehetett ismerni. A juhok viszont a hosszú út és a Franciaországban dúló hideg miatt egytől egyig elpusztultak. Az orvos nélkülük tért vissza, de a titkos joghurt receptjét magával vitte. A királyt ez nem tántorította el attól, hogy kiegyezzen az Oszmán Birodalommal, ahol ekkor éppen I. Szulejmán volt hatalmon. A szultán alighanem a híres kanlicai joghurtot fogyasztotta, amely a mai napig a török joghurtok alfája és ómegája.

A joghurt Indiában is gyakori alapanyag, hűsíti a sok csípős curryt. Az alábbi sült joghurt bhapa doi néven fut, bengáli specialitás. Kakaóbabtöret az eredetiben természetesen nem található, szerintem azonban a ropogóssága kiválóan oldja a krémesség egyhangúságát. Mint ahogy az áfonyamártás is saját adalék.

Sült joghurt áfonyamártással

Hozzávalók (4-6 adag)

20 dkg török joghurt

20 dkg cukrozott sűrített tej

egy marék sótlan pisztácia, durvára vágva

két evőkanál kakaóbabtöret

fél-fél narancs és citrom reszelt héjaMártás:

5 dkg cukor

30 dkg áfonya (vagy más gyümölcs,

például szeder vagy meggy)

2 evőkanál citromlé

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A joghurtot elektromos kézi keverővel simára keverjük a cukrozott sűrített tejjel. Ha nem kapunk török vagy görög joghurtot, házilag is előállíthatjuk a következő módon: a natúr joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe tesszük, és egy edény fölött kb. egy órán át lecsöpögtetjük. A joghurt így sűrű és krémes lesz. A sűrített tejjel kikevert joghurtba forgatjuk a durvára vágott pisztáciát, a kakaóbabot és a reszelt narancshéjat. Hőálló tálkákba töltjük (esetleg muffinos kapszlikba, amelyeket muffinformába teszünk), majd egy tepsibe állítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák feléig érjen. 20 percig sütjük, ez alatt megdermed. Kihűtjük. Az áfonyamártáshoz serpenyőben, kevergetés nélkül karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyánszínű, hozzáadjuk az áfonyát. A karamella először bekeményedik, de a gyümölcs levet ereszt, így visszaolvad. Hozzáadjuk a citromlevet. Egy desszertestálra kiborítjuk a sült joghurtot, és az áfonyamártással tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk