chili&vanília - Zöld, zöld

  • .
  • 2011. január 27.

Trafik

Világszerte egyre több az olyan konyhafőnök, aki a zöldségekre a húsokkal egyenrangú alapanyagként tekint, sőt középpontba állítja őket. Kreatív, kifinomult ételeket kreálnak, amelyek láttán még a legelszántabb húsevő lába is megremeg. "Egy hamburgert bárki meg tud sütni.
De a zöldségeket, azokat, kérem szépen, hagyják meg az igazán profiknak!" - szól a New York-i Dirt Candy étterem mottója. A húsmentes vendéglő két éve nyitott, hónapokon át olyan nagy érdeklődés övezte, hogy még a legszigorúbb étteremkritikusok is csak hosszas várakozást követően tudtak bejutni. A vegetáriánus fogás manapság már nem merül ki a rántott sajt és a rántott gomba elcsépelt formájában, egyre több olyan vendéglőt találni, amely nagy figyelmet fordít a zöldséges ételek készítésére. Teszik ezt nem elsősorban egészségügyi vagy világnézetbeli meggyőződésből, hanem pusztán abból a megfontolásból, hogy a zöldségekkel tudják igazán követni az évszakokat és a származási helyet. Arról nem is beszélve, hogy komoly kreativitásra és szakértelemre van szükség ahhoz, hogy igazán kifinomult, elegáns ételek szülessenek. A jelenség nem új keletű: amióta az emberek tudatosabban állnak a táplálkozáshoz, a vegetáriánus fogások is egyre inkább teret hódítottak. A következő recept nagy sikerre számíthat.

Csilis sült brokkoli édesburgonya-pürével

Hozzávalók (4 adag)

2 közepes (összesen 60-70 dkg)

édesburgonya vagy sütőtök

5 dkg vaj

só, bors

csipetnyi őrölt szerecsendió

2 fej (1 kg) friss brokkoli

6 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál barnacukor

1 teáskanál csilipor

só, bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyát egészben, héjastul, kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Félbevágjuk, húsát kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, végül a vajjal pürésítjük (villával vagy robotgépben). Előre is elkészíthető. A brokkolit rózsáira szedjük, ezeket pedig félbevágjuk. A szárát is feldaraboljuk. Összeforgatjuk az olajjal, a barnacukorral és a csilivel. Sütőpapírral bélelt sütőlapon elhelyezzük, a vágott felével lefelé (így szépen karamellizálódik). 15-20 perc alatt pirosra sütjük (a rózsák méretétől függ). A pürével tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.