étel, hordó - HARAPÓ MÓKUS

  • .
  • 2010. december 2.

Trafik

Hosszú évekkel ezelőtt történt... Óbudai kiskocsmát kerestünk ott, ahol az ilyennek hűlt helye, vagyis Óbudán.
Hosszú bolyongás után kötöttünk ki egy lakótelepi szolgáltatóházban, ahol a szokásos "patyolat", "cipész", "kulcsmásolás" feliratok közt meglehetősen rendhagyónak számított a Harapó mókus cégtábla. Maradtunk, ettünk is, aztán elfelejtettük. Nem lehetett valami nagy szám, mert ma már arra se emlékszünk, hogy megírtuk-e. Talán. Bárhogy történt, a Zápor utcában található létesítmény nem hagyott mély nyomot bennünk. Csakhogy ezt olvastuk nemrégiben: "Három embert sebesített meg egy ismeretlen okból megvadult mókus Passauban, jelentette a Reuters. A kis fenevad egy nyugdíjas nő otthonában kezdte ámokfutását. Az utcáról betérő mókus hátulról támadt a nőre, éles fogait a kezébe vájta. A nő pánikban szaladt az utcára, ahol végül le tudta rázni magáról az állatot. A mókus egy építkezésre rohant, és egy ott dolgozó férfira támadt. 't kézfejen és karon harapta, a munkás egy mérőrúddal söpörte le magáról. A megvadult mókus ezután egy 72 éves nyugdíjasra támadt. Ekkor már gyakorlatilag őrjöngött, az idős férfit a helyi rendőrség beszámolója szerint már nemcsak a kezén, de a csípőjén is megharapta. A nyugdíjas mankójával agyonverte az állatot."

E halálosan komoly hírt szerettük volna megosztani, ám forrásunk elveszett, ezért a keresőbe beütöttük a "harapó mókus" kifejezést. Nos, ennyit a "végzetszerűségről".

A terep mit sem változott, ugyanaz a csúnya épület, ugyanaz a vicces cégtábla, ugyanaz a semmitmondó berendezés. Szombat délután szinte telt ház, tehát a felszolgáló hölgy kedvessége megalapozott. Más - sokkal egyszerűbb - étlapra emlékszünk, de ez a mostani sem nagyzolóan "bonyolult". Sütőtökkrémlevessel (600 Ft) indítunk, és nem bánjuk meg. Jól eltalált arányok, a magvak és az olaj mennyisége is megfelelő, nem jut eszünkbe róla sem kettős rangadó, sem a gyerekorvos a ricinusos flaskával, ízesítésre sem szorul. A mákos bundában sült csirkemell (1800 Ft) komolyabb feladatnak tűnik, ám ezt is sikerül megfelelően teljesíteni. Igaz, hogy mákos bundaként valamiféle fekete télikabátot képzeltünk el, de a kapott mákos panírra sem lehet panasz. Ám a "tartalma" egyszerűen tökéletes. Az áfonyás csirkét leginkább a "selymes" jelzővel illetnénk, de mivel az efféle hangulati elemeket már rég lejáratták a bor- és pálinkaszakértő széplelkek, inkább nem mondunk semmit, és beérjük a puszta élvezettel. A bikavér steaket (3800 Ft), amit libamájjal lobogóztak fel, szintén örömmel fogyasztjuk, bár az előzőekhez képest akkora meglepetést nem okoz. Ugyanez áll a csokoládés-szilvás rétesre (600 Ft) is, amit azonban sikerült úgy megmelegíteni, hogy frissnek érezzük - ez pedig tökéletes alakítás.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.