étel, hordó - PIZZA MAX CAFFE

  • .
  • 2009. augusztus 13.

Trafik

Régi szabály, hogy ahol temető van, ott vendéglátásnak is kell lennie. Igaz, e bánatos helyek többsége inkább kocsmaként, falatozóként működik, de azért tudunk olyat is, ahol minden igényt kielégítő halotti tort rendezhetnének a gyászolók.
A gödöllői temető szomszédságában álló "caffe" (így!) azonban feltűnően nem a búfelejtésre rendezkedett be. Az egyébként sem bravúros fantáziára valló elnevezésből valamiféle szóra sem érdemes átlagpizzériát sejtenénk, de ahogy annyiszor már a falatozásaink során, mást látunk odabent, mint amit elsőre gondoltunk. A Pizza Max Caffe kifejezetten elegáns, ízlésesen berendezett hely - ha titokban áttelepítenék valamelyik felkapott pesti negyedbe, ott sem emlegethetnének szegényháziságot. A választék sem csak a pizzákra, spagettikre korlátozódik, kifejezetten változatos és különleges kalandokra invitál az étlap, a kedves, fiatal felszolgálónő pedig büszkén avat a részletekbe, bár néha olyan érzésünk van, mintha betanult szöveget mondana.

De a zelleres paradicsomleves cukkinichipsszel (950 Ft) nem a legszerencsésebb kezdet. A korrekt, ám nem igazán emlékezetes alapot ugyanis a mélybe rántja az inkább szivacsos, mint ropogós chips, ráadásul úgy tűnik, a cukkini íze sem passzol a zellerhez, paradicsomhoz. Jobban járunk a rágcsálnivalónak szánt, bár köretként jelölt metélőhagymás kölesgolyókkal (390 Ft), annak ellenére, hogy a hagymával nagyon takarékosan bántak. A pizzák közül a vékony tésztájú rukkolás (1730 Ft) korongot választjuk, ami végre jó döntésnek bizonyul, a tészta ropog, mint a Maxim-géppuska, az olívás feltétet pedig harmatosan zsengének érezzük (miként Mendelssohnt derék kottamásolónk - a szerk.), ami nyilvánvalóan illúzió, de ki mondta, hogy nem szeretjük a bűvészeket?

A cirkuszt viszont nem annyira. Erős a gyanúnk, hogy a tte de moin sajttal, kapribogyóval sült tonhalsteak paradicsomsalsával, grillezett zöldségekkel (3990 Ft) kicsit többet ígér, mint ami valójában, ám nemcsak emiatt érezzük, hogy az egyébként szépen tálalt fogás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A tonhal ízetlenségét a kapribogyó sem tudja feledtetni, a grillezett zöldség pedig - magyar szokás szerint - túl olajos. Sajnos a zárás - vaníliás créme brulée meggyraguval, pisztáciakrémmel (850 Ft) - sem harmonikus, az édesség egyszer túlságosan édes és sűrű, máskor fanyar, mint a fekete humor. Mintha két különböző desszert lenne a tányéron.

Azért temetni nem kell a gödöllői Maxot, pizzériának egész rendes.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.