kertész lesek - ARÉNA GRILL

  • .
  • 2008. augusztus 28.

Trafik

Nemrég két olyan helyen is megfordultunk (Olíva, Stex Alfréd), ahol a terasz élvezetét jócskán megnehezíti a "testközeli" autóforgalom. Azt hittük, ennél már csak az lenne durvább, ha a háromszor három sávos, leginkább kamionosok által kedvelt Hungária körút járdája is bekapcsolódna a szabadtéri ételfogyasztás helyszínei közé.
Képzelhetik, mekkorát néztünk, amikor megpillantottuk a Kerepesi út sarkán lévő házban működő, Aréna Grillnek nevezett létesítményt, amit a Hungária körútra néző téli és nyári terasszal is felszereltek.

Az előbbi a megtestesült állandóság: a bejárat köré fabrikált fűthető "házikó", melyet a melegházak modorában műanyag fóliával tettek világossá. Ha az időjárás megengedi, két oldalán természetesen felhajtják, mint rutinos anyagbeszerzők a hiánycikket. Odabent hatalmas televíziókészülék és egy muzeális gázkonvektor uralja a teret. Az olimpiai közvetítésből semmit nem hallunk, mert rádió szól. Legalábbis erre következtethetünk, ha a túloldalon pirosat kap a teherforgalom, és egy-egy percre kissé lecsendesedik a forgalom keltette folyamatos zaj. (A zene alapján ilyenkor rémesebb a helyzet.) Inkább a szezonális "szabad teret" választanánk, ami első ránézésre minden idők legabszurdabb teraszának tűnik.

Nem is a már ismertetett zaj- és egyéb szennyezés miatt, inkább annak a gesztusnak köszönhetően, ami a megváltoztathatatlannal való dacolás emlékműve is lehet. Az Aréna Grill terasza ugyanis megpróbál barátságos lenni. Régimódi kő virágtartókkal vették körbe, muskátlik piroslanak kerítést mímelve, a piros üdítőital-reklám napernyők még inkább élénkíteni próbálják a környékre jellemző "szuperszürkét". Messziről megható igyekezetnek tűnik, testközelből viszont már szó sincs reménytelenségről, szélmalomharcról. Nem hiszünk a szemünknek, de az eljárás hatékony: a teraszon nem találunk szabad helyet!

Így hát mégis a "téli palotában" ülünk le. Úgy tűnik, a vidámnak látszó, tegeződő felszolgáló hölgy a barátságos légkör, a népszerűség záloga. A választékra nem lehet panasz, hiszen már éppen eleget panaszkodtunk a hazai vendéglátás sablonjairól. Pizzák, tészták, grillezett húsok, szóval a szokásos. A mexikói tekerccsel kezdenénk, de az nincs. A második bemondás már hatékonyabb. A mennyiség több a soknál, nagydarab füles tálban jön a brokkolikrémleves (590 Ft), mellette kistányéron sajtos pirítós. Ránézésre az "alakomhoz" illő. Az már kevésbé, hogy az egyébként nem rossz ízű leves néha jéghideg. És mivel csak "néha", ide kívánkozik a szakállas vicc: "Főúr, légy van a kalácsomban!" "És? A többi viszont mazsola." Valahogy nem sok kedvünk van nevetgélni. Mondani sem kell, hogy az ún. tripla sajttál (1180 Ft) három különböző, ámde teljesen jelentéktelen szelet rántott változatát jelöli. A hatalmas adag, a gyorsétterminél egy fokkal jobb sült krumpli oly tökéletesen eltömít, hogy két napig gondolni sem lehet a táplálkozásra.

Viszont a pozitív gondolkodást mindez nem befolyásolhatja. Még itt sem. A végére bebizonyosodik, hogy az Aréna Grill sikerének nemcsak a kedves felszolgálás és a nagy méret a titka, finom falatok is akadnak. A csevapcsicsa ajvárral (1380 Ft) ugyanis első osztályú. Olyan, mintha nem is Pesten, hanem egy belgrádi ipari negyed pecsenyésbódéjában töltenénk az időt. Szó szerint, de mégis "átvitt" értelemben.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.