kertész lesek - Szomjas Horgász - Agárd

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Trafik

A Velencei-tó "fiatalos" helyén, úgy látszik, megállt az idő - legalábbis ami a szórakozást illeti. A legendásnak mondott ún.
Popstrand programja így fest: Charlie, Demjén, Szikora, Edda, Neoton... Ám miközben a kesztyűtartóból egy Beatrice-kendőt próbálunk kihalászni, rá kell döbbennünk, hogy az időmegállításnak is megvannak a korlátai: nem lehet ugyanazt a Trabant Hycomatot kétszer összetörni. Emlékeink szerint az 1980-as évek elején egy gombostűt sem lehetett volna leejteni az akkoriban létesült "városközpont" parkolójában, pedig hol voltunk még a milliós motorizációtól! Most viszont olyan kihalt a terület, mint egy ukrajnai buszvégállomás, miután evakuálták a lakosságot.

Fogalmunk sincs, hogy miben bíznak az itteni strandlabdaárusok, lángossütők, arra pedig gondolni sem merünk, hogy a környék egyetlen "rendes" éttermét (ez lenne a Szomjas Horgász, ami azért - fő a biztonság! - pizzéria is) nyitva találjuk. De nemhogy nyitva találjuk, élő emberek - egy szerelmespár - is ülnek teraszán, igaz, csak kortyolgatnak.

Ennél is nagyobb meglepetés, hogy az ifjú felszolgáló olyan lelkesen érkezik, mintha nem a szezon kellős közepe volna, hanem május eleje, és a meteorológia kánikulát jósolt a hét végére. A választék a szokásosnak mondható, igazán érdekes dolgokat halas vonalon fedezünk fel - kifejezetten sajnáljuk, hogy a pincér közlése szerint a legkisebb pisztráng is 80 dekás, ami viszont egy négytagú társaságnak lenne elegendő. Marad a harcsapaprikás (1550 Ft), előtte megkockáztatunk egy csontlevest májgombóccal (450 Ft) - várakozásunknak megfelelő: semmilyen.

Ellenben a harcsát csak ajánlani tudjuk. Nem zsíros, nincs mellékíze, menő halászcsárdákban a cégtáblára kerülne specialitásként. Kár, hogy ugyanezt nem mondhatjuk el a gyümölcssalátáról (680 Ft). Tartalma nagyker befőttek üvegéből (vagy dobozából) származik, az ilyen gyümölcsről beszélik, hogy már a szüretelés idején sem volt friss. Akár a rányomott tejszínhab. Úgy látszik, tényleg csak a naptár utal a főszezonra.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.