kulthírek

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Trafik

GYÁSZ 75 éves korában elhunyt Molnár Gál Péter: a szakértelme és szigorúsága miatt becsült és gyűlölt színikritikus évtizedeken át dolgozott a Népszabadságnak - leszámítva az 1978-at követő időszakot, amikor egy mikrofilm (rajta Kenedi János írása) kicsempészésének kísérletekor a reptéren lebukott. Ezután a Színháztörténeti Intézetben, a pécsi, a békéscsabai és a veszprémi színház dramaturgjaként dolgozott.
A kulturális közélet neves személyiségei közül az elsők között derült ki róla, hogy egy időben az állambiztonsági szolgálatnak is dolgozott. Kötetei (Honthy Hanna és kora, A Latabárok, A Páger-ügy, Latinovits, Hogyan csináljunk rossz színházat?, A pesti mulatók) a hazai színháztörténet alapvető forrásmunkái.

80 éves korában elhunyt Jerry Ragovoy: a Grammy-díjas amerikai zeneszerző neve tán kevéssé ismert, pedig olyan slágereket írt, mint a Time Is On My Side (Rolling Stones), a Piece of My Heart és a Cry Baby (Janis Joplin) vagy a Pata, Pata (Miriam Makeba), énekelt tőle Dusty Springfield, Aretha Franklin, B. B. King és Barry White, és musicaleket is szerzett.

AMY WINEHOUSE: NR 1 Amy Winehouse halálának okát hivatalosan még nem közölték, de ahogy ilyenkor lenni szokott, a sztár holtában is a csúcsra ért: 2006-os albuma, a Back to Black a brit eladási lista élére ugrott, az ezt megelőző Frank pedig az ötödik helyre. Megindult a találgatás is, hogy lesz-e posztumusz album és mikor - annyi biztos, hogy készített felvételeket, s az is, hogy halála idején ezek nem képviseltek kiadásra kész minőséget. De borítékolható: nem maradnak fiókban.

A SÍRÁSÓ SIKERE Kardos Sándor alkotása, A sírásó a szakmai zsűri elismerő oklevelét és a nemzetközi filmkritikusok díját nyerte el az Új Horizontok elnevezésű filmfesztiválon, Wroclawban. A forgatókönyvet Németh Gáborral közösen jegyző rendező-operatőr célfotókamerával készített Rilke-feldolgozásának főszereplői Anga-Kakszi István,Pap Alina és Mucsi Zoltán, narrátora Törőcsik Mari, zenéjét Peter Ogi szerezte.

ELHUNYT AGOTA KRISTOF "Tudom, hogy soha nem leszek képes úgy írni franciául, ahogy a született francia írók írnak, úgy írok tehát, ahogy tudok, a tőlem telhető lehető legjobban. Ezt a nyelvet nem én választottam. Számomra a sors, a véletlen, a körülmények által ez a nyelv adatott. Franciául írni: erre vagyok kényszerítve. Mindez kihívás. Kihívás egy analfabéta számára" - így hangzik (Petőcz András fordításában) Agota Kristof Az analfabéta című önéletrajzi könyvének egy részlete, ama bonyolult élethelyzet egyszerű leírása, amelybe emigrációja következtében került a szerző. Kristóf Ágota Kőszegen nőtt fel. 1956 végén, 21 éves korában férjével és kisgyerekével ment át a határon. Svájcban telepedtek le. Éveken át óragyári munkásként dolgozott, megtanult franciául beszélni, azután külön tanfolyamon elsajátította az írás-olvasás tudományát. Kezdetben magyarul írt (versei az Irodalmi Újság és a Magyar Műhely hasábjain jelentek meg), majd lassan áttért a franciára. Hangjátékokkal jelentkezett, majd 1986-ban megjelent első regénye, a Le grand cahier (Bognár Róbert 1989-es fordításában: A nagy füzet). Számos nyelvre, köztük kínaira és koreaira is lefordították, s a rá következő két regénnyel, A bizonyítékkal és A harmadik hazugsággal együtt, Trilógiát alkotva a kortárs európai irodalom élvonalában jelölte ki szerzője helyét. Magyarul olvasható művei még Tegnap című regénye (Takács M. József fordításában), és a novelláit, színműveit tartalmazó Mindegy. Legutóbb tavasszal járt Magyarországon: Kossuth-díjjal tüntették ki. 76 éves volt.

FACEBOOK vs. NIRVANA Szeptemberben jön ki a Nirvana 1991-es klasszikus albuma, a Nevermind mindenféle extrákkal felturbózott, húszéves jubileumi kiadása, amely keresve se kaphatott volna jobb reklámot annál, mint hogy a Facebook adminisztrátorai eltávolították a borítója fényképét a lemez rajongói oldaláról. Szigorúan vették a gyermeki meztelenséget tiltó szabályt. Azután viszonylag gyorsan korrigáltak, de mire a rocktörténeti jelentőségű kép - és a fotós azóta húszéves fiának a kis kukija - visszakerült, a hír körbeszáguldott a világhálón.

BAYREUTH SZÁZADSZOR A bajorországi Bayreuthban századszor rendezik meg ezekben a hetekben Richard Wagner műveinek fesztiválját. A helyszínt a komponista választotta ki, 1871-ben ő javasolta patrónusának, II. Lajos bajor királynak, hogy ide építsen fesztiválpalotát. A következő évben hozzá is láttak, 1876-ban pedig már itt szólalt meg teljes terjedelmében operaciklusa, A Nibelung gyűrűje. 1882-ben, a második fesztiválon óriási sikerrel játszották a Parsifalt. Wagner 1883-ban hunyt el, halála után özvegye, Cosima, Liszt Ferenc lánya vette át a fesztivál igazgatását, aki az operák egy részének színre vitelére is vállalkozott, s minden tekintetben igyekezett tartani magát férje elképzeléseihez, az általa megkövetelt minőséghez. Cosima után fia, a zenét is szerző és karmesterként is működő Siegfried Wagner vette át a fesztivál irányítását, az ő 1930-ban bekövetkezett halála után pedig özvegye folytatta. ' nemcsak Wagnernek, hanem - a szintén Wagner-rajongó - Adolf Hitlernek is fanatikus híve volt, s 1923-ban kezdődött barátságuk a háború végéig biztosította a fesztivál fennmaradását. Az új korszak 1951-ben kezdődött, amikor a komponista két unokája, Wieland és Wolfgang Wagner vette át az irányítást, egyikük a művészi, másikuk az üzleti vonalon. 2008 óta Wolfgang két lánya, Katharina és Eva, tehát a negyedik generáció áll a fesztivál élén, akik - az arisztokratikus hagyományt sem feledve - a kor követelményeihez alkalmazkodva olyan újdonságokkal is kísérleteznek, mint az élő internetes közvetítés. S nyilván számolnak a két év múlva megsokszorozódó figyelemmel: 2013-ban ünneplik Wagner születésének 200. évfordulóját.

A Hitler-kapcsolat és Wagner antiszemita nézetei ismeretében az idei program egyik szenzációjának számít az Izraeli Kamarazenekar fellépése: soha előttük izraeli zenekar nem játszott még Wagnert Németországban. Vezetőjük, Eran Hershkovitz nyilatkozata szerint fellépésük is a nácizmus kudarcának a bizonyítéka - s annak ellenére vállalkoztak rá, hogy az izraeli parlament egyes képviselői az állami támogatásuk csökkentését fontolgatják e szentségtörőnek tartott lépés miatt.

2001 óta számos alkalommal vezényelt Bayreuthban Fischer Ádám, idén pedig a Nürnbergi mesterdalnokok, illetve a Tannhäuser előadásában szerepel egy-egy magyar származású, de Bécsben, illetve Stuttgartban felnőtt fiatal bariton, Adrian Eröd és Michael Nagy.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.