kertész lesek - ZSINDELYES

  • .
  • 2011. október 6.

Trafik

A Mester utcára jobban oda kell figyelnünk. Az idegenforgalom nagy ívben (Nagykörút) elkerüli, noha kis fantáziával azt a sokat emlegetett "pesti hangulatot" - amit nagyapáink érezhettek a távoli múltban -, leginkább itt csíphetjük fülön.
Zöldellő fák, kellemes bérházak szegélyezik, a villamospálya még a járda mellett fut, és hát a vendéglátás sem ritka madár, bár inkább kocsmák, gyorsbüfék sorakoznak. Mindez logikus, Pest közönsége egy opera-előadás után biztosan nem erre veszi az irányt, ha vacsorázni támad kedve.

Mégis akad egy fehér holló, amely nemcsak külsőségeiben tér el a lambériás borozóktól, neonfényes pizza/török/kínaitól. "Étterem és pálinkaházként" határozza meg magát, sőt elnevezésével - Zsindelyes - szembemegy az itteni "iparos" trenddel, és ez annak ellenére sem a legszerencsésebb, hogy tudjuk: a keresztszülők egy pálesz-márkanevet helyeztek magasabb polcra. (Régi gyakorlat az ilyesmi, gondoljunk csak az 1980-as évek sörözőire!)

A magasabb polc az étterem berendezésén is meglátszik: a belső kimondottan igényes, hogy azt ne mondjuk, "dizájnos", de a műanyagmentes "kerti részen" is látni az igyekezetet, még valamiféle szeparálási szándékot is felfedezhetünk a úttest, a járda ellenében. Ennek ellenére szomorúan kell megállapítanunk, hogy a bevezetőben említett "Mester utcai hangulat" asztalnál meghal. A Zsindelyes teraszán üldögélve már tipikus pesti képződménynek látjuk környezetünket, így inkább az előzékeny pincérre, a reménykeltő - a házias jelleget hangsúlyozó - étlapra koncentrálunk.

A sajtlevesről (850 Ft) azt írják: "régimódi, igazi sajtleves házi készítésű sajtrudacskákkal", s ebben nem is kételkedünk, bár a rudacskák mintha beleolvadtak volna a hatalmas tányérba, legalábbis mi nem bukkanunk rájuk. Egyébként kellemes, becsületesen elkészített start lenne - egy csészében. De előttünk egy tényleg elképesztő mennyiség gőzölög, s mire végzünk vele, úgy érezzük, több már nem fér belénk. Pedig a folytatásban ezt is sikerül túlszárnyalni. A Butyka Anna régi kedvencének nevezett (2890 Ft) tükörtojásos tarja láttán, s néhány príma falat elfogyasztása után robbanás közeli állapotba kerülünk, pedig még nem is látni a tányér alját. Legszívesebben vendégeket hívnánk, de ki ülne le velünk egy maradékra? Már csak az illendőség miatt kérünk a végére egy somlói galuskát (790 Ft), azzal sincs semmi baj, de hát ebben is túl sok az anyag.

Nem először fordul elő ilyesmi, ezért újra leírjuk: "A túl nagy adagok épp úgy sokkolhatják a vendéget, mint a valóban ijesztő fogások". Ezen persze lehet vitatkozni.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.