kulthírek

  • Narancs
  • 2006. február 9.

Trafik

kulthírek

FILMSZEMLE Február 7-én, lapzártánkat követően ért véget a 37. Magyar Filmszemle - eredmények a jövő héten.

BERLINALE Nincs magyar alkotás az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál műsorán, mely február 9-én indul Marc Evans Snow Cake című filmjének vetítésével. A nagyjátékfilmes versenybe huszonhárom produkciót válogattak be, többek között Sidney Lumet, Jafar Panahi, Robert Altman, Claude Chabrol, Michael Winterbottom, Terrence Malick és négy német rendező, Oskar Roehler, Hans-Christian Schmid, Matthias Glasner és Valeska Grisebach munkáit. A Panoráma szekcióban külön témaként kezelik a zenét, a képzőművészekről és/vagy általuk készített filmeket, a Maghreb- és közel-keleti témájú alkotásokat, valamint a nyári világbajnokságra való tekintettel a focit. Arany Medvét vehet majd át életművéért Andrzej Wajda lengyel filmrendező és a brit Ian McKellen: a Royal Shakespeare Company színművésze, aki olyan filmekben szerepelt, mint az 1995-ös III. Richárd vagy A Gyűrűk Ura, ahol ő volt Gandalf.

FONOGRAM A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Fonogram (sz. Arany Zsiráf) díjkiosztó gálaestjén életműdíjat kapott Sztevanovity Dusán, az egykori Metro tagja, szövegíró. Külön-külön díjazták a hazai és külföldi produkciókat. Íme, a nyertesek. Rockalbum: Zorall: Randalíra; Foo Fighters: In Your Honor. Modern rockalbum: Quimby: Kilégzés; System Of A Down: Mezmerize. Popalbum: Nox: Ragyogás; Gewn Stefani: Love.Angel.Music.Baby. Dance/elektro album: Yonderboi: Splendid Isolation; Bodyrockers: Bodyrockers. Hagyományos szórakoztató zene: Márió: Velencei nyár. Rap/hip-hop: Dopeman és Kicsi Dope: Alias Pityinger fiúk; Kanye West: Late Registration. Dzsessz: Szalóki Ági: Hallgató. Világzene: vegyes előadók: Világfalu. Gyermekalbum: Szabó Gyula: A nagy mesemondó. Filmzene: Fej vagy írás; Madagascar. Felfedezett: Caramel. Dal: Kistehén tánczenekar: Szájbergyerek.

ARCTIC MONKEYS A múlt heti Visszhangban még csak lehetőségként szerepelt, azóta kész tény: az Arctic Monkeys bemutatkozó albuma, a január 24-én megjelent Whatever People Say I Am, That's What I'm Not minden idők legkelendőbb debütáló korongja lett Nagy-Britanniában: egy hét alatt 360 ezer fölötti példányszámot ért el. Az elismerések közepette amiatt érte kritika a zenekart, hogy az album címlapjára egy barátjuk cigizős fotóját tették, ami akár a káros szenvedély népszerűsítéseként is felfogható.

BEATEK MÚZEUMA San Franciscóban, egyutcányira Lawrence Ferlinghetti könyvesboltjától, a City Lightstól, megnyílt a Beat Museum. Alapítója, az 51 éves Jerry Cimino évtizedek óta gyűjti az amerikai beatirodalom relikviáit. A könyvritkaságokkal, fotókkal és a korszak alkotóihoz kötődő tárgyakkal teli egytermes múzeumot egy egykori képzőművészeti galériában, ezer négyzetméteren alakította ki. Illusztrációnkon egy antológia Ginsberggel és egy folyóirat Kerouackal a címlapján; minden egyéb: thebeatmuseum.org

OSCAR-JELÖLTEK Nyolc kategóriában szerepel az Oscar-díjra jelöltek között Ang Lee Golden Globe-nyertes műve, a Brokeback Mountain. A legjobb film szobráért versengő többi alkotás: Bennett Miller: Capote; Paul Haggis: Ütközések - Crash; George Clooney: Jó éjt, jó szerencsét; Steven Spielberg: München. Közülük kerülhet ki a legjobb rendező díjának nyertese is.

A legjobb főszereplő díjának várományosai: Philip Seymour Hoffman (Capote), Heath Ledger (Brokeback Mountain), David Strathairn (Jó éjt, jó szerencsét), Terrence Howard (Hustle & Flow), Joaquin Phoenix (Walk the Line), illetve Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Felicity Huffman (Transamerica), Keira Knightley (Büszkeség és bal-ítélet), Charlize Theron (North Country), Reese Witherspoon (Walk the Line).

Nem jutott a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájának jelöltjei közé a magyar részről benevezett Sorstalanság, ott vannak viszont a következők: Cristina Comencini: La Bestia nel cuore (Olaszország), Christian Carion: Joyeux No‘l (Franciaország), Hany Abu-Assad: Paradise Now (Palesztina), Marc Rothemund: Sophie Scholl - Az utolsó napok (Németország), Gavin Hood: Tsotsi (Dél-Afrika). A díjkiosztó gálaestet március 5-én rendezik Los Angelesben.

GRAMMY-JELÖLTEK Február 8-án rendezték Los Angelesben az idei Grammy-gálaestet, a nyertesekről így csak jövő héten számolhatunk be. Íme, néhány kategória jelöltjei:

Az év albuma: Mariah Carey: The Emancipation Of Mimi, Paul McCartney: Chaos And Creation In The Backyard, Gwen Stefani: Love. Angel. Music. Baby., U2: How To Dismantle An Atomic Bomb, Kanye West: Late Registration.

A legjobb új művész: Ciara, Fall Out Boy, Keane, John Legend, SugarLand.

A legjobb elektronikus/dance album: Chemical Brothers: Push The Button, Daft Punk: Human After All, Fatboy Slim: Palookaville, Kraftwerk: Minimum-Maximum, LCD Soundsystem: LCD Soundsystem.

A legjobb rockalbum: Coldplay: X&Y, Foo Fighters: In Your Honor, Rolling Stones: A Bigger Bang, U2: How To Dismantle An Atomic Bomb, Neil Young: Prairie Wind.

A legjobb alternatív album: Arcade Fire: Funeral, Beck: Guero, Death Cab For Cutie: Plans, Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better, White Stripes: Get Behind Me Satan.

A legjobb rapalbum: Common: Be, Missy Elliott: The Cookbook, Eminem: Encore, 50 Cent: The Massacre, Kanye West: Late Registration.

A legjobb kortársdzsessz-album: Dave Douglas: Keystone, Bill Evans: Soulgrass, Pat Metheny Group: The Way Up, Meshell Ndegeocello: The Spirit Music Jamia: Dance Of The Infidel, Joshua Redman Elastic Band: Momentum.

A legjobb kortárs világzenei album: Amadou & Mariam: Dimanche á Bamako, Gilberto Gil: Eletracústico, Kronos Quartet & Asha Bhosle: You've Stolen My Heart - Songs From R. D. Burman's Bollywood, Ladysmith Black Mambazo & The Strings Of The English Chamber Orchestra: No Boundaries, Anoushka Shankar: Rise.

A 108 kategória között még a klasszikus zenében sincs magyar jelölt.

WHITBREAD Matisse The Master című könyvével Hilary Spurling nyerte az egyik legrangosabb brit irodalmi díjat: a Whitbread-díj nyereményével elismert mű, a francia festőművészről szóló életrajz második kötete 15 évi munka eredménye.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?