kulthírek

  • .
  • 2003. július 31.

Trafik

kulthírek

TÁMOGATÁS ART MOZIKNAK 29 art mozi összesen 500 millió Ft-ot fordíthat fejlesztésre: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) pályázatának köszönhetően 17 vidéki mozi 380 millió, a 12 fővárosi pedig 120 milliós támogatáson osztozik. A pályázaton induló moziknak főműsoridőben havonta legalább 50 százalékban európai, illetve magyar art besorolású filmet kell vetíteniük, és hetente legalább három napon legalább két ilyet kell műsorra tűzniük.

CSÖKKEN A KÖNYVES ÁFA? Ha a parlament is elfogadja az NKÖM javaslatát, a jövő évtől a jelenlegi 12 százalékról 5 százalékra - a 6,2 százalékos EU-s átlag szintje alá - csökkenhet a könyvek általános forgalmi adója. A korábbi nulla kulcsot 1988-ban emelték hat, 1993-ban 12 százalékra. Csökkentéséért évek óta lobbizik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Angliában és Írországban 0 százalékos az adókulcs, Luxemburgban 3, Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban 4, Portugáliában 5, Franciaországban 5,5, Hollandiában, Belgiumban és Svédországban 6, Németországban 7, Finnországban 8, Ausztriában 10, Dániában 25.

BFZ-SIKER Török és német vendégszereplése után nagy sikerrel lépett fel a londoni Royal Albert Hallban, a Proms hangversenysorozaton a Budapesti Fesztiválzenekar. Itthon legközelebb - Brugge és Luzern után - szeptember 6-án, a Millenáris Parkban játszanak a Kadosa Pál születésének 100. évfordulójára rendezendő esten.

DÍJ A szegedi THEALTER keretén belül megrendezett IX. Alternatív Színházi Szemle legjobb színházi előadásának díját a Hólyagcirkusz Bohóc Biblia (író: Szőke Szabolcs), a legjobb táncszínházi előadás díját pedig a Közép-Európa Táncszínház Ketten című produkciója (koreográfus: Horváth Csaba) nyerte.

SORSTALANSÁG: ELÕKÉSZÜLETBEN A film.hu értesülése szerint legkorábban októberben, az európai koprodukciókat támogató Eurimages remélhetőleg kedvező döntése után elkezdődik a Kertész Imre regényéből készítendő film forgatása: a nyolcról tízmillió eurósra nőtt magyar-angol-német produkció költségeinek egyharmadát a magyar állam állja, de tárgyalások folynak olasz és izraeli cégek bevonásáról is. Megvan a főszereplő kisfiú is, nevét azonban egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni.

BEYONCE, ASHANTI Az utóbbi hetekben két ifjú díva uralta az amerikai és brit slágerlistákat. Beyonce (bal oldali képünk) dala, a Crazy in Love három hétig vezette a brit kislemezlistát, mielőtt átadta helyét az angol Daniel Bedingfield Never Gonna Leave Your Side című slágerének, Amerikában azonban továbbra is ez áll a Billboard-lista élén. A több mint 20 millió eladott albumnál tartó Destiny's Child trióból és az Austin Powers - Aranyszerszám című filmből ismert énekesnő első albuma, a Dangerously in Love ötödik hete Nr 1. Angliában, a tengerentúlon pedig a harmadik. Ott, mögötte kettővel helyezkedik el az előző heti listavezető, Ashanti (jobb oldali képünk) második albuma, a Chapter II.

PÁRIZS: JÖN A VILLAMOS Több mint hatvan év után Párizs újra felfedezi a villamost: az első új, nyolc kilométeres szakasz építését a 14. kerületben kezdik meg a Pont de Garigliano és a Porte d'Ivry között. A 260 millió eurós beruházás elkészültével, 2006-tól a becslés szerint 25 százalékkal csökken az autóforgalom a 17 megállónyi útvonalon. Ennek előnyeire még várniuk kell a párizsiaknak, akik egyelőre inkább amiatt bosszankodnak, hogy a sínek elhelyezése miatt 75 fát ki kellett vágni a Boulevard Jourdan mentén - viszont azt ígérik, mire elkészül, a teljes szakasz hosszában 2240 fát ültetnek. A párizsi aglomeráció területén mindössze két rövidebb szakaszon jár jelenleg villamos. Az autóutak bedugulásának ellenszerét - a metró mellett - most az egykor kiterjedt villamoshálózat felújításában látják.

GYÁSZ 77 éves korában Los Angelesben elhunyt John Schlesinger: az angol rendező három évvel ezelőtti szívoperációja, majd legutóbbi filmje, a Madonnával forgatott The Next Best Thing befejezése után elszenvedett agyvérzés óta tolószékbe kényszerült, s már beszélni sem tudott. A brit free cinema mozgalmával indult rendező első filmjét (A Kind of Loving) 1962-ben forgatta, az 1965-ös Darlinggal Oscar-díjas sztárrá tette Julie Christie-t. Első amerikai műve, a Jon Voigt és Dustin Hoffman főszereplésével forgatott, 1969-es Éjféli cowboy a legjobb film Oscarját nyerte el, miközben "felnőtt" témája miatt a fiatalkorúak számára tiltott besorolást kapott. Ezt követő filmje, az 1971-es, Oscar-jelöltségig jutott Sunday Bloody Sunday egy biszexuális férfi szerelmi kapcsolatairól szólt - Schlesinger bevallása szerint jórészt önéletrajzi alapon. Ismertebb filmjei közé tartozik a Maraton életre-halálra (1976), A hazudós Billy (1963) és a Távol a tébolyult tömegtől (1967).

Egy nappal 55. születésnapja után elhunyt Cserháti Zsuzsa: kiadója, a BMG Hungary [origo]-nak adott nyilatkozata szerint kizárt, hogy öngyilkos lett volna, valószínűbb, hogy belső szervi megbetegedése állhat halála hátterében. Cserháti Zsuzsa az 1972-es Táncdalfesztiválon tűnt fel. Bár nemzedéke egyik - ha nem a - legjobb hangú énekesnője volt, repertoárjának színvonala messze képességei alatt maradt. Másfél évtizedes vendéglátózás után 1996-ban tért vissza a refelektorfénybe a Hamu és gyémánt album igényes zenéjével és előnyére megváltozott külsővel. Azóta három Arany Zsiráf-díjat nyert.

Meghalt Bob Hope: az amerikai szórakoztatóipar legnagyobbjainak egyike Leslie Townes Hope néven született Londonban. Négyéves volt, amikor családja Amerikába települt. Táncosként kezdte, rádiós humoristaként, Broadway- és filmsztárként folytatta, a televízió pedig végképp közismertté tette. Az első komikus volt, aki a világháború alatt az amerikai katonákat mulattatta. Egysoros poénjaival stílust teremtett. "Olyan öreg vagyok, hogy eltörölték a vércsoportomat" - mondta májusban, századik születésnapja idején.

FELLINI, RÓMA Az Amarcordra utaló Romarcord címmel rendeznek fesztivált ősszel Rómában Federico Fellini halálának tizedik évfordulója alkalmából. Az 1993 októberében, 73 éves korában elhunyt, Oscar-díjas rendező emlékére szeptembertől nagyméretű fotókat állítanak ki egykori lakhelyénél, a Via Marguttán és a Via Venetón, ahol Az édes élet egyes jeleneteit forgatták. A Vittorianóban október 4-én nyílik kiállítás a filmjeiben használt jelmezekből és egyéb tárgyakból (januártól ugyanez Párizsban látható), kiállítást szentelnek nőfiguráinak (a rendező saját rajzaival), a Piazza del Campidoglión koncerten adják elő Nicola Piovani Fellini filmjei számára komponált zenéit (Ginger és Fred; Interjú; A Hold hangja), novemberben pedig konferenciát rendeznek Fellini és a cirkusz kapcsolatáról.

Figyelmébe ajánljuk