kulthírek

  • .
  • 2007. február 8.

Trafik

kulthírek

ERNST: VISSZA A MÛCSARNOKHOZ A gazdasági kényszer alatt és a kulturális intézményrendszer átalakításáról szóló kormányhatározat értelmében júliustól az egyébként szintén átalakuló - nonprofit szervezetté váló - Műcsarnokhoz tartozik majd a pillanatnyilag kht. formában működő Ernst Múzeum és Dorottya Galéria. Így kiállításpolitikai szempontból visszaáll a 2000 előtti helyzet. Az Ernstben jelenleg a távozott igazgató, Keserü Katalin szervezte kiállítások láthatók: Kókay Krisztina munkái, illetve a romániai Élesdi (Aleºd) Művésztelep tízéves működését A kép közvetlensége címmel bemutató tárlat, március 7-ig.

GYÁSZ A múlt héten elhunyt Budai György üzletember, filmproducer, kulturális projektek támogatója. Többek közt olyan filmek útját egyengette, mint a Macerás ügyek, a Jött 1 busz vagy a Kísértések.

95 éves korában elhunyt Gian Carlo Menotti: az Olaszországban született, majd tanulmányait az Egyesült Államokban folytató komponista első operáját (Amelia Goes to the Ball) 1938-ban mutatta be a New York-i Metropolitan. Õ írta az első, kifejezetten televízióra szánt operát: Amahl and the Night Visitors.

89 éves korában meghalt Sidney Sheldon: színházi, filmes és tévés sikerek után, ötvenéves korában kezdett könyveket írni, s került a legnagyobb bestsellerszerzők közé. 1989 után sorozatban jelentek meg fordulatos regényei magyarul is: Angyalok dühe, Ha eljön a holnap, És rátört a sötétség, Az éjszaka titkai, Mesterjátszma stb.

TOM WAITS PERELT A frankfurti bíróságon megegyezéssel ért véget Tom Waits és az Opel pere: a reklámot elvből nem vállaló énekes azért perelte be az autógyárat és a McCann Erickson reklámügynökséget, mert miután több fölkérést is visszautasított, egy reklámzenében az ő hangját és stílusát utánzó énekest alkalmaztak. Az Opel szerint nem állt szándékukban Tom Waits imitálása, de a kifogásolt zenét kivonták a forgalomból.

FESZTIVÁL A SIVATAGBAN A mali blues mestere, Ali Farka Touré emlékére rendezték meg az idei Sivatagi Fesztivált Mali északi részén, a Niger folyó mentén fekvő ősi várostól, Timbuktutól 40 kilométerre lévő szaharai oázis, Essakane közelében. A tuareg ünnepségek hagyományos eseményei (ének, tánc, teveverseny) 2001 óta immár hetedszer adták egy igazi mai zenei fesztivál hátterét. A négyezer fős közönség három estén át a hazaiakon kívül mauritániai, marokkói, spanyol, elefántcsontparti, amerikai, ír és francia zenészeket hallgathatott, köztük olyan ismert előadókat, mint Salif Keita, Habib Koité, Afel Bocoum vagy a Tinariwen.

FILMKRITIKUSOK DÍJA Lapzártánk után osztották ki a 38. Filmszemle díjait, így erről csak a jövő héten számolhatunk be, de hogy addig se teljen filmdíjas hír nélkül az idő, íme a magyar filmkritikusok ítélete a tavalyi termésről. A B. Nagy Lászlóról elnevezett díjat a Fehér tenyér elismeréseként Hajdu Szabolcs kapta, a legjobb rendezés díját a Taxidermiáért Pálfi György. Legjobb elsőfilm: Kocsis Ágnes: Friss levegő, kísérleti film: Szemző Tibor: Csoma-legendárium, kisjátékfilm: Szirmai Márton: Szalontüdő, dokumentumfilm: Litauszki János: Cérnaszálon. Rendezői és operatőri teljesítményéért Szaladják Istvánt, életművéért Herskó Jánost jutalmazták. A legjobb főszereplő díját Nyakó Júlia (Friss levegő) és megosztva Czene Csaba, Trócsányi Gergely és Marc Bischoff (Taxidermia), a legjobb epizódalakításét Stanczel Adél (Taxidermia) és Gheorghe Dinica (Fehér tenyér) vehette át. Posztumusz különdíjjal emlékeztek meg Halász Péterről, a Herminamezőért.

VILÁGZENE 2006 Szavaztak a fRoots brit világzenei magazin szakértői az elmúlt év legjobb új albumairól. Miként az elmúlt öt évben, a szavazataik alapján összeállt lista első négy helyezettje egyúttal a BBC Radio 3 március 31-én kiosztandó világzenei díjának jelöltjeit is adja, így ők - köztük a tavalyi Sziget két vendége, Lila Downs és Toumani Diabaté - sorszám nélkül szerepelnek a lista élén:

Bellowhead: Burlesque; Toumani Diabate's Symmetric Orchestra: Boulevard De L'Independance; Lila Downs: La Cantina; Ali Farka Touré: Savane

5. Tim Van Eyken: Stiffs Lovers Holymen Thieves

6-7. Maurice El Medioni Meets Roberto Rodriguez: Descarga Oriental - The New York Sessions és Moussu T e lei Jovents: Forever Polida

8-9. Nuru Kane: Sigil és Tartit: Abacabok

10-16. Natacha Atlas: Mish Maoul; Bob Dylan: Modern Times; K'naan: The Dusty Foot Philosopher; Seth Lakeman: Freedom Fields; Estrella Morente: Mujeres; Ojos de Brujo: Techari; Karine Polwart: Scribbled In Chalk.

VELENCEI BIENNÁLE: TÍMÁR & FOGARASI Amikor videózni kezdte a szocialista évtizedekben épült, s a rendszerváltás után megváltozott helyzetbe került budapesti művelődési házakat és a bennük zajló életet, az 1977-ben, Bécsben született Andreas Fogarasi még nem sejthette, hogy idén nyáron e sokórányi felvételéből készített, Kultur und Freizeit című munkáját a Velencei Biennále magyar pavilonjában felépítendő nyolc fekete dobozban vetítheti majd. A döntést a múlt héten hozta nyil-vánosságra Petrányi Zsolt, a magyar pavilonért felelős nemzeti biztos.

A tizenkét pályamű közül négyet formai okból ki kellett zárni, a fennmaradó nyolc közül pedig első ülésben egyik mellé sem állt oda a zsűri, viszont a kizártak közül egyet további megfontolásra felterjesztettek a nemzeti biztosnak. A magyar részvételt finanszírozó minisztérium nem egyezett volna bele, hogy érvénytelen pályázat nyerjen (a HVG értesülése szerint Nemes Csaba Remake című, a tavaly őszi budapesti eseményekkel foglalkozó munkája, melyet a kiírással ellentétben nem egy, hanem két kurátor, Maja és Reuben Fowkes jegyzett), így győzött második ülésben a Ludwig Múzeumban dolgozó kurátor, Tímár Katalin és Fogarasi terve.

A képzőművészeti és építészeti tanulmányokat folytatott Andreas Fogarasi tíz éve állít ki egyéni és csoportos kiállításokon Budapesten (1997: Duna Galéria: Új Stúdiósok; 2001: Műcsarnok: Szerviz; 2002: Stúdió Galéria: Gallery by Night és Kultúrapark; 2003: Ludwig Múzeum/ Moszkva tér: Gravitáció; 2004: Liget Galéria: A is der Name für ein Modell; 2005: Trafó: Reading in Absence; 2006: Trafó: How to do Things), de New Yorktól Frankfurton át Szófiáig volt már kiállítása. Velencében bemutatandó videóinstallációja - legalábbis annak egy része - most, január 13-ig volt látható a bécsi Georg Kargl Box galériában.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.