kulthírek

  • .
  • 2008. május 22.

Trafik

kulthírek

EGYÜTTÉLÉS Május 28-30-án az esztergomi Zöldházban rendezi meg a Kárpát-medencei nemzeti és etnikai kisebbségek nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválját a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete: az Együttélés versenyprogramjában 50 alkotást vetítenek, közülük sok a határon túlról érkezett. A zsűri által kiválasztott tizenegy legjobb munkát DVD-n eljuttatják a fesztiválon szereplő országok közszolgálati televízióiba és a regionális központok könyvtáraiba.

VARSÓI KÖNYVVÁSÁR Tucatnyi izraeli író érkezett az Izraelre fókuszáló varsói könyvvásárra, melyen 29 ország 600 kiadója vett részt; a meghívottak között szerepelt Robin Cook is. A rendezvényt a kitűzött időponthoz képest késéssel nyitották meg, mert számos vendég Irena Sendler temetésén vett részt: a 98 éves korában elhunyt lengyel asszony 2500 zsidó gyermeket mentett meg a holokauszttól.

PUBLIC ENEMY: 20 ÉV Újra összeáll a Public Enemy, és május végén, három előadásban bemutatja 1988-ban megjelent It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back című, rapmérföldkőnek számító albumát. A helyszín: London, Manchester és Glasgow.

FLUXUS KÖNYVBEN A május 28-ig látható Fluxus East kiállításhoz kapcsolódva a Ludwig Múzeum és az Artpool gondozásában megjelent egy szöveggyűjtemény: benne először magyarul George Brecht, Robert Filliou, George Maciunas, Ben Vautier és más jelentős alkotók szövegei. Bemutatója a múzeumban, május 20-án, 18 órakor.

"PÓNEM EST OMEN..." E címmel látható Szerényi Gábor kiállítása a Spinoza Házban, június 4-ig: a művész rajzai az Élet és Irodalom, a Magyar Nemzet és a Világ lapjain jelentek meg, s több mint tízévi televíziós szerkesztő-riporteri munka után, 2004 óta a hirado.hu online publicistájaként heti jegyzeteket ír, és illusztrálja őket.

FREUD A CSÚCSON 33,6 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén Lucian Freud Benefits Supervisor Sleeping című életnagyságú, 1995-ös festménye: soha ekkora összeget még nem fizettek élő művész alkotásáért. (A rekordot Jeff Koons műve, a Hanging Heart tartotta: tavaly 23,4 millió dollárért cserélt gazdát, szintén New Yorkban, a Sotheby's aukcióján.) Freud modellje, az itt látható Sue Tilley, miként a mű címében szerepel, valóban munkanélkülisegély-ellenőr volt, jelenleg egy munkaügyi központ vezetője. A festőnek közös barátjuk, Leigh Bowery divattervező és transzvesztita performer mutatta be, akinek portréját Freud szintén megfestette. Azt nyilatkozta, kilenc hónapon át feküdt ebben a pózban, fárasztó volt, de élvezte. Sigmund Freud 85 éves unokája 1933 óta él Angliában. Barátja és nemzedékének másik kiemelkedő festője, az 1992-ben elhunyt Francis Bacon is rekordot ért el a múlt héten: 1976-os Triptichonja 86,3 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i aukcióján: a második világháború utáni művészet kategóriájában adta át a múltnak azt a 72,8 millió dollárt, melyet Mark Rothko White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) című képéért fizetett tavaly a katari királyi család. Az Art Newspaper értesülése szerint Freud és Bacon művét Roman Abramovics Londonban élő orosz milliárdos vette meg, akinek barátnője, Dasa Zsukova szeptemberben galériát nyit Moszkvában, egy volt buszgarázsban. Ettől függetlenül Freud festménye 2012 februárjától a londoni National Portrait Galleryben lesz látható a művész portréinak kiállításán.

MEIN KAMPF, KOMMENTÁLVA? Németországban vita kezdődött arról, hogy esetleg történészi kommentárokkal ellátva megjelentessék a Mein Kampfot. Hans-Ulrich Wehler bielefeldi történészprofesszor egy rádióadásban emellett érvelt, mondván, hogy a mai egyetemisták számára a náci idők annyira távoliak már, mint a korai kőkorszak, s egy ilyen kiadás legalább szembehelyezhető a 30-as évekből fennmaradt, kommentár nélküli kötetekkel. Hans-Georg Golz történész, a politikai tankönyvek kiadásának szövetségi szintű vezetője értelmetlennek tartja és visszautasítja kollégája felvetését. A vita 2015-ig prolongálható - akkor azonban valami bizonyára történni fog, mert Hitler művének szerzői és felhasználói jogai lejárnak. Jelenleg a Bajor Szabadállam rendelkezik ezekkel, s nem engedélyezi a könyv kiadását.

MEGHALT RAUSCHENBERG 82 éves korában Floridában elhunyt Robert Rauschenberg: vegyes technikájú műveivel vívta ki helyét az amerikai pop art mesterei, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, James Rosenquist, George Segal, Robert Indiana és Jasper Jones mellett - utóbbival az 50-es, 60-as években közös manhattani műtermekben élt és dolgozott. 1948 és 1954 között Párizs és New York között ingázott, ekkoriban ismerkedett meg Merce Cunningham koreográfussal és John Cage zeneszerzővel, velük együtt is működött, de dolgozott kirakatrendezőként, készített díszleteket és fotózott is. 1951-es első kiállítása után az absztrakt expresszionisták olyan nagyságaival szerepelt együtt, mint Jackson Pollock, Franz Kline és Robert Motherwell. 1964-ben hazáját képviselte a Velencei Biennálén, s elsőként nyert nagydíjat a modern amerikai művészek közül. Nagyapja német emigráns, nagyanyja cherokee indián volt. Anyja ruhaminták kivágásából élt - erre utalva mondta, hogy innen tanult kollázst készíteni. Legutóbb, egy New York-i árverésen 14,6 millió dollárért cserélt gazdát Overdrive című 1963-as alkotása. Illusztrációnkon a Retroactive I, 1964-ből.

Figyelmébe ajánljuk