kulthírek

  • .
  • 2008. szeptember 18.

Trafik

TÚLKAPÁSOK! E címmel jelent meg az Index könyvek sorozatának legújabb darabja: a hírportál és a Narancs munkatársa, Bodoky Tamás műve a 2006. őszi zavargások alatt, illetve ezek nyomán a törvényesnél és a szükségesnél több erőszakot alkalmazó rendőrség ténykedéséről, illetve az ilyen ügyek kiderítése érdekében tett lépések komolytalanságáról szóló, Gőbölyös Soma-díjas cikksorozatán alapul.
A kötetet akcióközelben készült fotók illusztrálják.

FOGYATÉKKAL ÉLNI Szeptember 14-27. között a Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett, szeptember 28-tól október 12-ig a Szabadság téren látható a Paralel című vándorkiállítás. A Magyar Televízió, a Zuglói Önkormányzat és a Törökfürdő Alapítvány paralimpiához időzített kezdeményezése művészi fotók, informatív tablók és plakáttervek segítségével ismerteti meg a fizikailag egészséges többséggel a fogyatékkal élők világát.

FATA MORGANA Cseke Eszter Fata Morganája nyerte a fődíjat Nagyszebenben, az ARTE és a Magyar Filmunió közös műhelyében: a 2005-ben létrehozott Arisztotelész Workshop célja a német- francia kulturális tévécsatorna által preferált műfaj, a kreatív dokumentumfilm új nemzedékének kinevelése. A harmadéves Cseke Eszter 20 perces filmje egy kihalóban lévő román falu fiataljairól szól, a díjból az utómunkálatokat és a promóciót finanszírozzák.

VELENCEI OROSZLÁNOK A tavalyi magyar siker után idén - Nicolas Grospierre és Kobas Laksa Hotel Polonia - The Afterlife of Buildings című munkája révén - Lengyelország érdemelte ki a legjobb nemzeti pavilon Arany Oroszlánját a hétvégén megnyílt 11. Építészeti Biennálén, Velencében. A legjobb installációs projektért az amerikai Greg Lynn Form, a legígéretesebb fiatal építészként az Elemental nevű chilei csoport kapott Ezüst Oroszlánt. Építészi életművéért Frank O. Gehry, építészettörténeti életművéért James S. Ackerman vehetett át Arany Oroszlánt.

GICCSKIRÁLY A NAPKIRÁLYNÁL A nyári szezont meghosszabbító slusszpoénként Jeff Koons szobrait állították ki Párizs mellett, XIV. Lajos kastélyában. Jean-Jacques Aillagon, a Ch‰teau de Versailles elnöke (azelőtt a kortárs és modern kiállításoknak otthont adó velencei Palazzo Grassi vezetője) szerint Versailles élő hely, tiszteletet érdemel, de nem vak áhítatot, s ő meg van győződve arról, hogy az új popkultúra termékének tekinthető művész nagyszerűen illik Versailles pompájához. Másként vélekedett néhány tüntető, akik a kiállítás ellen tiltakozva azt javasolták, hogy ezeket a cuccokat inkább Disneylandbe vigyék.

Az 53 éves amerikai művész (a mi pornókirálynőnk, Cicciolina exférje) tizenhét alkotását mutatják be december 14-ig, a kastélyba belépőjegyet vásárlóknak ingyen. Köztük van a képünkön látható Balloon Dog (Magenta) és a (szintén királyféleségnek tekinthető) Michael Jacksont az övéhez hasonló aranyruhába öltöztetett csimpánzával együtt ábrázoló szobor, valamint a Hanging Heart (ami valóban egy hatalmas rózsaszín ajándékszív, felfüggesztve). Ez egy tavaly novemberi árverésen 23,4 millió dollárért kelt el, ami idén májusig rekordnak számított. Szintén kandeláberként lóg lefelé a Lobster (egy óriási vörös rák), de itt a Rabbit (egy gigantikus ezüstnyúl) és a Split-Rocker is (egy félig ló-, félig dínófej, tízezernyi virágból) - meg persze a művész fehér márvány önarcképe.

KELLE A BAUHAUSBAN Variációk & nézőpontok címmel mutatja be munkáit október 26-ig a dessaui Bauhaus Művészeti Főiskola egykori tanárai, Kandinszkij és Klee kiállítótérré átalakított műtermeiben Kelle Antal. Az Iparművészeti Főiskolán és a Műszaki Egyetemen tanult formatervező a címben jelzett sorozatokba tartozó, mozgatható plasztikák kiállítása mellett külön tiszteleg a valaha szintén itt tanító magyarok, Breuer Marcell és Moholy-Nagy László előtt is. A képünkön látható mozgatható plasztikák elemeinek tekergetésével szokatlan organikus formák keletkeznek, melyek a művész szavai szerint "úgy változnak, 'élnek', mint a fák ágaiból sarjadó rügyek".

BRECHT-ÕSBEMUTATÓ BÉCSBEN A bécsi Theater in der Josefstadt színpadán első ízben mutatták be Bertold Brecht Die Judith von Shimoda című drámáját - teljes egészében. 1997-ben ugyanis a Berliner Ensemble már színpadra vitt egy hasonló című darabot, az azonban csak a szerző által eredetileg tervezett tizenegy színből ötön alapult - ennyit találtak meg Brecht hagyatékában. 2004-ben viszont Hans Peter Neureuter irodalomtudós Helsinkiben felfedezte Hella Wuolijki finn nyelvű kéziratát: az írónő 1940-ben, finnországi házában egy japán gésatörténet európai színpadra alkalmazásán dolgozott együtt Brechttel. 2006-ban Neureuter gondozásában megjelent a németre fordított mű, s ebből rendezték meg a bécsi előadást. A főszerepet Mavie Hörbiger alakítja: ő az Okichi nevű gésa, aki - a Holofernész táborába merészkedő bibliai Judit utódaként - megmenti városát az ostromtól azáltal, hogy felkeresi az amerikai konzul házát, és teljesíti annak minden kívánságát. De ezzel nincs vége: Brecht megmutatja az alkoholistává züllő hősnő bukását is: a hőstett után évekkel külföldiek ringyójának gúnyolják. Az előadás tandráma jellegét erősíti, hogy a színpad két oldalán elhelyezett két-két "néző" kommentálja is a történteket, sőt párbeszédbe elegyedik a rendezővel.

GYÁSZ 65 éves korában rákbetegségben elhunyt Richard Wright, a Pink Floyd billentyűse, a zenekar alapító tagja és zeneszerzőinek egyike. Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett és ő 1965-ben álltak össze. A The Wall készítése során felgyülemlett feszültség 1981-ben a távozásához vezetett, de előbb session zenészként, a '83-as The Final Cut idején pedig már rendes tagként visszatért. Waters 1985-ben lépett ki. 2005 júliusában, a Live 8 jótékonysági koncerten - a '68-ban kilépett, majd elhunyt Barrett helyén Dave Gilmourral -, szerepeltek újra együtt mind a négyen.

Figyelmébe ajánljuk