kulthírek

  • .
  • 2010. május 13.

Trafik

A TERROR TOPOGRÁFIÁJAA második világháború európai befejeződésének 65. évfordulója alkalmából Berlin központjában, a Gestapo és az SS egykori főhadiszállásának helyén új múzeum nyílt: a Prinz Albrechtstrassén található, 25 millió euróból emelt Dokumentationszentrum Topographie des Terrors épületébe beapplikálták az egykori épületből megmaradt plafondarabokat és járóköveket.
Az Ursula Wilms tervezte épület megnyitásáig ideiglenes szabadtéri kiállítás tájékoztatta az érdeklődőket a helyszín történelméről A terror topográfiája címmel.

KABUKI KAPUZÁRÁS Tokióban végleg bezárt a Kabukiza, a 400 éves tradícióra visszanéző kabuki színház műfajának legismertebb otthona - igaz, mindössze hatvan éve működött, mert az eredetileg 1889-ben emelt épület tűzvész, földrengés és világháborús bombázás miatt többször is romba dőlt. A négyemeletes épület tulajdonosa, a Shochiku elnevezésű színházi, filmes és szórakoztatóipari vállalkozás 43 milliárd jenből (467 millió dollárból) egy 29 emeletes tornyot szándékozik építeni ugyanitt, ennek földszintjén kap majd helyet az új Kabukiza. Megnyitását 2013-ra tervezik.

APATHY FOR THE DEVIL Ezzel a címmel jelentette meg 1970-es évekbe visszanéző memoárját Nick Kent. Az angol rockújságíró underground fanzinek után 1972-ben debütált a New Musical Expressben, és szinte ugyanolyan kultikus figurává írta magát, mint a sztárok, akikkel kapcsolatba került: Keith Richards, Mick Jagger, David Bowie, Brian Eno, Lou Reed, Iggy Pop, a Led Zeppelin, a New York Dolls, a Sex Pistols, Malcolm McLaren, Joe Strummer stb.

ROLLING STONE ONLINE Teljes archívumát, 43 év minden írását közzétette az interneten a Rolling Stone: a magazin aktuális honlapja (rollingstone.com) továbbra is ingyenes, ám az online archívum csak havi 3,95 dollár vagy havi 2,5 dollár plusz egyéves előfizetés ellenében hozzáférhető.

SZÍNPADON A DEMJANJUK-PER John Demjanjuk 90 éves, ukrán származású amerikai állampolgár Münchenben áll - pontosabban: tolószékben ül - a bíróság előtt a világháború egyik utolsó (tán épp a legutolsó) perében, közel 28 ezer zsidó meggyilkolásának vádjával. Ügye mindeközben afféle holokauszt-kabaré módján megelevenedik egy heidelbergi színpadon is.

A kanadai Jonathan Garfinkel az 1987-ben Izraelben folyt első per ihletésére írta meg The Trials of John Demjanjuk című darabját, melynek ősbemutatóját 2004-ben tartották Torontóban. Demjanjukot halálra ítélték a sobibori és treblinkai koncentrációs tábor őreként elkövetett cselekedetei miatt, ám másodfokon, 1993-ban elegendő bizonyíték hiányában fölmentették. Sokáig sem Izraelben, sem Németországban nem akadt vállalkozó Garfinkel darabjának bemutatására. Miután Demjanjukot tavaly ismét bíróság elé citálták, és Clevelandből Münchenbe szállították, a Zwinger1 heidelbergi színház megkereste a szerzőt. Garfinkel beült a tárgyalóterembe, majd felfrissítette darabját: az izraeli tárgyalást müncheni jelenetek keretébe ágyazta bele. A Catja Baumann rendezte Die Demjanjuk-Prozesse kabaréba illő dalokkal, vaskos viccekkel, a brechti elidegenítés eszközrendszerével nyúl a témához, és a közönségre - mint a per bírájára - bízza, hogy az Amerikában példás családi életet élő, baseballsapkás öreg Johnról elhiszik-e, hogy fiatal szovjet hadifogolyból szadista gyilkossá vált, akit Rettegett Ivánként emlegettek. Képünkön Daniel Stock (Iván) és Klaus Cofalka-Adami (John). A tavaszi sorozat utolsó előadása május 29-én lesz, ősszel várhatóan ismét műsorra tűzik.

MURAKAMI TRILÓGIÁJA Egy év alatt több mint 2,2 millió példányban kelt el Japánban Murakami Harumi 1Q84 című trilógiájának első két kötete, s most, hogy megjelent a befejező rész, csak fokozódott az érdeklődés az ország legolvasottabb prózaírójának korábbi munkái - köztük a Norvég erdő, a Kafka a tengerparton, a Kurblimadár krónikája, a Szputnyik, szívecském! -, sőt az 1Q84-ben emlegetett zeneművek iránt. Az 1Q84 2009-ben a legkelendőbb könyvnek bizonyult Japánban: szépirodalmi alkotás korábban soha nem állt az összesített bestsellerlista élén. Az új trilógia címe Orwellre, az 1984-re utal - a Q betű angol kiejtése (kjú) megegyezik a japán 9-cel -, és a története is 1984-ben játszódik, egyik főszereplője egy bérgyilkosnő, a másik egy tanítóként dolgozó író. Murakami művei közel 40 nyelven olvashatók, az 1Q84 egyelőre csak kínaiul és koreaiul, de hamarosan következik az angol kiadás is.

RODDY DOYLE TRILÓGIÁJA Teljessé vált Roddy Doyle regénytrilógiája: az 1999-ben (magyarul 2007-ben) megjelent Henry csillaga és a 2004-ben kiadott Oh, Play That Thing után The Dead Republic címen nemrég napvilágot látott a sorozat harmadik darabja. Főhőse, az 1901-ben született Henry Smart, akit az első kötetben az angol uralom elleni 1916-os felkelés érlel férfivá, a második kötetben pedig a 20-as évek Chicagójában jeleskedik Louis Armstrong jobbkezeként, a harmadik kötetben egy John Ford által rendezett amerikai film stábjának tagjaként lép újra hazája földjére, hogy aztán 1974-ben - amikor egy autóba rejtett bomba felrobbanásakor megsebesül - az ír sziget egységéért harcoló terrorszervezet, az IRA a függetlenség elfeledett hősét lássa meg benne. Napjaink legismertebb ír regényírójának legutóbb a Paddy Clarke ha ha ha című Booker-díjas regényét jelentette meg magyarul az Európa.

SKANDINÁV KRIMI, AMERIKAI REMAKE Az újságíróként dolgozó Stieg Larsson (képünkön) nem érte meg első regénye, A tetovált lány megjelenését: néhány hónappal előtte, 50 éves korában szívroham végzett vele. Tízrészesnek tervezett, háromnál megszakadt krimisorozata, a Millennium-trilógia köteteit több mint 30 nyelvre lefordították, csak Európában 20 millió fölötti példányszámban keltek el - a másik kettő magyarul: A lány, aki a tűzzel játszik; A kártyavár összedől (Animus). Mikael Blomkvist riporter és hackerből lett nyomozótársa, Lisbeth Salander történetei filmre kívánkoztak: a tavaly bemutatott első epizódot a dán Niels Arden Oplev rendezte, a másik kettőt a svéd Daniel Alfredson, ők jegyzik a tévéverziót is (másik képünkön A tetovált lány főszereplői, Noomi Rapace és Michael Nyqvist). A mai skandináv krimit Hollywood is fölfedezte: megkezdték A tetovált lány forgatásának előkészületeit: a Harcosok klubjáról és a Benjamin Button különös életéről nevezetes David Fincher rendezné, 2012-ben mutatnák be.

Figyelmébe ajánljuk