kulthírek

  • .
  • 2010. július 29.

Trafik

ALTERNATÍV SZÍNHÁZAK PÉNZE A költségvetési hiányra hivatkozva zárolták a független színházi szervezetek támogatására szolgáló összeg jelentős részét. Emiatt számos társulatot megszűnés fenyeget.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága szerint azon vannak, hogy a pályázati támogatások legalább felét megkapják a nyertesek. (Cikkünk a 10-12. oldalon.)

CIPÕFILM Matthew Bate ausztrál rendező filmet készített a magasban futó vezetékeken elhelyezett cipőkről: a shoefitti néven emlegetett rejtélyes jelenségről szóló dokumentumfilmjét (The Mystery of Flying Kicks) a most zajló melbourne-i filmfesztiválon mutatják be, amelyre meghívták Hajdú Szabolcs Bibliothéque Pascalját is.

PHOTO POETICA Augusztus 20-ig még bárki bekapcsolódhat a Photo Poetica pályázatba: a spottr.hu címen közzétett szövegekhez - Baksa Soós Attila Cinege a lábát és 1Hullámon Bár című műveiből vett idézetekhez - készült fotók legjobbjait a budapesti FUGA képzőművészeti és építészeti központban állítják ki szeptember 3-5-én.

LOCARNO MAGYAROKKAL Fliegauf Benedek német-magyar- francia produkciója, a Womb, valamint a Marian Crisüan rendezte, román-magyar-francia Morgen is helyet kapott az augusztus 4-14. közötti Locarnói Filmfesztiválon. Az Arany Leopárdért zajló versenyben szerepel a svájci Katalin Gödrös családi drámája, a Songs of Love and Hate is.

JEGYZIK FÁBIÁN JULIT A fiatal énekesnő és zongoristája, Sárik Péter Dad című szerzeménye a nyertes (Bryony Morgan: I Ain't Got No Love Left) mögött, a zsűri által kiemelt három között végzett a UK Songwriting Contest 2010 dalszerző verseny jazz/blues kategóriájában. A Fábián Juli Jazz Riff zenekar Honey & Chili című albumáról nevezett mind az öt dal döntőbe jutott.

KAFKAI PER Egy tel-avivi bíróság döntésének értelmében a nyilvánosságra tartozik a Franz Kafka hagyatékát őrző dobozok tartalma, melyek közül hat Tel-Avivban, négy pedig egy zürichi bank széfjében található. A hagyaték sorsát érintő pert Eva Hoffe indította, mert szerette volna fenntartani a dokumentumok zártságát a nyilvánosságra hozatalt követelő Izraeli Nemzeti Könyvtárral szemben. Eva Hoffe és testvére, Ruth Wiesler három éve, 102 éves korában elhunyt édesanyjuktól, Esther Hoffétól örökölte a dobozokat. Esther Hoffe Max Brod közeli barátja és titkára volt. Brod 1968-ban bekövetkezett halála után kerültek hozzá a dobozok: nem hajtotta végre Brod végakaratát, aki egy nyilvános archívumra akarta hagyni a dokumentumokat. Másképpen, de Esther Hoffe is ugyanazt tette, mint évtizedekkel korábban Max Brod: Franz Kafka ugyanis azt kérte tőle, legközelebbi barátjától, hogy halála után égesse el minden fennmaradt írását, ő azonban nem teljesítette ezt, megőrizte, s 1939-ben, a nácik elől menekülve magával vitte őket Prágából. Így került a Kafka-hagyaték Izraelbe. Ennek egy kis része körül folyik a mostani per. A tét nem csupán a nyilvánosság, hanem az is, hogy a nővérek - ha nekik ítélnék a tulajdonjogot - szeretnék eladni a Marbachban működő Német Irodalmi Archívumnak a papírokat, melyek az Izraeli Nemzeti Könyvtár szerint az izraeli kulturális örökség részét képezik.

Zürichbe 1956-ban, a szuezi válság idején szállították a dobozokat. A bírósági döntés értelmében az érintett zürichi és tel-aviv-i bankok széfjeit néhány napja meg kellett nyitni. Szakértők megvizsgálhatták a dobozokat, de tartalmukról egyelőre nem készült leltár, s nem is nyilatkoztak arról, mit találtak bennük. A Haaretz című izraeli lap szerint egy Stefan Zweignek írott vagy tőle kapott levél, egy eddig publikálatlan elbeszélés és számos rajz is van a kéziratok között, de ennél közelebbit nem tudni. A következő lépés a lajstromozás, másrészt pedig a bíróságnak döntenie kell a dokumentumok tulajdonjogáról.

WARHOL PRÓBAFELVÉTELEI MEGZENÉSÍTVE Lemezen is megjelentette Dean & Britta azokat a zenéket, melyeket a pittsburghi Andy Warhol Museum felkérésére készítettek a művész próbafelvételeihez: 1964-1966 között Warhol közel ötszáz próbafelvételt készített a Factoryban megforduló ismert vagy ismeretlen arcokról, s e rövid, néma portrékhoz - pontosabban a közülük kiválasztott tizenháromhoz - készült filmzenéket tartalmazza a 13 Most Beautiful... Songs for Andy Warhol's Screen Tests. Dean Wareham és Britta Phillips, a Luna zenekar egykori tagjai tizenegy saját szerzemény mellett egy-egy Bob Dylan- és Velvet Underground-számot illesztettek Lou Reed, Nico, Dennis Hopper, Edie Sedgwick, Billy Name, Jane Holzer, Mary Woronov és a többiek arcához. A zenéket filmvetítéssel együtt nemzetközi turnén mutatták be, s még jövőre is utazgatnak velük. DVD-n tavaly jelent meg (a budapesti Ludwig Museum Warhol-filmsorozatának műsorán is szerepelt a 60 perces "némafilm zenével"), s most eljött a CD ideje is, dupla és szimpla változatban (megrendelhető a duó honlapján: DeanAndBritta.com).

FAULKNER ONLINE A Virginiai Egyetem hozzáférhetővé tette az interneten egyedülálló Faulkner-archívumát: Faulkner két szemeszteren át, 1957 februárja és júniusa, illetve 1958 februárja és májusa között rezidens íróként dolgozott Charlotteville-ben. Az ekkor tartott előadásain, nyilvános beszédein rögzített több mint 28 órányi hangfelvételt immár bárki meghallgathatja, s nyomon követheti a szöveg írott verzióját is. A felvételek egy részén saját műveiből olvas fel, összesen több mint 1400 kérdésre válaszol, részben ezekkel, részben aktuális politikai ügyekkel kapcsolatban (faulkner.lib.virginia.edu).

Figyelmébe ajánljuk