kulthírek

  • .
  • 2011. február 3.

Trafik

SUNDANCE A játékfilmek között Drake Doremus műve, a Like Crazy (egy különélésre kényszerülő angol-amerikai egyetemista pár története), a dokuk között Peter Richardson eutanáziáról szóló munkája, a How to Die in Oregon nyerte a 27. Sundance Fesztivál fődíját.
A fesztivált életre hívó Robert Redford elégedetten konstatálta, hogy a világ legnagyobb független fesztiváljának programjába beválogatott 120 film közül 45-öt átvettek a forgalmazók. A tavalyi győztes Winter's Bone pedig az Oscar-várományosok között található.

COMICS VILÁGFESZTIVÁL 1974 óta immár 38. alkalommal rendezték meg a franciaországi Angoulme-ben a Nemzetközi Képregény Fesztivált. A fődíjat az olasz Manuele Fior albuma, a Cinq mille kilométres par seconde nyerte el, a zsűri nagydíját az amerikai David Mazzucchelli Asterios Polyp című rajzolt regénye. Életműdíjjal jutalmazták Art Spiegelmant, a Maus alkotóját.

GYÁSZ 77 éves korában elhunyt John Barry: a brit zeneszerző öt Oscar-díjat nyert, olyan filmek sikeréhez járult hozzá, mint a James Bond-sorozat klasszikusai közül a Goldfinger, az Oroszországból, szeretettel és a Csak kétszer élsz, illetve az Éjféli cowboy, a Távol Afrikától és a Farkasokkal táncoló.

86 éves korában elhunyt Tony Geiss, a Szezám utca című animációs tévésorozat írója és zeneszerzője.

A FESZTIVÁLZENEKAR NEW YORKBAN Elragadtatott hangon számolt be a New York Times kritikusa a Budapesti Fesztiválzenekar Haydn és Stravinsky műveiből összeállított két hangversenyéről, melyeket Fischer Iván vezényletével adtak a Lincoln Centerben. A BFZ augusztusban, a Lincoln Center Mostly Mozart Fesztiváljára, két Don Giovanni-előadással tér vissza New Yorkba, októberben pedig a Carnegie Hallban lépnek fel három Bartók-zongoraversennyel, Schiff András vendégszereplésével. A ráadásokat is méltató cikk itt olvasható: http://www.nytimes.com/2011/01/29/arts/music/29festival.html?_r=1&src=twr.

ELHUNYT DENNIS OPPENHEIM 72 éves korában rákbetegségben elhunyt Dennis Oppenheim: az amerikai művész a 60-as évek végén konceptuális, body és land art alkotásaival vált ismertté, mint például az itt látható, 1968-as Évgyűrűk: a fotó a kanadai-amerikai határ egyik pontján készült, ahol a politikai elkülönülést szimbolizáló és a gyűrűvonalakat kettévágó országhatár egyúttal időzónahatárt is képez. Később a szobrászat felé fordult, és rengeteg köztéri alkotást készített. Akadt néhány, ami vitát kivart, mint például az eredetileg az 1997-es Velencei Biennálén bemutatott Device to Root Out Evil, amit a 2005-ös Vancouveri Biennále alkalmából felállítottak a kanadai városban, de annyira megosztotta a közvéleményt, hogy szavazást rendeztek a sorsáról. A többség - akiket alighanem a címből is kikövetkeztethető értelmezés zavart, miszerint az egyház akár a feje tetejére állhat, de úgy sem képes elűzni a gonoszt - 2008-ban az eltávolítása mellett döntött, Calgary városa viszont szívesen látta, így ötévi letétbe oda került. Harmadik fotónkon a texasi Houston repülőterének bejáratánál látható, idén felállított három fényszobra: Sugárzó szökőkutak.

EUROPUNK Europunk - A punk vizuális kultúrája Európában, 1976-1980 - ezzel a címmel nyílt kiállítás a Villa Medici, vagyis a római Francia Akadémia termeiben. Több mint ötszáz plakát, póló, szórólap, lemezborító és fanzin, névtelen brit, holland, német, francia és svájci alkotók és ismert grafikusok, divattervezők munkái láthatók, köztük a Sex Pistolsnak dolgozó Jamie Reid és Vivienne Westwood, a Joy Division látványterveiért felelős Peter Saville, a francia Metal Urbaine lemezborítóját tervező Bazooka-csoport, amelynek illusztrációi a Liberation lapjain is megjelentek 1977-ben. A március 20-ig nyitva tartó, filmvetítésekkel és koncertekkel teljes kiállítás június 8-tól szeptember 18-ig a genfi Mamco múzeumban látható majd.

MEGHALT GLADYS HORTON 66 éves korában, szélütés következtében elhunyt Gladys Horton: még nem volt 17 éves, amikor a Marvelettes szólóénekeseként 1961-ben az amerikai listák élére került daluk, a Mr. Postman. Ez volt kiadójuk, a Motown Records első Nr. 1. kislemeze, két évvel később a Beatles előadásában világslágerré vált. A Marvelettes - a korszak egyik úttörő lány vokálegyüttese (Martha & The Vandellas, Shirelles, Supremes, Velvelettes, Shangri-Las) - nem tudta megismételni, pláne felülmúlni első sikerét, igazi egyslágeres csoda maradt. Gladys Horton 1967-ben kiszállt, és idejét mozgássérült gyermekének szentelte. A képen ő áll a bal oldalon.

OSCARRA JELÖLTEK Tizenkét kategóriában érdekelve várhatja a február 27-i díjkiosztó gálaestet A király beszéde stábja: a Tom Hooper rendezte brit produkció természetesen ott van a legjobb film díjára jelölt tíz között is. A többiek: Darren Aronofsky: Fekete hattyú, David O. Russel: A harcos, Christopher Nolan: Eredet, Lisa Cholodenko: The Kids Are Alright, Danny Boyle: 127 óra, David Fincher: A közösségi háló, Lee Unkrich: Toy Story 3, Ethan és Joel Coen: A félszemű, Debra Granik: Winter's Bone. A legjobb főszereplők Oscar-díját Javier Bardem, Jeff Bridges, Jesse Eisenberg, Colin Firth vagy James Franco, illetve Annette Bening, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence, Natalie Portman vagy Michelle Williams kaphatja meg.

Figyelmébe ajánljuk