"Nem akarunk kizárni senkit" - Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Trafik

rés a présen: Az augusztus 27-én induló Palotanegyed Fesztivál kultúrfelelőse a Bárka Színház. Nem ez az egyetlen rendezvénysorozat, amely a ti programjaitokon alapul.
Ennek az együttműködésnek mi a története?

Seress Zoltán: A VIII. kerületi önkormányzat elnyert egy majd' kétmilliárdos összegű pályázatot, melyet egyrészt az Európai Unió finanszírozott, másrészt természetesen a VIII. kerületi önkormányzat önrésze is benne van. Ebben az együttműködésben a Bárka Színház mint konzorciumpartner működik, és ennek az elnyert összegnek a kultúrára fordított részéből szerveztünk meg két háromnapos fesztivált és négy antikvár könyvvásárnapot.

rap: Milyen tematika szerint válogattátok a programokat?

SZ: Többéves tapasztalatunk van Pulával vagy most az Ördögkatlan Fesztivállal kapcsolatban. Olyan programokat akartunk most is, melyek lehetőség szerint a legszélesebb rétegeket mozgósítják egy egyébként ingyenes programsorozathoz. Nem akarunk kizárni senkit.

rap: Mely előadásokat, programokat emelnéd ki?

SZ: Nehéz választani. Aki kíváncsi, rövid idő alatt körülsétálhatja a helyszíneket, hiszen sikerült nagyon koncentráltan szétosztanunk a programokat.

rap: Lesz egy bemutató is, az Igazság című darab, szerb rendezővel.

SZ: Az augusztus 27-én bemutatandó színdarab Arisztophanész A béke című szatírája alapján készült, amiben egy kisember az akkor éppen háborúskodó Athénban Béke istenét szeretné megtalálni. Ez most, ma Magyarországon talán nem olyan izgalmas, ezért döntött úgy a rendező, hogy a kisember az Igazság istennőjét szeretné megkeresni. Nem kozmetikázott, nyers, szókimondó előadás készül. A szatíra fegyverét használja természetesen.

rap: Mik a további tervei a Bárkának az évadban?

SZ: Háy János Nehéz című nekünk írt színdarabjának lesz a bemutatója októberben, melyet Bérczes László rendez. Decemberben egy nekünk írt meseoperával készülünk (Szabó Bori-Dinyés Dániel) Párkák címmel, ezt Göttinger Pál rendezi, Ray Bradbury 451 Fahrenheit című művének fölhasználásával pedig Anger Zsolt rendezése jön majd február végén. Továbbá Vlad Troickij ukrán rendező E. T. A. Hoffmann írásainak felhasználásával készít előadást, melynek április végén lesz a bemutatója.

Figyelmébe ajánljuk