rés a présen - A zenekar neve - Mózes Zoltán zenész-színész

  • .
  • 2010. december 2.

Trafik

rés a présen: Most végül Napokon vagy Azokon a Napokon a zenekar neve? Mózes Zoltán: Napokon. Azért sem volt könnyű, mert a régebbi névhez már egy rakás pozitív eredmény tartozott és megannyi élmény, így ez a döntés valamilyen újragondolása és -értelmezése volt az addigiaknak.

rap: Lassan tíz éve léteztek, és mégsem vagytok mainstream. Mire jöttetek össze annak idején?

MZ: Gimis zenekarként alakultunk. Ratkóczi Huba, Gyevi-Bíró Gábor, Vasicza Péter és én kezdtük. Alapvetően a zenélés tartott minket össze, így később, amikor már valóban érdemes volt színpadra állnunk, a szervezési és menedzsmentdolgokkal nem igazán törődtünk. Vártunk egy angyalkára, aki majd a csúcsra repít. Az évek alatt sok mozgás volt a zenekarban, mire Kacsoh Danival, Egri Gáborral és Miklós Milánnal a véglegesnek mondható felállás kialakult.

rap: Az elmúlt évek kísérletező kedvéből egészen sajátos zene alakult ki. Hogyan jellemeznéd?

MZ: King Crimson, Tool, Mars Volta, Pink Floyd, Jimi Hendrix - csak néhány a kedvenceink közül. Nehéz lenne felsorolni, milyen zenék, stílusok hatottak ránk. Mindenre nyitottak vagyunk, és a mai napig keressük az új formákat.

rap: Milyen helyet foglal el a zenekar az életben, hiszen több más formációban, társulatban is benne vagy?

MZ: Kisgyermekkorom óta színjátszással foglalkozom, és Hubával a barátságunk is itt kezdődött. Jelenleg is két dolog tölti ki a napjaimat, az egyik a Kompánia Színházi Társulat, melynek alapító tagja vagyok, a másik pedig a Napokon. A zene és a színház nagyon jó szimbiózisban létezik az életemben. Más zenei formációkban is részt veszek, ilyen a Sonia and the soul breakers vagy az Angara projekt, de emellett néptánc- és színjátéktanítással is foglalkozom, valamint különböző kisfilmeket, videoklipeket készítek. Utóbbi legfrissebb eredménye az új lemez Inside című számának mozgóképesítése.

rap: Milyen az új lemez?

MZ: Szerintem igazán erősre sikerült. Megjelenik rajta az abszolút rockos, emocionális agyeldobástól kezdve a hűvösen intellektuális, matekos gondolkodásig szinte minden. Az Are You Happy egyébként egy összegző lemez, minden megszólal rajta, amivel az elmúlt tíz évben feltöltődtünk.

rap: A közeljövő koncertjei?

MZ: A legfontosabb: december 2-án a Corvintetőn a lemezbemutató, ahol a Shell Beach és az Esti Kornél zenekar is fellép. Aztán december 28-án az A38 hajón játszunk, a Subscribe és az I.H.M. társaságában.

Figyelmébe ajánljuk