A világvége elmarad, de látványosság lesz: 24 órán belül lezuhan a kínai űrállomás

  • narancs.hu
  • 2018. április 1.

Tudomány

A Mennyei Palota darabjai várhatóan az óceánba csapódnak.

A kínai űrügynökség bejelentése szerint a Tienkung-1-es űrállomás 24 órán belül érhet újra a Föld légkörébe. Az űrállomás, illetve a légkörbe lépéskor el nem égő darabjainak a lezuhanását pontosan még most sem tudják tervezni, de várhatóan valahol Új-Zéland és az Egyesült Államok középnyugati partvidéke között fog becsapódni. Az Európai Űrügynökség (ESA) mindössze azzal tud számolni, hogy a darabok valahol az északi szélesség 43° és a déli szélesség 43° közötti területen csapódhatnak be. Nagyon kis esély van csak azonban arra, hogy bárkinek is baja eshessen a Földre érkező daraboktól.

false

 

Fotó: EUROPEAN SPACE AGENCY

A Tienkung-1 űrállomást 2011-ben lőtték fel és állították pályára – s mint ilyen, az első kínai kísérleti űrállomásnak minősül. Az űrállomás 12 méter hosszú, 3,3 méter átmérőjű és 8,5 tonna. Kisebb mérete miatt csak rövid ideig tartózkodhatott rajta kutatószemélyzet, a tervezett feladatait 2015-re elvégezte, 2016-ban azonban tisztázatlan okokból megszakadt vele a kapcsolat, és irányíthatatlanná vált. A zuhanó állomás akár 26 ezer km/órás sebességre is felgyorsulhat, de a szakértők zöme szerint nagyrészt darabokra esik és elég a Föld légkörébe lépéskor.

China’s 40-foot space lab set to plunge to Earth

The 40-foot long Tiangong-1 or “Heavenly Palace”, is expected to re-enter the Earth’s atmosphere between Sunday night and Monday morning US eastern time, according to the latest updates from the European Space Agency and the China Manned Space Engineering Office. Earlier estimates put the date as late as April 4.

Figyelmébe ajánljuk