Balkezesek: Nem tudja a jobb

  • Kovács Gabi
  • 1999. november 11.

Tudomány

A múlt században élt neves búvárlélek és bűnügytankutató, Cesare Lombroso állítása szerint aki balkezes, az degenerált és hajlamos a bűnözésre. A bal kéz használatát e korban az elkorcsosulás jelképének tekintették, és a legtöbb kultúrában az ördögivel, a gonosszal azonosították. Lombroso persze tévedett. Ez esetben ugyanis a Föld lakosságának mintegy 10 százaléka lenne degenerált, ami meglehetősen optimista becslés.
A múlt században élt neves búvárlélek és bűnügytankutató, Cesare Lombroso állítása szerint aki balkezes, az degenerált és hajlamos a bűnözésre. A bal kéz használatát e korban az elkorcsosulás jelképének tekintették, és a legtöbb kultúrában az ördögivel, a gonosszal azonosították. Lombroso persze tévedett. Ez esetben ugyanis a Föld lakosságának mintegy 10 százaléka lenne degenerált, ami meglehetősen optimista becslés.

A középkorban úgy tartották, hogy a király kedvence az, aki a jobb oldalán foglal helyet, ő bizalmi ember, a nélkülözhetetlen. A buddhistáknál az élet bal oldali útja veszedelmes, és a jobb oldali út, a nyolcszoros ösvény az, amelyik a nirvánába vezet. Indonéziában a gyerekek bal karját a testükhöz kötözik, hogy még véletlenül se használják, az arab országokban a tisztátalan bal kéz csak higiéniai célokra hivatott.

A bal oldalhoz való viszonyunkról olyan kifejezések árulkodnak, mint: balkézről való gyerek, balsejtelem, balítélet, ballépés, balsors, akit régen tép.

A genetikai kutatások szerint

az ember egy különleges utasítással jön a világra, amely kódolja, hogy az egyik kezünket mintegy vezetőként, uralkodóként használjuk. Azonban ez a parancs nem határozza meg, hogy melyik kezünk legyen a domináns. Legtöbbünknél a jobb kéz lesz a differenciáltabb, az ügyesebb.

Az állatvilágban a legtöbb gerinces emlős szintén jobb- vagy baloldalas. Mindegyiknek van egy vezető és egy kisegítő végtagja. Náluk azonban a jobb- és baloldalas megoszlás fele-fele arányban tagolódik.

Mivel a jobb agyféltekét

a nagyobb képzelőerő, a kreativitás, vizuális gondolkodás jellemzi, egyszerű levonni a konzekvenciát: a balkezesek művészlelkek. Ugyanis közelebbi kapcsolatban állnak - az átlagos jobbkezesekhez képest - az ősi, intuitív jobb agyféltekéjükkel. A jobbkezes emberek nagy része a racionális bal félteke "bűvöletében" él, ezért megérzéseiket az objektív bal félteke továbbítja, értelmezi. A bal agyfélteke dominanciája elsősorban a verbális érzékelést, az absztrakt és elméleti gondolkodást segíti.

A szakkönyvek szerint a "jobb féltekés" emberek könnyebben ismernek fel egy arcot a tömegben, vagy rakják össze a kirakós játékokat, mint a "bal féltekés" emberek. Térérzékelésük kiemelkedő, nehezebben tévednek el külföldön. A jó térérzékelés következtében a balkezesek közül sokan kiváló építészek. A hetvenes években tesztekkel bizonyították, hogy az építészhallgatók között a balkezesek pontosabban képesek betartani a térérzékelést tesztelő bonyolult labirintusokra vonatkozó összetett utasításokat, mint a jobbkezesek, akik már félúton feladják.

Rendkívül muzikálisak, de míg a zenei alapokat képtelenek felfogni, addig ösztönösen és intuitív módon - a bal kéz erősebb használatával -, könnyebben memorizálva játszanak le hosszú és meglehetősen nehéz zenei darabokat a jobbkezesekhez képest.

A balkezeseknek a sportban van a legtöbb helyzeti előnyük. A már említett fejlett térérzékelés kiváló esélyeket biztosít a jobbkezesekkel szemben, akik nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy balkezesekkel játsszanak. Steffi Grafnak úgy sikerült legyőznie a balkezes Navratilovát, hogy jó ideig balkezesekkel gyakorolt. "Egy balkezessel játszani olyan, mintha saját tükörképünkkel játszanánk" - mondta.

A fociban állítólag kifejezetten kívánatos a ballábas játékos. A legismertebb ballábas Pelé volt. A magyarázat igen egyszerű: a játék nemcsak jobb oldalon, de bal oldalon is zajlik, és a balszélről könnyebb ballal továbbítani a labdát a pálya közepére.

Gyermekkorban és iskolakezdéskor

nehéz a balkezeseknek a jobbkezes világ, a jobbkezesek iskolájában. Ma már persze csak elvétve hallunk rémhíreket megalázott és "szép kezüket" csökönyösen nem használó kisdiákokról. Nincs vesszőzés, leüvöltés, átszoktatás.

Ha óvodában vagy még korábban felismerik a balkezes gyereket, és a szülők szakemberrel vitatják meg a bal kéz használatának pontos fejlesztését, nagy valószínűséggel nem lesz probléma az iskolakezdéskor. Általában akkor van baj, ha ez elmarad, és az első órák alatt derül ki a balkezesség. Ez magatartási és olvasás-, írás-, számolási zavarokat okozhat. A gyerekek általában tizenkét éves korukig küzdenek a bal kéz használatának rendeltetésszerű megtanulásával. Érdekes, hogy a legtöbb probléma a számok leírásához kapcsolódik. Mert míg az írásnál kiderül, hogy a visszafelé írt szöveg értelmetlen, addig a számoknál nem.

Első ránézésre semmi különös

Kések, kiskanalak, ollók, ceruzák, tollak és edények akkurátusan felakasztgatva a falra, elrendezgetve a pulton. Bircsákné Nyilas Etelka a Bécsi út 67. szám alatt található balkezesbolt tulajdonosa. Az Angliából beszerzett Solingen termékek nem olcsók, de kiváló minőségűek.

A legkeresettebb termék a balkezes olló. Bal oldalon van élezve, így a használója látja, hogy mit vág vele. De található itt kenyérvágó és halkés is, a megszokottól eltérő irányban tekeredő dugóhúzó, - ezt csak tüzetesebb vizsgálódás után vettem észre, megtévesztésig hasonlít egy hagyományos dugóhúzóhoz. A töltőtoll hegyét is fordítva csiszolták, ami azért fontos, mert a jobbkezes töltőtoll felsérti a papírt, ha bal kézzel írunk vele.

A falon ketyegő órák visszafelé járnak, mert ezzel jobban boldogulnak a balkezesek. Persze ha valakinek szüksége lenne balkezes szekercére, esetleg kaszára vagy számszeríjra, rövid időn belül azt is megkaphatja. Semmi sem lehetetlen. Ízléses csomagban hamarosan megküldik.

Kovács Gabi

Balkezesek szakboltjai

Békéscsaba, Jókai u. 6/4telefon: 06/30/985-8172

Hódmezővásárhely, Tükör u. 32.telefon: 62/231-427

Pécs, Zsolnai Vilmos u. 21.telefon: 72/312-214

Budapest, Bécsi út 67.telefon: 250-8205

Figyelmébe ajánljuk