cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. június 23.

Tudomány

cyberhírek

Szuperféreg A Hellbot nevű hackercsapat olyan számítógépes víruson dolgozik, ami idővel "szuperféreggé" nőheti ki magát, megfertőzve a világ összes számítógépét egészen addig, amíg nem talál magának több áldozatot. A Mytob, amelynek neve gyanít-hatóan két előd, a MyDoom és az Rbot összetételéből származik, rohamosan terjed.

Petefészek-beültetés Petefészek-beültetést követően egészséges gyermeknek adott életet egy amerikai asszony. A nő a petefészket ikertestvérétől kapta tavaly áprilisban, és most szülte meg kislányát a New York-i Cornell Orvosi Egyetem klinikáján. Ez az első eset, amikor egy másik ember petefészkét ültették be valakibe, és ezt követően gyermeke is született.

Pac-man 25 éves Pontosan 1980-ban született meg a labirintusban bolyongó, bogyót zabáló és szörnyek elől menekülő Pac-Man, amit a videojátékok történetének kutatói az első olyan programnak tekintenek, amelyben a játékos azonosulhatott az általa irányított figurával. A játék nyomán rajzfilm és popsláger is készült.

Szén-dioxid-temető Nagy-Britannia támogatná az üvegházhatást okozó gázok föld alatti tárolására irányuló kutatásokat. Nem kizárt, hogy új exportpiacot hoznak ezzel létre, jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Malcolm Wicks brit energiaügyi miniszter.

Búcsú a kazettától Tavaly már csak 900 ezer kazettát adtak el Angliában, ez az 1989-es csúcsot jelentő 89 milliós darabszámhoz képest már elenyésző. A kazettát 1960-ban a Philips dobta először piacra, ám számos gyártónak ingyen átengedte a licencet.

Ökológiai lábnyom Az Európai Unió több természeti erőforrást hasznosít, mint amennyivel rendelkezik, és ezt a trendet csak akkor tudja megfordítani, ha - egyebek között - több megújuló energiaforrást aknáz ki - olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi környezetvédő csoport jelentésében.

Házőrző robotkutya Roborior néven házőrző robotot dobott piacra a Sanyo. A méretei és formája alapján leginkább görögdinnyére emlékeztető elektronikus strázsát digitális kamerával látták el. A berendezés járőrözik a házban, amikor a tulajdonos nincs otthon, és ha illetéktelen behatolót érzékel, beépített telefonját használva képeket sugároz gazdája mobiltelefonjára, amelynek gombjaival a tulaj mozgatni is tudja az őrrobotot. Ha nincs szolgálatban, a 600 000 forintos Roborior padlóra állítható díszlámpaként működik. Extravagáns külsejére garancia, hogy az a Paul White tervezte, aki Björk lemezborítóival szerzett magának hírnevet.

Blogokat cenzúráz a Microsoft Kínában Kiszűri a Microsoft a Kínában beindított MSN Spaces nevű webnapló-szolgáltatásán publikált bejegyzések közül a helyi politikai vezetés által kényesnek tartott szavakat, témákat - adta hírül az [origo]. A szoftveróriás közlése szerint az internetes blogoknak helyt adó szolgáltatás esetében a kommunistaellenes kifejezéseket, valamint egyebek mellett a "demokrácia" és "szabadság" szavakat is blokkolják a helyi kormány rendelkezéseinek megfelelően. Ha a Microsoft szolgáltatását használó webnapló írója tiltott szavakat próbál publikálni blogján, a rendszer megtagadja annak bevitelét, s hibaüzenetet jelenít meg: "Ez a bejegyzés tiltott kifejezéseket tartalmaz, kérjük, törölje ezeket." Mint ismeretes, a kínai kormányzat nyílt kontrollt gyakorol a világhálón elérhető tartalmak felett: a legnépszerűbb helyi internetportálok rendszeresen kiiktatják szolgáltatásukból azokat a tartalmakat, amelyeket a kínai vezetőség politikailag kényesnek tart. A helyi vezetés legutóbb például arra szólította fel a helyi internetszolgáltatókat, hogy blokkolják hálózatukból minden olyan honlap elérését, amelyek jelentéseket, méltatásokat közölnek az áprilisban elhunyt II. János Pál pápáról. A kínai kormányzat emellett márciusban azt is bejelentette, hogy az országban működő magán- és céges honlapokat egyaránt regisztráltatnia kell majd tulajdonosuknak a hatóságoknál, a nem regisztrált webhelyeket ugyanis a nyár közepétől bezárják.

A nagy hitelkártyasvindli Minden eddiginél nagyobb rendszertörésről értesítette ügyfeleit és partnereit a MasterCard hitelkártyatársaság - adta hírül a New York Times. Összesen 68 ezer kártyabirtokos adatait lopták el, akik feltörték a több millió bankkártya adatait tartalmazó rendszert. A hacker több mint negyvenmillió hitelkártyaszámhoz férhetett hozzá, ezek közül körülbelül tizennégymillió MasterCard, de más kártyatípusok - például a Visa és a Discover - is érintettek lehetnek az ügyben. A MasterCard már értesítette banki partnereit a kiszivárgott számlaadatokról, így a bankok talán időben megvédhetik ügyfeleiket. A Discover és a Visa értesült a rendszertörésről, segíti a hatóságokat a nyomozásban, és nem vonja felelősségre az érintett kártyatulajdonosokat az esetleges hamis tranzakciók miatt. A hacker egy tranzakciós adatok kezelésével megbízott cég, az arizonai CardSystems Solutions rendszerét törte fel. A Cnet informatikai szaklap szerint az illető a rendszer biztonsági hibáit kihasználva jelentkezhetett be a CardSystems számítógépes hálózatába. Bár a CardSystems csak múlt pénteken adott ki közleményt az adatlopásról, az még az előző hónapban történt.

Kémprogram a filmlobbitól Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA, www.asva.hu) Filmhalász néven új, ingyenes számítógépes programot fejlesztett ki, amelynek segítségével a cégvezetők figyelemmel kísérhetik, hogy alkalmazottaik milyen tartalmakat töltenek le az internetről. A Filmhalász az összes audiovizuális kiterjesztést és a tömörített filmes adatokat is felismeri a céges hálózaton. "Az a célunk, hogy rendet teremtsünk, és segítsük a cégvezetőket a lehetséges galibák elkerülésében" - nyilatkozta Kálmán András, az ASVA vezetője az Indexnek. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint viszont az alkalmazottak tájékoztatása nem elegendő, és nem egyenlő azzal, hogy a dolgozó hozzá is járul számítógépe megfigyeléséhez. "Személyes adatnak minősül, hogy valaki milyen internetes oldalakat látogat, ahogy az is, hogy mit tárol számítógépén. Ha a cégvezetés nem zárta ki, hogy az alkalmazott magáncélra is használhatja az internetet, akkor egy ilyen megfigyelés törvényellenes. Abban az esetben van joga ellenőrizni, ha hivatalosan kizárta az internet magáncélú felhasználását" - nyilatkozta Péterfalvi az Indexnek.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?