cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. augusztus 11.

Tudomány

cyberhírek
Elektronikus pecsét A Cseh Köztársaság Európában elsőként vezeti be az "elektronikus bélyegzőt", az elektronikus aláírás irodai és hivatali célra használatos válfaját. A technológia a gumibélyegző digitális megfelelője.

Felmondás A T-Online annak ellenére felbontotta ADSL-előfizetői szerződését annak az ötven ügyfelének, aki szélsőségesen sokat, havonta 150-250 gigabájtot töltött le, hogy ezek az ügyfelek forgalomkorlátozás nélküli előfizetéssel rendelkeztek.

Hangkereső Hangkereső szolgáltatást mutatott be a Yahoo!: az internetezők letölthető számokat, podcast adásokat, interjúkat és híradókat kereshetnek. A szolgál-tatás az audio.search.yahoo.com címen elérhető, tizenhét szolgáltató több mint ötvenmillió digitális felvételét teszi elérhetővé.

Blogkereső A Yahoo! dél-koreai blogszolgáltatóján teszteli új blogkeresőjét, amely ha beválik, nemzetközi változatban is elérhető lesz, és a világ összes webnaplója között keres. A vezető blogkereső, a Technorati júliusban 14,2 millió blogot indexelt.

Robottáncverseny A Sony táncversenyt rendezett Aibo robotkutyáknak: a digitális házikedvencekbe a Daft Punk legutóbbi albumának valamelyik sikerszámára kellett mozgáskombinációkat programozni, a győztest a közönség szavazatai alapján választották ki.

Digitális mozifilm A hollywoodi filmstúdiók hároméves tárgyalássorozat után megállapodtak a digitális filmkészítés műszaki szabványában. A digitális kópiát szervereken tárolják, adatvonalakon továbbítják, digitális vetítőkkel vetítik, és nem lehet összekarcolni.

Szárazság Valószínűleg hiába keresett a Szaturnusz Titán nevű holdján szénhidrogén-óceánokat a Huygens űrszonda. Egy infravörös visszaverődéseket vizsgáló kutatómunka szerint egyelőre semmilyen jel nem utal tavakra vagy tengerekre.

Klónkutya Koreában A szöuli nemzeti egyetem kutatói bemutatták a nyilvánosságnak a világ első klónozott ebét. A kutya klónozása rendkívül nehéznek számít, a most 14 hónapos afgán agár 1095 embrióból egyedüliként maradt életben - adta hírül az Index a BBC nyomán. A kölyök neve Seoul National University Puppy, röviden Snuppy lett. A kutatók a skót Ian Wilmut által kidolgozott klasszikus eljárást, vagyis a szomatikus sejtmag átvitelének elvét alkalmazták, a klónkutyát egy labrador hordta ki. Az eljárást korábban sikerrel alkalmazták juhok, egerek, tehenek, kecskék, sertések, nyulak, macskák, öszvérek, őzek és lovak esetében. Dél-koreai kutatók tavaly első alkalommal hagytak emberi embriót olyan stádiumba fejlődni, amikor lehetőség nyílt embrionális őssejtek levételére. Három hónappal ezelőtt a kutatóknak sikerült a kísérletet beteg emberek genetikai állományát felhasználva megismételni: ezzel szerintük sikerült igazolni, hogy teljesíthetőek a gyógyászati, tehát a beteg szövetek utólagos tenyésztését célzó klónozás feltételei.

Titkos hálózatok A közeljövőben titkos hálózatokat, úgynevezett darkneteket hoznak létre az interneten a fájlcserélő programok fejlesztői, derült ki a múlt héten Las Vegasban rendezett Defcon hackerkonferencián - adta hírül az [origo] a New York Times nyomán. A legnagyobb feltűnést Ian Clarke, egy 28 éves ír programozó keltette, aki még 2000-ben hozta létre a Freenet nevű hálózatot (freenet.sourceforge.net), amelynek kódolt forgalmát nem lehet blokkolni vagy megfigyelni. A Freenet használata akkoriban nem terjedt el széles körben, részben mert bonyolult a kezelése, részben pedig a kódolatlan, ám azóta jogilag ellehetetlenített fájlcserélők, például a Napster és a Kazaa népszerűsége miatt. Clarke most bejelentette, hogy továbbfejlesztette az öt évvel ezelőtt debütált technológiát, és hamarosan megkezdi egy olyan szoftver terjesztését, amellyel teljesen anonim és lenyomozhatatlan módon folytatódhat a fájlcsere.

Dotkomláz Kínában Tőzsdére ment és árfolyamot robbantott a világ hatodik leglátogatottabb webszájtja: a kínai Baidu.com öt év alatt küzdötte fel magát az élbolyba, közvetlenül a Yahoo!, az MSN és a Google mögé. Tőzsdére lépése napján a "kínai Google"-ként is emlegetett weboldalt üzemeltető cég részvényeinek árfolyama 27-ről 151 amerikai dollárra emelkedett. A két, az amerikai dotkomszektorban edződött szakember, Robin Li és Eric Xu által alapított Baidu a kínai keresőpiac negyven százalékát mondhatja magáénak, és ránézésre egyszerű Google-koppintás: a legfőbb különbség közte és a világ legnépszerűbb keresője között, hogy kínaiul van, kínai nyelvű oldalak között keres, és respektálja a kínai állam rigorózus, egyesek szerint antidemokratikus hozzáállását a szólásszabadsághoz, magyarán: nem linkel tiltott szájtokra. Ezt egyébként maga a Google is megteszi: hogy a hatóságok le ne tiltsák Kínában, az amerikai cég olyan kompromisszumokat kötött, amelyek sok polgári jogi aktivista haragját kiváltották. A google-watch.org-on olvasható hírek szerint ha ma valaki Kínából keres rá a dalai lámára vagy Tajvanra a Google-on, találatok helyett csak egy "Az oldal nem található" szövegű üzenetet kap. A múlt héten egyébként öt év börtönre ítéltek Kínában egy interneten publikáló ellenzéki írót: Csang Lint "az állambiztonság veszélyeztetése" miatt ítélték el, miután bűnösnek találták "az alkotmány alapjaival ellentétes cikkek és tanulmányok internetes közlésében".

Hófolt a Marson A tavasz közeledtével az elszublimáló hóból visszamaradó foltok hetekig fehéren ragyognak a Mars felszínén - adta hírül az [origo] az Európai Ûrügynökség (ESA) nyomán. A Mars forgástengelye közel 25 fokos szöget zár be a pályasíkjára állított merőlegessel, ezért hol az északi, hol a déli félteke kap több napfényt, azaz váltakoznak felszínén az évszakok. A tél közeledtével a bolygó légköréből először a vízgőz fagy ki a felszínre, később, az időjárás további hűlésével a szén-dioxid is elkezd kifagyni a légkörből, ésnéhol a méteres vastagságot is eléri. A bolygón tehát kétféle jég van jelen: fagyott víz és fagyott szén-dioxid, amelyekkeveredhetnek is, úgynevezett klatrátokat alkotva. A képet a Mars Express űrszonda készítette2005. február 2-án: bár a kráter nagyobb részéről már szublimált a jég, a kráter közepén lévő hó- vagy jégfolt valószínűleg egy dűne tetejét fedi és vízjégből áll.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.